Oskars Melbārdis atklāj, ka arī bobslejisti lietojuši "Mildronātu". VIDEO
Oskars Melbārdis atzīst, ka bobsleja izlase pirms katras pirmās nometnes lietojusi mildronātu.
Citi sporta veidi
2016. gada 12. marts, 22:45

Oskars Melbārdis atklāj, ka arī bobslejisti lietojuši "Mildronātu". VIDEO

Jauns.lv

Daudzi desmiti pozitīvu dopinga analīžu divu mēnešu laikā – tāds ir sausais atlikums pēc Mildronāta iekļaušanas aizliegto vielu sarakstā – arī slavenā krievu tenisiste Marija Šarapova. Latvijā ražotā preparāta "Mildronāts" sastāvā ir meldonijs, ko Pasaules Antidopinga aģentūra aizliegto vielu sarakstā iekļāva tikai kopš 1.janvāra. Vairāki Latvijas sportisti atzīst, ka arī lietojuši šo preparātu.

"Mildronātu" plaši lieto sportisti, jo tas pie lielām slodzēm atvieglo sirdsdarbību un neļauj šūnām nonākt skābekļa badā. Pēc veiktajiem aprēķiniem meldonijs no organisma izvadās 2 mēnešu laikā. "Grindex" ražojums īpaši iecienīts ir Austrumeiropā.

Hokejists Oskars Bārtulis stāsta: "Es viņu vienmēr ievēroju, tāpēc, ka to ražo Latvijas uzņēmums "Grindex". Preparāts bija gan Doņeckā, gan Astanā. Principā KHL visi viņu lietoja."

Bārtulis pats "Mildronātu" nelieto, bet mūsu pasaules čempioni bobslejā gan šo medikamentu pazīst, un komandas ārsts ieteicis bez vitamīniem pie lielām slodzēm lietot arī "Mildronātu".

Oskars Melbārdis stāsta: "Pirms pagājušās sezonas mēs lietojām. Pirms katras pirmās nometnes mums dakteris izsniedza. Esam lietojuši un nekādas pretenzijas nebija."

"Dakteris visiem sapulcē pateica, ka nedrīks to darīt, jo notiek dopinga pārbaudes un nevajag liekas problēmas" - turpina Bārtulis.

"Mildronāta" popularitāti Krievijā pierāda arī fakts, ka vēl decembrī Rostovas futbola klubs šo medikamentu iepirka lielos daudzumos. Lieki piebilst, ka Krievijas antidopinga aģentūrai šobrīd atņemta licence un dopinga analīzes tā nav tiesīga veikt.

Arī Kirovs Lipmans atzīst, ka novembrī pārbaudes turnīrā Liepājā Latvijas hokeja izlase lietojusi "Mildronātu".

"Mildronāta" sastāvā esošais meldonijs iekļauts nopietnākajā dopinga kategorijā, kas draud pat ar 4 gadu diskvalifikāciju. Par aizliegumu Pasaules Antidopinga aģentūra informēja jau pērn septembrī, bet Latvijas uzņēmuma "Grindex" centieni pierādīt pretējo pretējo bija velti.

"Es nemaz nešaubos, ka tā ir korupcija. Tā ir organizācija, kas nevienam nepaļaujas. Neviens to nekontrolē, neviens to nevar ietekmēt un kautko ieteikt" - stāsta Lipmans.  

"Grindex" sola ka cīnīsies, lai attaisnotu "Mildronātu", jāsaka gan, ka cerības ir mazas, jo tas būtu vēl nebijis gadījums pasaules praksē. Latvijas antidopinga nodaļas vadītājs tādu gadījumu neatceras. "Mildronāta" lietošanā gan ir viena nianse, tas nav pilnībā aizliegts, sportisti pēc ārsta ieteikuma to drīkst lietot.

Pasaules Antidopinga aģentūra vēsta, ka uzmanību "Mildronāts" pievērsis, kad saņemtas analīzes no vairāk nekā 8000 sportistu. 182 paraugos konstatēts "Mildronāts", procentuāli tas ir vairāk nekā visas pārējas vielas kopā ņemot.

Arī Latvijas sportisti lieto “Mildronātu” - video: Kasjauns.lv/Foto: EPA/LETA, Video: LTV