foto: Zane Bitere/LETA
Sigulda izdomājusi, no kā pirkt zemi olimpiskajam ciematam
Siguldas bobsleja, skeletona un kamaniņu trase ir iekļauta Stokholmas kandidatūrā 2026. gada olimpiskajām spēlēm.
Citi sporta veidi
2018. gada 10. augusts, 17:41

Sigulda izdomājusi, no kā pirkt zemi olimpiskajam ciematam

Jauns.lv

Zemesgabalu potenciālajam olimpiskajam ciematam Siguldā pašvaldība pirks no pilsētas Evaņģēliski luteriskās draudzes, informēja Siguldas novada pašvaldībā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Plānotā ciemata atrašanās vieta ir gājiena attālumā no pasākuma norises vietas - bobsleja un kamaniņu trases "Sigulda", kā arī galvenās treniņu vietas Siguldas Sporta centra.

"Saistībā ar aizvien pieaugošo iedzīvotāju skaitu Siguldas novadā, paši aktuālākie izaicinājumi pašvaldībai ir mājokļu pieejamības, infrastruktūras izbūves un kvalitatīvas izglītības nodrošināšana. Tāpēc izstrādātā attīstības iecere ir saistīta ar ilgtermiņa Siguldas attīstību, neatkarīgi no kandidēšanas procesa rezultāta, kas būs zināms 2019.gada oktobrī. Siguldā nav novērojama kopējā Latvijas tendence privāto investīciju trūkumam daudzdzīvokļu māju būvniecībai reģionos, tomēr iespējamā olimpiskā ciemata būvniecība ir nesalīdzināmi lielāka iecere," uzsvēra Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics (RA).

Savukārt Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis pauda, ka iespēja kandidēt uz 2026.gada Ziemas olimpisko spēļu rīkošanu, paredzot bobsleja, skeletona un kamaniņu sporta sacensības Siguldā, paātrina lēmumu pieņemšanu gan par Siguldas trases pilnveidošanu un modernizāciju, gan par Siguldas iedzīvotāju vajadzību plašāku apmierināšanu.

"Pašvaldības plānotais zemesgabals domāts pārsvarā dzīvojamā fonda nodrošināšanai, kas Siguldai būtu jādara agrāk vai vēlāk. Tagad ir iespēja gan izcelt pilsētu kā modernu un mūsdienīgu ziemas sporta centru, kur var notikt pat olimpiskās spēles, gan laicīgi un efektīvi risināt jautājumus par dzīvojamā fonda un izglītības infrastruktūras attīstību ilgtermiņā," piebilda Vrubļevskis.

Pašvaldība sāks neatkarīgu sertificētu vērtētāju vērtējumu organizēšanu zemesgabala daļai atbilstoši tirgus situācijai. Pēc vērtējumu saņemšanas pašvaldība vienosies ar zemesgabala īpašnieku - Siguldas Evaņģēliski luterisko draudzi - par nepieciešamajiem finanšu līdzekļiem un maksāšanas kārtību.

Jau vēstīts, ka Siguldas novada dome vakar konceptuāli atbalstīja zemes iegādi potenciālajam olimpiskajam ciematam Siguldā, aģentūra LETA uzzināja domē. Lai nodrošinātu ciemata būvniecību, pašvaldībai no privātīpašnieka jāiegādājas apmēram 5,5 hektāru plašs zemesgabals, kuru kopā ar izveidotajām būvēm nākotnē varētu izmantot arī dzīvojamā fonda attīstībai, kā arī pirmsskolas izglītības iestādes ierīkošanai. Dome lēma konceptuāli atbalstīt pirkumu, pirms tam veicot īpašuma novērtēšanu.

Tāpat ziņots, ka ir parakstīts sadarbības memorands par Latvijas un Zviedrijas kopīgu ieceri organizēt 2026.gada ziemas olimpiskās spēles abās valstīs.

Stokholmas 2026.gada ziemas olimpisko spēļu rīkošanas komiteja izteikusi Latvijai piedāvājumu bobsleja un kamaniņu trasē "Sigulda" rīkot olimpiskās sacensības bobslejā, skeletonā un kamaniņu sportā. Zviedrijā šo sacensību rīkošanai nav piemērotas sporta bāzes.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās