Pasaulē jau vairāk nekā 60 sportisti pieķerti mildronāta lietošanā
Vienīgi 28 gadus vecā krievu tenisa superzvaigzne Marija Šarapova, vispazīstamākā sportiste, kam bijušas pozitīvas analīzes, pati atklājusi, ka lietojusi mildronātu medicīniskos nolūkos kopš 2006. gada pēc ģimenes ārsta ieteikuma.
Citi sporta veidi
2016. gada 11. marts, 11:37

Pasaulē jau vairāk nekā 60 sportisti pieķerti mildronāta lietošanā

Jauns.lv

Saskaņā ar Pasaules antidopinga organizāciju amatpersonu pausto, vairāk nekā 60 sportisti, ieskaitot olimpiskos medaļniekus un pasaules čempionus, ir izmantojuši mildronātu par ko liecina šogad ņemtās analīzes, pauž laikraksta "New Tork Times" interneta versija.

Laikraksts norāda, ka mildronāts, kas pasaulē pazīstams kā meldonijs, izgudrots Latvijā kā zāles sirds slimniekiem, lai uzlabotu asinsriti un nav pārdošanā ASV. Kopš šī gada sākuma zāles iekļautas Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) aizliegto vielu sarakstā pēc 2015. gadā veikta monitoringa.

WADA runasvīrs Bens Nikolss norādījis, ka kopš janvāra sākuma līdz pirmdienai ir bijušas 60 pozitīvas analīzes, taču to skaits pieaug.

Daudzu sportistu vārdi netiek publiski izpausti, jo par tādiem gadījumiem vēl tiek spriests. Vienīgi 28 gadus vecā krievu tenisa superzvaigzne Marija Šarapova, vispazīstamākā sportiste, kam bijušas pozitīvas analīzes, pati atklājusi, ka lietojusi mildronātu medicīniskos nolūkos kopš 2006. gada pēc ģimenes ārsta ieteikuma. Viņa nav zinājusi, ka šīs zāles sportā tagad ir aizliegtas.

Mildronāta lietošanā pieķerti arī krievu šorttrekists, olimpiskais čempions Semjons Jeļistratovs, pasaules čempions ātrslidošanā Pāvels Kuļižņikovs, olimpiskais vicečempions cīņā gruzīns Davits Modzmanašvili un Zviedrijas skrējēja Abeba Aregavi.

"Mēs neesam pārsteigti par to, ka pēkšņi atzīmēti tik daudzi dopinga gadījumi kopš zāles parādījās aizliegto sarakstā," ceturtdien sacīja WADA ģenerāldirektors Deivids Hofmans.

WADA uzskata, ka mildronāts palīdz uzlabot sportista sniegumu, kādēļ pirms ievietošanas aizliegto sarakstā, veikts 12 mēnešus ilgs monitorings.

Laikraksts atgādina, ka lai gan Šarapova pārstāv Krieviju, kopš septiņu gadu vecuma viņa dzīvo ASV. "Nav skaidrs, kā viņa tika pie mildronāta, ko iespējams iegādāties Krievijā un dažās Austrumu valstīs bez receptes. Neapstiprinātu medikamentu ievešana ASV ir nelegāla, taču personīgām vajadzībām trīs mēnešiem nepieciešamu devu drīkst ievest."

BNS/Foto: Baiba Aprāne/LETA, AFP/LETA