Vai tiešām nemainīs dopinga noteikumus? Meldonija lietošanā šogad pieķerti jau 99 sportisti
"Mildronāta" izstrādātājs, Latvijas Organiskās sintēzes institūta vadītājs Ivars Kalviņš ir neizpratnē par meldonija aizliegšanu sportistiem. Viņš iepriekš norādījis, ka sportistiem jāļauj rūpēties par savu veselību.
Citi sporta veidi
2016. gada 12. marts, 15:22

Vai tiešām nemainīs dopinga noteikumus? Meldonija lietošanā šogad pieķerti jau 99 sportisti

Jauns.lv

Latvijā ražotā medikamenta "Mildronāts" sastāvā esošā viela meldonijs šogad konstatēta jau 99 sportistu dopinga testos, ar atsauci uz Pasaules antidopinga aģentūru (WADA) ziņo pasaules mediji.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pašlaik WADA neatklāj meldonija lietošanā pieķerto sportistu vārdus, tomēr aģentūra norādīja, ka sportisti pārstāv dažādus sporta veidus un nāk no dažādām valstīm.

"Mēs varam apliecināt, ka kopš 2016.gada 1.janvāra, kad meldonijs tika iekļauts aizliegto vielu sarakstā, 99 dopinga analīzēs apstiprināta meldonija klātbūtne," informēja WADA.

Aģentūra tāpat norādīja, ka šie gadījumi tika analizēti dažādās WADA akreditētās laboratorijās un par tiem ziņots no dažādām nacionālajām antidopinga aģentūrām un starptautiskajām sporta federācijām.

Kā ziņots, šomēnes krievu tenisistei Marijai Šarapovai konstatēta pozitīva dopinga analīze, kas ņemta pēc Austrālijas atklātā tenisa čempionāta. Tenisistes organismā atklāts meldonijs, kas kopš 1.janvāra ir iekļauts WADA aizliegto vielu sarakstā. Pēdējā laikā meldonijs konstatēts arī daudzu citu sportistu organismos.

"Mildronāta" izstrādātājs, Latvijas Organiskās sintēzes institūta vadītājs Ivars Kalviņš ir neizpratnē par meldonija aizliegšanu sportistiem. Viņš iepriekš norādījis, ka sportistiem jāļauj rūpēties par savu veselību. Kalviņš plāno rakstīt vēstuli WADA, tajā skaidrojot vielas ietekmi uz cilvēka organismu un to, ka tai nav dopinga vielām raksturīgās iedarbības.

Savukārt bijusī Latvijas Valsts sporta medicīnas centra (VSMC) Antidopinga nodaļas vadītāja Liene Kozlovska, kura patlaban strādā Eiropas Padomes Sporta nodaļā, aģentūrai LETA iepriekš stāstīja, ka "Mildronāts" aizliegto vielu sarakstā iekļauts, jo tā lietošana pārmērīgi lielās devās ir kaitīga veselībai. Viņa ir pārliecināta, ka sportistiem vajadzētu ļaut lietot "Mildronātu", ja tam ir medicīniski iemesli un preparātu izrakstījis ārsts. Tādējādi varētu kontrolēt vielas lietošanu, jo sportistiem vajadzētu legālu pamatojumu.

Jau ziņots, ka Šarapova "Mildronātu" veselības stāvokļa uzlabošanai lieto jau desmit gadus.

LETA/Foto: Vida Press