foto: Reuters/Scanpix/LETA
Toms Skujiņš zaudē kalnu karaļa krekliņu; igauņu sportistam trešā vieta posmā
Toms Skujiņš kalnu karaļa kopvērtējumā atkritis uz sesto vietu.
Citi sporta veidi
2018. gada 17. jūlijs, 21:14

Toms Skujiņš zaudē kalnu karaļa krekliņu; igauņu sportistam trešā vieta posmā

LETA

Francijas velobraucējs Žiljēns Alafilips no "Quick-Step Floors" komandas otrdien izcīnīja uzvaru prestižā velobrauciena "Tour de France" desmitajā etapā, kamēr latvietis Toms Skujiņš zaudēja kalnu karaļa kopvērtējuma līdera krekliņu.

Skujiņš smagajā kalnu posmā ieņēma 81.vietu, uzvarētājam zaudējot vairāk kā 20 minūtes.

Otrdien "lielās tūres" dalībnieki veica pirmo nopietno kalnu etapu, sacenšoties Francijas Alpos. Alafilips 158,5 kilometrus garajā posmā izcīnīja pārliecinošu uzvaru, kļūstot arī par kopvērtējuma līderi, kā arī pārņemot "Trek-Segafredo" komandas braucēja Skujiņa kalnu karaļa līdera godu.

Alafilips finišēja lepnā vientulībā, distanci veicot četrās stundās, 25 minūtēs un 27 sekundēs, prestižajā velobraucienā tiekot pie pirmās uzvaras karjerā. Tāpat Francijas riteņbraucējiem šī bija pirmā uzvara šā gada "Tour de France" posmos.

Uzvarētājs par minūti un 34 sekundēm pārspēja spāni Honu Izagirri ("Bahrain Merida"), kamēr vēl sešas sekundes atpalika igaunis Reins Tāramē ("Direct Energie"). Tieši Tāramē bija līderis pēdējā lielā kāpuma sākuma daļā, tomēr vadību nenosargāja.

Tikmēr līdzšinējais kopvērtējuma līderis Gregs van Avermēts no Beļģijas, kurš pārstāv BMC komandu, spēja ne tikai nosargāt līdera dzelteno krekliņu, bet arī palielināt pārsvaru pār sekotājiem. Viņš finišēja ceturtajā pozīcijā - minūti un 44 sekundes pēc Alafilipa.

Savukārt iepriekšējo divu gadu "Tour de France" uzvarētājs Kristofers Frūms no Lielbritānijas komandas "Sky", palika 15.vietā, francūzim zaudēja trīs minūtes un 23 sekundes.

Latvietis Skujiņš finišu sasniedza sešu braucēju grupiņā, kura Alafilipam zaudēja 21 minūti un 28 sekundes.

Skujiņš līdz ar to zaudēja līdera godu kalnu karaļa ieskaitē, kurā tagad pirmais ir Alafilips ar 41 punktus, bet viņam seko Tāramē, kas ticis pie 28 punktiem. Savukārt latvietis ar sešiem punktiem ieņem astoto pozīciju.

Jau ziņots, ka Skujiņš par kalnu karaļa kopvērtējuma līderi kļuva pēc piektā posma, nākamajos četros, kuros gan nebija lielu kalnu, vadību nosargājot.

Pēc desmitā posmā kopvērtējumā van Avermēts par divām minūtēm un 22 sekundēm pārspēj britu Tomasu Džeraintu no "Sky" komandas, kurš otrdienas etapā ieņēma desmito vietu, bet trīs minūtes un desmit sekundes līderim zaudē titulētais spānis Alehandro Valverde ("Movistar"). Tikmēr Frūms ir sestais, atpaliekot trīs minūtes un 21 sekundi.

Savukārt Skujiņš kopvērtējumā šobrīd atrodas 92.vietā, tiekot augstāk par deviņām pozīcijām, no līdera atpaliekot 48 minūtes un 55 sekundes.

Pašlaik 27 gadus vecajam Skujiņam šis ir pirmais "Tour de France" karjerā. Pērn viņš piedzīvoja debiju lielajās tūrēs, "Vuelta a Espana" izcīnot 123.vietu kopvērtējumā. Savu labāko rezultātu latvietis sasniedza 18.posmā, kurā piedalījās atrāvienā un izcīnīja 17.vietu.

Skujiņš maijā izcīnīja uzvaru vienā no UCI Pasaules tūrē iekļautā Kalifornijas velobrauciena posmiem, triumfējot šo sacensību kalnu karaļa vērtējumā. Tāpat viņš janvāra beigās uzvarēja UCI pirmās kategorijas velobraucienā "Trofeo Lioseta Andratx", kas viņam bija vien otrās sacensības "Trek-Segafredo" komandā.

Skujiņš jūnijā tika kronēts par Latvijas čempionu individuālajā braucienā.

Šī gada "Tour de France" norisināsies līdz 29.jūlijam, riteņbraucējiem aizvadot 21 posmu.

Pērn "Tour de France" triumfēja brits Kristofers Frūms, izcīnot savu ceturto titulu un trešo pēc kārtas.