foto: TASS
Pasaules čempione Vācija titula aizstāvēšanu sāk ar negaidītu zaudējumu Meksikai
Futbols
2018. gada 17. jūnijs, 20:08

Pasaules čempione Vācija titula aizstāvēšanu sāk ar negaidītu zaudējumu Meksikai

LETA

Pašreizējā čempione Vācijas futbola izlase svētdien pirmajā Pasaules kausa mačā ar 0:1 (0:1) piekāpās Meksikas valstsvienībai.

Vienīgos vārtus Maskavā notikušajā F grupas mačā guva Irvings Losano.

Šī cīņa sākās ar abu vienību aktīvu spēli, tām jau pirmajās minūtēs radot draudus uz pretinieces vārtiem. Mača ievadā vairākkārt bija jāiesaistās Vācijas izlases vārtsargam Manuelam Noieram, kurš vispirms atvairīja Ektora Erreras sitienu, bet pēc tam tika galā arī ar Ektora Moreno raidījumu, kurš to veica ar galvu. Kopumā meksikāņi uzbruka bīstamāk, kamēr vācieši savus sitienus veica paredzamus, kas pretinieku vārtsargam Giljermo Očoam nesagādāja lielas grūtības.

Lai arī pirmā puslaika viducī spēle bija nedaudz zaudējusi apgriezienus, Meksika tik un tā pamanījās atklāt rezultātu, kad pretuzbrukumā Losano soda laukumā apspēlēja aizsargu un spēcīgi raidīja bumbu tuvējā stūrī. Jau pēc dažām minūtēm Vācijas izlasei bija lieliska iespēja panākt neizšķirtu, kad Tonija Krosa brīvsitienu atvairīja Očoa, bumbai pēcāk trāpot pa pārliktni.

Rezultāts pirmajā puslaikā tā arī vairs nemainījās, tam noslēdzoties ar 1:0 par labu Meksikai.

Otrais puslaiks turpinājās līdzīgā manierē, jo spēle bija no vieniem vārtiem uz otriem. Spēles otrās daļas sākumā labā pozīcijā nonāca Juliāns Drakslers, kura sitiens tika nobloķēts, tam pēcāk lidojot garām vārtiem, bet 65.minūtē Jošua Kimmiha akrobātisks sitiens lidoja vārtiem pāri. Vācija centās uzņemties iniciatīvu un aktīvāk metās uzbrukumā, tomēr tas pavēra meksikāņiem labas iespējas pretuzbrukumiem.

Tuvojoties mača izskaņai, Vācijas valstsvienības spiediens manāmi pieauga, tomēr Meksikas futbolisti ļoti veiksmīgi aizsargājās, bet 84.minūtē vēl viena laba iespēja bija Krosam, kura tālsitienu gan atvairīja lieliski spēlējušais Očoa. Vācieši ar lielām pūlēm centās iekarot sāncenšu vārtus, tomēr tas tā arī neizdevās, pašreizējai pasaules čempionei piedzīvojot zaudējumu.

Meksikas valstsvienība līdz šim vēl ne reizi nebija spējusi Pasaules kausā uzvarēt spēcīgo Vāciju. Vācieši planētas meistarsacīkšu pirmo maču zaudēja pirmo reizi pēdējo 36 gadu laikā.

Meksikas valstsvienības sastāvā šajā mačā laukumā devās arī 39 gadus vecais Rafaels Markess, kurš līdz ar to tagad ir piedalījies piecos Pasaules kausa finālturnīros, turklāt visos bijis komandas kapteinis.

Vācijas izlase pirms četriem gadiem triumfēja Pasaules kausa izcīņā Brazīlijā, līdz ar to Joahima Lēva trenētā komanda svētdien sākusi titula aizstāvēšanu.

Vācijai pēdējā laikā rezultāti gan bijuši viduvēji, jo tikai pēdējā mačā pirms Pasaules kausa tika pārtraukta piecu neuzvarētu spēļu sērija, kad ar 2:1 tika uzveikta Saūda Arābija. Vēl pirms tam tika zaudēts Austrijai, bet martā arī Brazīlijai, savukārt pirms šiem mačiem bija trīs neizšķirtu sērija.

Tikmēr Meksika Krievijā ieradās ar zaudējumu kabatā, pēdējā pārbaudes spēlē ar 0:2 atzīstot Dānijas pārākumu.

Vācija pirms četriem gadiem Pasaules kausa finālā ar 1:0 pieveica Argentīnu. Vācieši par Pasaules kausa ieguvējiem kļuvuši četras reizes - 1954., 1974., 1990. un 2014.gadā -, kas tikai par viena titula tiesu atpaliek no rekordistes Brazīlijas. Vācijas izlase planētas meistarsacīkstēs arī pa četrām reizēm guvusi sudrabu un bronzu.

