foto: Sputnik
Horvātija izmanto pretinieku kļūdas un PK spēlē sagrauj Argentīnu
Futbols
2018. gada 21. jūnijs, 23:28

Horvātija izmanto pretinieku kļūdas un PK spēlē sagrauj Argentīnu

LETA

Horvātijas izlases futbolisti ceturtdien Pasaules kausa (PK) D apakšgrupas spēlē Ņižņijnovgorodā spēja izmantot pretinieku kļūdas un ar rezultātu 3:0 (0:0) sagrāva spēcīgo Argentīnu, nodrošinot vietu astotdaļfinālā.

Uzvarētājiem vārtus guva Ante Rebičs, Luka Modričs un Ivans Rakitičs. Pirmie vārti tika gūti 53.minūtē pēc rupjas argentīniešu vārtsarga Vilfredo Kavaljero kļūdas, kamēr Modričs 80.minūtē izdarīja tālu, bet ļoti precīzu sitienu, nomānot vairākus aizsargus. Tikmēr punktu cīņai pielika Rakitičs, izceļoties jau kompensācijas laika otrajā minūtē.

Horvātija izcīnīja otro uzvaru divos mačos un ar sešiem punktiem ir D apakšgrupas līdere. Tikmēr Argentīnai ir viens punkts divos mačos un tā riskē sensacionāli netikt izslēgšanas spēlēs. Viens punkts ir arī Islandei, bet Nigērija ir tukšā, abām šīm komandām otrās kārtas spēli aizvadot piektdien.

Jau no spēles sākuma laukumā risinājās ļoti skatāma spēle, abām komandām veidojot labus momentus vārtu gūšanai. Cīņas piektajā minūtē bīstami sita Ivans Perisičs, bet 22.minūtē Maksimiliāno Meza norībināja horvātu vārtu stabu. Argentīnai lieliska iespēja bija arī astoņas minūtes vēlāk, taču Enso Peress sita nedaudz garām vārtiem.

Pirmajā puslaikā vārti netika gūti, taču cīņa bija līdzvērtīga, tāpēc vēl jo vairāk pārsteidza otrā puslaika notikumi, kurā Horvātija nospēlēja lieliski.

Rezultātu atklāja Rebičs, kurš izmantoja Kavaljero kļūdu. Vārtsargs neveiksmīgi atsita bumbu, tai nonākot pie dažus metrus priekšā esošā horvāta, kurš no gaisa spēcīgi sita vārtu tīklā. Argentīnieši metās atspēlēties, veica vairākas maiņas. Beidzot par sevi lika runāt arī Argentīnas spilgtākā zvaigzne Lionels Mesi, kurš pirmajā puslaikā bija nemanāms, tomēr Horvātija aizsardzībā spēlēja nevainojami, kamēr argentīniešiem pietrūka noslēdzošā sitiena.

Vēl vienu aukstu dušu Argentīna saņēma 80.minūtē, kad lieliski nospēlēja Modričs. Viņš, esot netālu no soda laukuma līnijas, ar māņu kustībām apmānīja pretinieku aizsargu un izdarīja lielisku sitienu, bumbu raidot līdz ar vārtu stabu, kam Kavaljero nebija gatavs.

Nonākot vadībā ar 2:0, horvāti sāka spēlēt vēl atbrīvotāk un pārliecinošāk, Rakitičam vispirms trāpot pa vārtu stabu, bet jau kompensācijas laikā viņam tomēr izceļoties, kad Mateo Kovačičs tā vietā, lai sistu pa vārtiem, izlēma piespēlēt partnerim, kurš no tuvas distances bumbu raidīja vārtu stūrī.

Abas komandas tikās arī 1998.gada Pasaules kausa izcīņā, kad apakšgrupu kārtā ar 1:0 uzvarēja Argentīna. Tāpat abas komandas pirms četriem gadiem aizvadīja pārbaudes spēli, kurā ar 2:1 arī labāki bija Argentīnas futbolisti.

Jau ziņots, ka pirmajā kārtā Horvātija ar 2:0 uzvarēja Nigēriju, bet Argentīna spēlēja neizšķirti 1:1 ar Islandi.

Argentīnas izlase, kura pirms četriem gadiem kļuva par pasaules vicečempioni, pirmo spēli aizvadīja ne tā kā gribētos. Komandai pret islandiešiem piederēja liels pārsvars, tā atklāja rezultātu, taču četras minūtes vēlāk kļūdījās un islandieši atjaunoja neizšķirtu. Savukārt spēles otrajā daļā Mesi varēja nodrošināt Argentīnai uzvaru, taču argentīniešu superzvaigzne nerealizēja 11 metru soda sitienu.

Tikmēr Horvātija turnīru sāka pārliecinoši, nedodot Nigērijai daudz izredžu uz uzvaru. Horvātiem vārtus guva Luka Modričs, kurš bija precīzs no 11 metru soda sitiena atzīmes, bet vēl reizi bumbu savos vārtos ieraidīja nigērieši.

