foto: LETA
Ostapenko un Sevastova joprojām WTA ranga divdesmitniekā
Latvijas tenisistes Aļona Ostapenko un Anastasija Sevastova.
Citi sporta veidi
2018. gada 18. jūnijs, 09:19

Ostapenko un Sevastova joprojām WTA ranga divdesmitniekā

Jauns.lv / LETA

Latvijas vadošās tenisistes Aļona Ostapenko un Anastasija Sevastova jaunākajā WTA rangā, kas publicēts pirmdien, saglabājušas iepriekš ieņemtās vietas, atrodoties attiecīgi 12. un 20.pozīcijā.

Pašlaik 21 gadu vecā Ostapenko maija beigās cieta negaidītu zaudējumu Francijas atklātā čempionāta pirmajā kārtā. Pērn viņa šajā turnīrā sensacionāli uzvarēja un kļuva par vienu no vadošajām pasaules rangā, pēcāk vasarā ielaužoties arī labāko desmitniekā. Tiesa, šogad Francijas atklātā čempionāta titula neaizstāvēšana viņai maksājusi vietu ranga pirmajā desmitniekā, no kā viņa pirms nedēļas izkrita, piedzīvojot septiņu vietu kritumu.

Šobrīd ieņemtā 12.vieta pasaules rangā Ostapenko ir zemākā kopš pagājušā gada 27.augusta. Viņa pasaules ranga pirmajā desmitniekā atradās kopš pagājušā gada septembra sākuma, bet viņas karjeras rekords ir piektā vieta, kas ir arī visu laiku labākais Latvijas sasniegums.

Tikmēr Latvijas otrā rakete Sevastova joprojām atrodas 20.pozīcijā, ko ieņēma arī pirms nedēļas, piedzīvojot vienas vietas kritumu. Arī viņa Francijas atklātajā čempionātā cieta zaudējumu pirmajā kārtā, nespējot aizstāvēt pērn iegūtos punktus, kas pienācās par trešās kārtas sasniegšanu.

Savukārt Latvijas trešā rakete Diāna Marcinkēviča jaunākajā WTA rangā atguvusi vienu vietu un ir 273.pozīcijā, bet 17 gadus vecā Daniela Vismane pakāpusies uz 677.pozīciju, iegūdama 12 vietas un sasniedzot jaunu karjeras rekordu.

Tikmēr Alise Čerņecka pakāpusies par trim vietām uz 1003.pozīciju, kas ir jauns sportistes rekords, bet Irina Ļapustina ir 1066.pozīcijā, zaudējot četras vietas.

Savukārt pasaules ranga pirmajā desmitniekā izmaiņas nav notikušas. Līderpozīcijā kārtējo nedēļu atrodas sezonas otrajā "Grand Slam" turnīrā uzvarējusī rumāniete Simona Halepa, pirmās raketes godā atgriežoties februāra beigās. Viņa no pirmās vietas atkāpās pēc Austrālijas atklātā čempionāta fināla, kurā piekāpās Dānijas pārstāvei Karolīnai Vozņacki, kura uz četrām nedēļām kļuva par ranga līderi, bet šobrīd joprojām atrodama otrajā pozīcijā.

Pirms tam Halepa planētas pirmā rakete bija kopš pagājušā gada 8.oktobra, šajā pozīcijā noturoties 16 nedēļas.

Savukārt trešo pozīciju saglabājusi spāniete Garvinje Mugurusa, kamēr ceturtā joprojām ir Francijas atklātā čempionāta fināliste Sloeina Stīvensa no ASV.

Piektā ir ukrainiete Jeļina Svitoļina, kurai seko francūziete Karolīna Garsija, bet septītā ir čehiete Karolīna Plīškova. Astotā joprojām ir cita Čehijas tenisiste Petra Kvitova, savukārt pirmo desmitnieku noslēdz amerikānietes Venusa Viljamsa un Medisona Kīza.

Tikmēr titulētā Serēna Viljamsa, kura atgriezusies kortā pēc bērna dzimšanas, atrodama 183.vietā.

Šīs sezonas griezumā, sportistēm cīnoties par vietu WTA sezonas noslēguma turnīrā, Ostapenko ar 1259 punktiem ir 17.vietā, kamēr Sevastova atrodas 24.pozīcijā. Pārliecinoša līdere ar 5285 punktiem ir Halepa. WTA finālturnīrā iekļūs sezonas astoņas labākās tenisistes.

Hertogenbošā WTA "International" sērijas turnīrā pie sava pirmā titula karjerā tika serbiete Aleksandra Kruniča. Viņa šo sacensību finālā ar 6-7 (0:7), 7-5, 6-1 pārspēja Beļģijas tenisiste Kirstenu Flipkensu. Savukārt pie sava pirmā titula šajā sezonā svētdien tika austrāliete Ešlija Bārtija, kura Notingemas WTA "International" sērijas sacensību finālā ar 6-3, 3-6, 6-4 pārspēja mājinieci Johannu Kontu.

WTA dubultspēļu rangā Ostapenko zaudējusi vienu vietu un ir 44.pozīcijā. Februārī viņa sasniedza 32.vietu, atkārtojot karjeras rekordu, jo duetā ar kanādieti Gabrielu Dabrovski triumfēja Dohas WTA "Premier" turnīrā.

Tikmēr Sevastova par vienu vietu pakāpusies uz 120.pozīciju, Marcinkēviča zaudējusi trīs vietas un ir 184.pozīcijā, Vismane rangā ir 1150.vietā, bet Ļapustina ir 1215.vietā.

Savukārt Latvijas tenisists Ernests Gulbis jaunākajā ATP rangā, kas publicēts pirmdien, veicis nelielu kāpumu, un tagad atrodams 143.pozīcijā, kamēr līdera godā atgriezies leģendārais šveicietis Rodžers Federers.

Pašlaik 29 gadus vecajam Gulbim kāpums pasaules rangā izdevies jau piekto reizi pēc kārtas. Aizvadītajā Francijas atklātajā čempionātā viņš pēc pārvarētas kvalifikācijas aizkļuva līdz pamatturnīra otrajai kārtai, kas tagad vainagojies ar kāpumu pasaules rangā, bet pēc tam latvietis mainīgām sekmēm piedalījies "Challenger" turnīros Čehijā un Itālijā, kopumā trīs mačos tiekot pie vienas uzvaras.

Iepriekš Gulbis ATP pamatsacensībās nebija uzvarējis kopš pagājušā gada ASV atklātā čempionāta.

Vēl šī gada sākumā Gulbis izkrita no pasaules ranga labāko divsimtnieka, tomēr pēcāk tajā atgriezās.

Pērn Gulbis nokrita arī līdz pasaules ranga 589.pozīcijai, uz brīdi zaudējot Latvijas pirmās raketes godu, taču kopš jūlija sāka pakāpenisku kāpumu. Tenisists cīnījās ar veselības problēmām un pērn turnīros lielākoties piedalījās ar aizsargāto rangu vai organizatoru piešķirtiem īpašajiem ielūgumiem.

Tikmēr Latvijas tenisa otrā rakete Mārtiņš Podžus ATP rangā atguvis astoņas vietas un šobrīd ieņem 563.vietu, bet valsts trešā rakete Artūrs Lazdiņš, kurš pakāpies uzreiz par 59 pozīcijām, ir 1246.vietā. Savukārt pērn uz brīdi Gulbim valsts pirmās raketes godu atņēmušais Miķelis Lībietis, kurš novembrī guva smagu Ahileja cīpslas traumu, atguvis divas vietas un tagad ieņem 1467.pozīciju.

Starp latviešu sportistiem vēl dalītā 1616.vietā ir Roberts Grīnvalds, Krišjānis Stabiņš un Jānis Podžus, bet Mārtiņš Rocēns ierindojas 1865.pozīcijā.

Tikmēr pasaules ranga līdera godā atgriezies Federers, kurš pirmo pozīciju nodrošināja pēc tam, kad sestdien sasniedza finālu Štutgartes ATP "World Tour 250" turnīrā, tajā pēcāk arī uzvarot. Tenisa leģenda līdz ar to uz otro vietu rangā nobīdījis Francijas atklātajā čempionātā uzvarējušo spāni Rafaelu Nadalu. Jau iepriekš šosezon 36 gadus vecais Federers kļuva par visu laiku vecāko tenisistu, kurš bijis planētas pirmās raketes godā, un nu viņš šo rekordu turpina uzlabot.

Federers ATP ranga līderpozīcijā šogad pirmo reizi atgriezās 19.februārī, tāpat viņš uz nedēļu par ranga līderi kļuva maijā, arī tad nomainot Nadalu, kurš gan vēlāk atguva vadību.

Iepriekšējo reizi ranga līderpozīcijā Federers bija 2012.gada oktobra beigās. Viņš no 2004.gada februāra līdz 2008.gada augustam ATP ranga līderpozīcijā pavadīja 237 nedēļas, kas ir rekords. Planētas pirmās raketes godā viņš kopumā aizvadījis 309 nedēļas, kas arī ir nepārspēts rekords.

Savukārt trešais rangā ir Vācijas tenisists Aleksandrs Zverevs, kuram seko argentīnietis Huans Martins del Potro, bet piektais, veicot kāpumu par vienu vietu, ir bulgāru tenisists Grigors Dimitrovs, kurš uz sesto pozīciju nobīdījis horvātu Marinu Čiliču. Tālāk seko austrietis Dominiks Tīms un Dienvidāfrikas Republikas sportists Kevins Andersons, savukārt pirmo desmitnieku joprojām noslēdz beļģis Dāvids Gofēns un amerikānis Džons Isners.

Federers svētdien uzvarēja Štutgartes turnīrā, tikdams jau pie sava 98.augstākās raudzes titula. Finālā šveicietis ar 6-4, 7-6 (7:3) uzvarēja Kanādas pārstāvi Milošu Raoniču, pieveicot viņu jau 11. reizi 14 savstarpējos dueļos. Šī ir pirmā reize, kad Federers triumfējis Štutgartē. Tikmēr Nīderlandē notikušajā Hertogenbošas "ATP World Tour 250" sērijas turnīrā uzvaru guva francūzis Rišārs Gaskē, kurš tādējādi izcīnījis pirmo titulu kopš 2016.gada oktobra. Viņš finālā ar 6-3, 7-6 (7:5) uzvarēja tautieti Žeremī Šardī, tikdams pie savas 15. ATP trofejas karjerā.

Dubultspēļu rangā vienu vietu atguvis Lībietis, kurš ierindojas 227.pozīcijā, bet Mārtiņš Podžus ir 1177.vietā, kamēr Mikus Losbergs atrodas 1542.vietā.