Savukārt Meksika Pasaules kausā piedalās jau 16.reizi un septīto reizi pēc kārtas. Jau septiņus turnīrus pēc kārtas šī izlase spējusi sasniegt izslēgšanas sacensības.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka E apakšgrupas pirmajā spēlē svētdien Serbija ar 1:0 (0:0) uzvarēja Kostariku, bet pēc tam plkst.21 šīs grupas ietvaros Brazīlija spēkosies pret Šveici. Šo dueli tiešraidē pārraidīs Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanāls.

Pasaules kausa finālturnīrs pirmo reizi notiek Krievijā, bet kopumā tas norisinās jau 21.reizi.

Sacensībās piedalās 32 komandas, kuras priekšsacīkstēs salozētas astoņās grupās. Katras grupas divas labākās komandas iekļūs izslēgšanas spēļu stadijā, kas sāksies no astotdaļfināla.

Vislielākā pārstāvniecība jeb 14 izlases ir no Eiropas, kamēr no Āfrikas, Āzijas un Dienvidamerikas sacensībās piedalās pa piecām vienībām. Tikmēr no Ziemeļamerikas finālturnīrā startē trīs valstu izlases.

Sacensības risināsies viena mēneša garumā, finālam norisinoties 15.jūlijā Maskavā.

Finālturnīrā tiks sadalīts iespaidīgs naudas balvu fonds, komandām sadalot 352 miljonus eiro, uzvarētājiem iegūstot 33 miljonus eiro lielu prēmiju.

Šis Pasaules kauss paliks vēsturē arī kā pirmais, kurā tiek izmantota Video tiesneša sistēma jeb VAR. Šāds jaunievedums tika ieviests, lai noteiktu, vai bijis vārtu guvums, 11 metru soda sitiens, noraidījums no laukuma, vai arī kļūdains spriedums par spēlētāja identitāti kādā no tiesneša lēmumiem. Pirmajās trīs spēļu dienās, pateicoties šais sistēmai, tika nozīmēti divi 11 metru soda sitieni.

Pasaules kausa finālturnīrs Krievijā notiek 11 pilsētās, cīņas aizvadot 12 stadionos.

Uz finālturnīru ir devušies pārsvarā visi vadošie planētas futbolisti. Sacensībās savas valstis pārstāvēs šī brīža trīs lielākās zvaigznes pasaules futbolā - Neimars (Brazīlija), Krištianu Ronaldu (Portugāle) un Lionels Mesi (Argentīna).

Tituliem bagātā komanda Pasaules kausa izcīņu vēsturē ir Brazīlija, kas prestižajā turnīrā kopumā triumfējusi piecas reizes. Tikmēr ar četriem tituliem seko Vācija un Itālija, kas šim turnīram nemaz nekvalificējās. Vēl divus titulus ir izcīnījusi Argentīna un Urugvaja.

Pašreizējā Pasaules kausa īpašniece ir Vācija, kamēr Brazīlija pēdējo reizi sacensībās uzvarēja 2002.gadā.

Pasaules kausa visu laiku labākais vārtu guvējs ir vācietis Miroslavs Kloze, kurš izcēlies ar 16 vārtu guvumiem, bet slavenā brazīlieša Ronaldu kontā ir 15 precīzi sitieni. Starp šī brīža aktīvajiem spēlētājiem rezultatīvākais ir cits Vācijas futbolists Tomass Millers, kurš guvis desmit vārtus un šajā finālturnīrā, spēlējot rezultatīvi, var uzlabot savas pozīcijas visu laiku izcilāko vārtu guvēju sarakstā.

Tikmēr vienīgais futbolists, kurš savas karjeras laikā ir izcīnījis trīs Pasaules kausus, ir leģendārais brazīlietis Pele. Līdz šim nevienam citam spēlētajam neko līdzīgu nav izdevies atkārtot. Starp šī brīža aktīvajiem spēlētājiem neviens nav ieguvis vairāk par vienu trofeju.

Vācijas izlases sastāvs mačā pret Meksiku: Manuels Noiers, Marvins Platenhards (Mario Gomess, 80.min.), Jošua Kimmihs, Žeroms Boatengs, Matss Hummelss, Sami Kedira (Marko Roiss, 60.min.), Toni Kross, Juliāns Drakslers, Timo Verners (Juliāns Brands, 86.min.), Mesuts Ezils, Tomass Millers;

Meksikas izlases sastāvs mačā pret Vāciju: Giljermo Očoa, Ugo Ajala, Karloss Salsedo, Hesus Galjardo, Migels Lajuns, Karloss Vela (Edsons Alvaress, 58.min.), Havjers Ernandess, Ektors Moreno, Ektors Errera, Andress Gvardado (Rafaels Markess, 74.min.), Irvings Losano (Rauls Himeness, 66.min.).