Mildronāta izgudrotājs Kalviņš: "Tas nav dopings, bet gan zāles, kas sargā no pārslodzēm"
Kalviņš: "Viņi nepieņem nekādus iesniegumus. Viņi nesniedz pierādījumus. Domāju, ka tas kaut kā saistīts ar sportistiem no Austrumiem. Viņiem [WADA] nav neviena zinātniska pierādījuma, ka meldonijs ir dopings."
Citi sporta veidi
2016. gada 8. marts, 17:08

Mildronāta izgudrotājs Kalviņš: "Tas nav dopings, bet gan zāles, kas sargā no pārslodzēm"

Jauns.lv

"Grindex" ražotais mildronāts jeb meldonijs, kas tika atklāts slavenās krievu tenisistes Marijas Šarapovas organismā, ir zāles nevis dopings, aģentūrai TASS paudis preparāta izgudrotājs Ivars Kalviņš.

Latvijas Organiskās sintēzes institūta vadītājs un akadēmiķis norādījis, ka katru gadu divi miljoni cilvēki lieto šīs zāles ārstniecības nolūkos, ieskaitot sportistus. Līdz pagājušā gada beigām mildronāts sportā bija legāls, taču kopš 2016. gada 1. janvāra tas tiek uzskatīts par dopingu.

Pirmdien Šarapova preses konferencē atklāja, ka viņas organismā Austrālijas atklātā čempionāta laikā ņemtajā analīzēs atklāts mildronāts. Iepriekš šī viela atklāta arī krievu daiļslidotājas Jekatrinas Bobrovas un riteņbraucēja Eduarda Vorganova organismā.

''Meldonija aizliegšana sportistu profilaksei ir muļķība un pilnīgs nonsenss,'' TASS sacīja Kalviņš. ''Tas nav dopings, bet gan zāles, kas aizsargā no pārslodzēm, kad sāk iet bojā organisma šūnas. Esam priecīgi, ka cilvēki izmanto šīs zāles, ieskaitot sportistus. Esmu priecīgs, ka ar meldoniju viņi saglabā savu veselību.''

Visa pasaules sporta elite tā vai citādāk lieto "Mildronātu" līdz ar to tuvākajā laikā dzirdēsim par arvien vairāk antidopinga noteikumu pārkāpumiem. Kalviņš skaidroja, ka aptuveni 17% sportistu, kuriem veiktas dopinga analīzes, konstatēta meldonija klātesamība. Tas, kā uzsvēra Kalviņš, liecina par plašo preparāta lietojumu sportistu vidū.

Jautāts par to, vai viņš mēģinās kādā veidā ietekmēt Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) lēmumu par meldonija iekļaušanu aizliegto vielu sarakstā, Kalviņš sacīja, ka tas, visticamāk, ir "bezcerīgs variants, jo visi lēmumi tiek pieņemti politiski". Tomēr Kalviņš plāno rakstīt vēstuli WADA, tajā skaidrojot vielas ietekmi uz cilvēka organismu un to, ka tai nav dopinga vielām raksturīgās iedarbības.

Līdz ar to Kalviņš uzstāj, ka meldonijs ir jāizslēdz no aizliegto vielu saraksta, jo "sportistiem ir tiesības rūpēties par savu veselību".

Kalviņš skaidroja, ka "Mildronāts" aizkavē pienskābes veidošanos, kuras pārlieku liels daudzums var ļoti negatīvi atsaukties uz cilvēka veselību, tostarp izsaukt nāvi. "Mums ir piemēri, kas nav tālu jāmeklē. Ir mums Rīgas mērs Nils Ušakovs (S), kurš pārlieku liela pienskābes daudzuma dēļ gandrīz aizgāja," atgādināja Kalviņš.

Mildronāts ietilpst S4 klasē - metabolisma hormoni un modulatori, kas ir WADA aizliegto vielu sarakstā. Mildronātu izmanto sportisti, lai paaugstinātu organisma izturību pret lielām fiziskajām slodzēm treniņu laikā un augstām garīgajām slodzēm sacensību laikā.

BNS, LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA