foto: EPA/LETA
Gulbis un Ostapenko pēc sekmīgā Vimbldonas čempionāta veikuši kāpumus pasaules rangā
Aļona Ostapenko jaunākajā WTA rangā atguvusi vienu vietu un tagad atrodama 11.pozīcijā, bet Ernests Gulbis pakāpies par 29 vietām un nu ieņem 109.pozīciju.
Citi sporta veidi
2018. gada 16. jūlijs, 10:55

Gulbis un Ostapenko pēc sekmīgā Vimbldonas čempionāta veikuši kāpumus pasaules rangā

LETA

Latvijas vadošais vīru tenisists Ernests Gulbis pēc gana sekmīgā Vimbldonas čempionāta jaunākajā pasaules rangā, kas publicēts pirmdien, pakāpies par 29 vietām un nu ieņem 109.pozīciju. Tikmēr Latvijas tenisa zvaigzne Aļona Ostapenko jaunākajā WTA rangā atguvusi vienu vietu un tagad atrodama 11.pozīcijā.

Vimbldonas čempionāts noslēdzās svētdien, bet 29 gadus vecais Gulbis tajā aizkļuva līdz ceturtajai kārtai jeb astotdaļfinālam, tajā ar 6-4, 6-7 (5:7), 6-7 (10:12), 1-6 piekāpjoties japānim Kei Nišikori. Tiesa, šī mača laikā latvietis guva ceļgala savainojumu, kas viņam varētu likt izlaist vairākas nedēļas.

Ernests Gulbis Vimbldonas astotdaļfinālā cīnās pret japāni Nišikori

gallery icon
37

Par šo turnīru Gulbis kopumā nopelnīja 205 ATP ranga punktus, jo viņš pārvarēja arī Vimbldonas kvalifikāciju.

Kas līdzīgs latvietim padevās arī Francijas atklātajā čempionātā, kur viņš pārvarēja atlasi un aizkļuva līdz pamatturnīra otrajai kārtai. Šī gada sākumā Gulbis izkrita no pasaules ranga labāko divsimtnieka, tomēr kopš tā laika pakāpeniski savas pozīcijas uzlabojis. Vēl pērn viņš atkrita pat līdz pasaules ranga sestajam simtam, uz brīdi zaudējot Latvijas pirmās raketes godu.

Tikmēr Latvijas tenisa otrā rakete Mārtiņš Podžus ATP rangā zaudējis 60 vietas un šobrīd ieņem 603.vietu, bet valsts trešā rakete Artūrs Lazdiņš par desmit pozīcijām pakāpies uz 1234.vietu. Savukārt pērn uz brīdi Gulbim valsts pirmās raketes godu atņēmušais Miķelis Lībietis, kurš novembrī guva smagu Ahileja cīpslas traumu, ar Krišjāni Stabiņu joprojām ieņem dalītu 1606.pozīciju.

Ernests Gulbis Vimbldonā spēkojas ar Aleksandru Zverevu

Latvijas vīru tenisa pirmā rakete Ernests Gulbis sestdien Vimbldonas čempionāta trešās kārtas spēlē ar rezultātu 7-6 (7:2), 4-6, 5-7, 6-3, ...

gallery icon
58

Starp latviešu sportistiem vēl dalītā 1701.vietā ir Roberts Grīnvalds un Jānis Podžus, bet Mārtiņš Rocēns ierindojas 1889.pozīcijā.

Tikmēr pasaules ranga desmitniekā pēc Vimbldonas notikušas vairākas izmaiņas, tomēr vadošais četrinieks palicis nemainīgs. Līderpozīciju saglabājis Francijas atklātajā čempionātā uzvarējušais Rafaels Nadals, kurš Vimbldonā tika līdz pusfinālam, bet viņam joprojām seko titulētais šveicietis Rodžers Federers. Viņam prestižajā turnīrā negaidīti nācās piedzīvot zaudējumu ceturtdaļfinālā.

Savukārt trešais rangā ir Vācijas tenisists Aleksandrs Zverevs, kuram seko argentīnietis Huans Martins del Potro, bet piektais tagad ir Dienvidāfrikas Republikas pārstāvis Kevins Andersons, kurš Vimbldonā pieveica Federeru un sasniedza arī finālu. Sestais joprojām ir bulgārs Grigors Dimitrovs, kamēr divu vietu kritumu piedzīvojis horvāts Marins Čiličs.

Astotais, veicot divu pozīciju kāpumu, ir amerikānis Džons Isners, bet uz devīto vietu no septītās noslīdējis austrietis Dominiks Tīms. Tikmēr pirmo desmitnieku noslēdz Vimbldonas čempions Novaks Džokovičs no Serbijas, kurš starp labākajiem desmit atgriezies pirmo reizi kopš pagājušā gada rudens. Iepriekš serbs atradās pasaules ranga 21.vietā.

Džokovičs svētdien Vimbldonas čempionāta finālā 6-2, 6-2, 7-6 (7:3) pārliecinoši uzvarēja Andersonu, šajā turnīrā triumfējot ceturto reizi karjerā. Serbam šis ir pirmais "Grand Slam" tituls kopš 2016.gada, kad viņš uzvarēja Francijas atklātajā čempionātā. Pēc tam gan sekoja traumas un fiziskās formas bedre.

Dubultspēļu rangā Lībietis saglabājis 239.pozīciju, bet Mārtiņš Podžus ir 1172.vietā, kamēr Mikus Losbergs atrodas 1540.vietā, veicot attiecīgi divu un 11 pozīciju kāpumu.

Pašlaik 21 gadu vecā Ostapenko prestižajā Vimbldonas čempionātā sasniedza pusfinālu, tādējādi šajā turnīrā arī uzstādot jaunu karjeras rekordu. Tajā viņa ar 3-6, 3-6 pārliecinoši piekāpās nākamajai turnīra čempionei Angelikai Kerberei no Vācijas.

Aļonas Ostapenko un Andželikas Kerberes cīņa Vimbldonas pusfinālā

Vimbldonas "Grand Slam" pusfinālā Latvijas tenisiste Aļona Ostapenko cīnās ar bijušo ranga pirmo raketi Andželiku Kerberi.

gallery icon
54

Ostapenko vēl maija beigās bija pasaules ranga piektā rakete (Latvijas rekords), tomēr viņai neizdevās aizstāvēt Francijas atklātā čempionāta uzvarētājas godu, tāpēc viņa zaudēja vietu planētas pirmajā desmitniekā. Viņa starp pirmajām desmit tenisistēm bija kopš pagājušā gada septembra.

Tikmēr Latvijas otrā rakete Sevastova jaunākajā rangā zaudējusi vienu vietu un tagad atrodas 22.pozīcijā. Viņa Vimbldonas čempionātā cieta zaudējumu pirmajā kārtā, turnīru noslēdzot tikai ar desmit iegūtiem ranga punktiem.

Aļona Ostapenko sasniedz Vimbldonas pusfinālu

Latvijas vadošā tenisiste Aļona Ostapenko otrdien pirmo reizi karjerā sasniedza Vimbldonas tenisa turnīra pusfinālu.

gallery icon
66

Sevastova jau kopš pagājušā gada maija regulāri atrodas pasaules ranga pirmā divdesmitnieka robežās.

Savukārt Latvijas trešā rakete Diāna Marcinkēviča jaunākajā WTA rangā saglabājusi 277.pozīciju, bet 17 gadus vecā Daniela Vismane pakāpusies uz 684.pozīciju, iegūdama deviņas vietas.

Aļona Ostapenko Vimbldonas turnīra astotdaļfinālā spēkojas ar Baltkrievijas sportisti Aļaksandru Sasnoviču

Latvijas sieviešu tenisa pirmā rakete Aļona Ostapenko pirmdien Vimbldonas čempionāta ceturtās kārtas mačā ar rezultātu 7-6 (7:4), 6-0 pārspēja Baltkrievijas ...

gallery icon
60

Tikmēr Alise Čerņecka par divām vietām apkāpusies uz 1006.pozīciju, bet Irina Ļapustina ir 1139.pozīcijā, zaudējot 68 vietas.

Savukārt pasaules ranga pirmajā desmitniekā notikušas vairākas izmaiņas. Līderpozīcijā kārtējo nedēļu atrodas Francijas atklātā čempionāta uzvarētāja, rumāniete Simona Halepa, pirmās raketes godā atgriežoties februāra beigās. Viņa no pirmās vietas atkāpās pēc Austrālijas atklātā čempionāta fināla, kurā piekāpās Dānijas pārstāvei Karolīnai Vozņackai, kura uz četrām nedēļām kļuva par ranga līderi, bet šobrīd joprojām atrodama otrajā pozīcijā.

Aļona Ostapenko Vimbldonas trešās kārtas mačā tiekas ar Vitāliju Djatčenko

Latvijas sieviešu tenisa pirmā rakete Aļona Ostapenko sestdien Vimbldonas čempionāta trešās kārtas mačā ar rezultātu 6-0, 6-4 pārspēja Krievijas sportisti ...

gallery icon
24

Pirms tam Halepa planētas pirmā rakete bija kopš pagājušā gada 8.oktobra, šajā pozīcijā noturoties 16 nedēļas.

Savukārt uz trešo vietu, veicot vienas pozīcijas kāpumu, pacēlusies Sloeina Stīvensa no ASV, kamēr ceturtā tagad ir Kerbere, kura pakāpusies uzreiz no desmitās vietas. Piektā un sestā joprojām ir attiecīgi ukrainiete Jeļina Svitoļina un francūziete Karolīna Garsija, kamēr četru vietu kritumu piedzīvojusi Garvinje Mugurusa, kura pirms tam bija trešā. Savukārt astotajā un devītajā vietā ir čehietes Petra Kvitova un Karolīna Plīškova, abām zaudējot vienu pozīciju, bet pirmo desmitnieku noslēdz vāciete Jūlija Gērgesa, kura pakāpusies par trim vietām.

Ostapenko no pirmā desmitnieka atpaliek par 193 punktiem.

Tikmēr titulētā Serēna Viljamsa, kura Vimbldonā sasniedza finālu, veikusi uzreiz 153 vietu kāpumu un nu ir atrodama jau 28.pozīcijā.

Šīs sezonas griezumā, sportistēm cīnoties par vietu WTA sezonas noslēguma turnīrā, Ostapenko ar 2139 punktiem ir 12.vietā, kamēr Sevastova atrodas 24.pozīcijā. Pārliecinoša līdere ar 5415 punktiem ir Halepa. WTA finālturnīrā iekļūs sezonas astoņas labākās tenisistes.

Kerbere Vimbldonas čempionāta finālā ar 6-3, 6-3 pārspēja Viljamsu. Vāciete ieguva savu trešo "Grand Slam" titulu karjerā. Viņa 2016.gadā triumfēja "Grand Slam" turnīros Austrālijā un ASV, taču pērn demonstrēja nepārliecinošu sniegumu, kā rezultātā zaudēja planētas pirmās raketes godu.

WTA dubultspēļu rangā Ostapenko atguvusi četras vietas un ir 41.pozīcijā. Februārī viņa sasniedza 32.vietu, atkārtojot karjeras rekordu, jo duetā ar kanādieti Gabrielu Dabrovski triumfēja Dohas WTA "Premier" turnīrā.

Tikmēr Sevastova atguvusi astoņas vietas un ir 163.pozīcijā, kamēr 15 vietas aiz viņas ir Marcinkēviča, kura piedzīvojusi piecu vietu kritumu. Vismane rangā ir 1158.vietā, bet Ļapustina ir 1216.pozīcijā.