Argentīna iepriekš Pasaules kausa finālturnīrā piedalījusies 16 reizes, 1978. un 1986.gadā kļūstot par pasaules čempioni, bet vēl trīs reizes ieņemot otro vietu. Arī pirms četriem gadiem notikušajā turnīrā Argentīna aizkļuva līdz finālam, taču papildlaikā zaudēja Vācijai. Tāpat iepriekšējos trīs Pasaules kausa finālturnīros Argentīna ikreiz sasniegusi vismaz ceturtdaļfinālu. Komandas galvenais treneris ir Horhe Sampaoli.

Savukārt Horvātija līdz šim Pasaules kausa finālturnīros spēlējusi četras reizes, debijā 1998.gadā sensacionāli izcīnot trešo vietu. Tikmēr pirms četriem gadiem Horvātijas izlase nespēja pārvarēt grupu kārtu, izcīnot vienu uzvaru trīs spēlēs. Šajā turnīrā komandu vada Zlatko Daličs.

Pasaules kausa finālturnīrs pirmo reizi notiek Krievijā, bet kopumā tas norisinās jau 21.reizi.

Sacensībās piedalās 32 komandas, kuras priekšsacīkstēs salozētas astoņās grupās. Katras grupas divas labākās komandas iekļūs izslēgšanas spēļu stadijā, kas sāksies no astotdaļfināla.

Vislielākā pārstāvniecība jeb 14 izlases ir no Eiropas, kamēr no Āfrikas, Āzijas un Dienvidamerikas sacensībās piedalās pa piecām vienībām. Tikmēr no Ziemeļamerikas finālturnīrā startē trīs valstu izlases.

Sacensības risināsies viena mēneša garumā, finālam norisinoties 15.jūlijā Maskavā.

Finālturnīrā tiks sadalīts iespaidīgs naudas balvu fonds, komandām sadalot 352 miljonus eiro, uzvarētājiem iegūstot 33 miljonus eiro lielu prēmiju.

Šis Pasaules kauss paliks vēsturē arī kā pirmais, kurā tiek izmantota Video tiesneša sistēma jeb VAR. Šāds jaunievedums tika ieviests, lai noteiktu, vai bijis vārtu guvums, 11 metru soda sitiens, noraidījums no laukuma, vai arī kļūdains spriedums par spēlētāja identitāti kādā no tiesneša lēmumiem. Pirmajās trīs spēļu dienās, pateicoties šais sistēmai, tika nozīmēti divi 11 metru soda sitieni.

Pasaules kausa finālturnīrs Krievijā notiek 11 pilsētās, cīņas aizvadot 12 stadionos.

Uz finālturnīru ir devušies pārsvarā visi vadošie planētas futbolisti. Sacensībās savas valstis pārstāvēs šī brīža trīs lielākās zvaigznes pasaules futbolā - Neimars (Brazīlija), Krištianu Ronaldu (Portugāle) un Lionels Mesi (Argentīna).

Tituliem bagātā komanda Pasaules kausa izcīņu vēsturē ir Brazīlija, kas prestižajā turnīrā kopumā triumfējusi piecas reizes. Tikmēr ar četriem tituliem seko Vācija un Itālija, kas šim turnīram nemaz nekvalificējās. Vēl divus titulus ir izcīnījusi Argentīna un Urugvaja.

Pašreizējā Pasaules kausa īpašniece ir Vācija, kamēr Brazīlija pēdējo reizi sacensībās uzvarēja 2002.gadā.

Pasaules kausa visu laiku labākais vārtu guvējs ir vācietis Miroslavs Kloze, kurš izcēlies ar 16 vārtu guvumiem, bet slavenā brazīlieša Ronaldu kontā ir 15 precīzi sitieni. Starp šī brīža aktīvajiem spēlētājiem rezultatīvākais ir cits Vācijas futbolists Tomass Millers, kurš guvis desmit vārtus un šajā finālturnīrā, spēlējot rezultatīvi, var uzlabot savas pozīcijas visu laiku izcilāko vārtu guvēju sarakstā.

Tikmēr vienīgais futbolists, kurš savas karjeras laikā ir izcīnījis trīs Pasaules kausus, ir leģendārais brazīlietis Pele. Līdz šim nevienam citam spēlētajam neko līdzīgu nav izdevies atkārtot. Starp šī brīža aktīvajiem spēlētājiem neviens nav ieguvis vairāk par vienu trofeju.

Argentīnas izlases sastāvs - Vilfredo Kavaljero, Gabriels Merkado, Nikolass Otamendi, Nikolass Taglafiko, Enso Peress (Paulo Dibala, 68.min.), Havjers Maskerano, Eduardo Salvio (Kristians Pavons, 56.min.), Markoss Akuna, Maksimiliāno Meza, Serhio Agvero (Gonsalo Igvains, 54.min.) , Lionels Mesi;

Horvātijas izlases sastāvs - Danijels Subašičs, Šime Vrsaļko, Ivans Striničs, Domagojs Vida, Dejans Lovrens, Ivans Rakitičs, Marcelo Brozovičs, Ante Rebičs (Andrejs Kramaričs, 57.min.), Luka Modričs, Ivans Perišičs (Mateo Kovačičs, 82.min.), Mario Mandžukičs.