Vēl viens no līderiem atsaka Latvijas hokeja izlasei. Pasaules čempionātā būs jāiztiek arī bez Kuldas
Artūrs Kulda tomēr nevarēs palīdzēt Latvijas hokeja izlasei Maskavā.
Hokejs
2016. gada 18. marts, 15:56

Vēl viens no līderiem atsaka Latvijas hokeja izlasei. Pasaules čempionātā būs jāiztiek arī bez Kuldas

Jauns.lv

Uz pirmdien gaidāmo Latvijas hokeja valstsvienības pirmo treniņu, gatavojoties pasaules čempionātam, uzaicināti 26 kandidāti - trīs vārtsargi, deviņi aizsargi un 14 uzbrucēji, vēsta Latvijas Hokeja federācija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pirmo kandidātu sarakstā iekļauts pieredzējušais vārtsargs Ervīns Muštukovs un daudzi hokejisti no Kontinentālās hokeja līgas (KHL) komandas Rīgas "Dinamo", bet lielākā daļa pārējo spēlētāju ir ļoti jauni.

Kandidātu vidū iekļauti vārtsargi Ervīns Muštukovs ("Grenoble", Francija), Mareks Egils Mitens ("Rīga", MHL), Denijs Romanovskis ("Rīga", Latvijas virslīga); aizsargi - Oskars Cibuļskis, Kristaps Sotnieks, Aleksandrs Jerofejevs, Guntis Galviņš, Ēriks Ševčenko (visi - Rīgas "Dinamo"), Pauls Svars, ("Rīga", MHL), Ričards Birziņš (Mančestras "Storm", Lielbritānija), Kristiāns Rubīns ("Vasteras", Zviedrija), Krišs Lipsbergs (Bitomas "Polonia", Polija), kā arī uzbrucēji - Gints Meija, Miks Indrašis, Andris Džeriņš, Kaspars Saulietis, Vitālijs Pavlovs, Gunārs Skvorcovs, Māris Bičevskis, Edgars Kulda, Nikolajs Jeļisejevs (visi - Rīgas "Dinamo"), Kirils Galoha, Gatis Sprukts, Frenks Razgals (visi - "Rīga", MHL), Juris Upītis (Ustjkamenogorskas "Torpedo", VHL), Toms Andersons ("Thurgau", Šveice).

LHF uzsver, ka, tuvojoties pirmajām pārbaudes spēlēm, Latvijas izlases treniņnometni papildinās vairāki hokejisti, kuriem būs noslēgusies sezona savos klubos.

Latvijas izlases galvenajam trenerim Leonīdam Beresņevam šosezon asistēs Ģirts Ankipāns un Kārlis Zirnis, kurš izlasei pievienosies aprīļa sākumā. Ar vārtsargiem turpinās strādāt Juris Klodāns, savukārt par fizisko sagatavotību rūpēsies Vilnis Klucis.

"Rēķināmies, ka, sākot gatavošanos, izlases rīcībā būs četras spēlētāju maiņas un pāris vārtsargi. Daļa būs Rīgas "Dinamo" spēlētāju un tie kandidāti, kuriem sezona ārzemju klubos jau beigusies, savukārt pārējie būs juniori no Latvijas U-20 izlases," šonedēļ sarunā ar aģentūru LETA skaidroja Latvijas izlases ģenerālmenedžeris Māris Baldonieks. "Tie ir daudzsološi spēlētāji, kuriem jādod iespēja sajust lielās izlases atmosfēru, izbaudīt vīru hokeju. Juniori decembrī labi nospēlēja pasaules čempionātā, izcīnot ceļazīmi uz augstāko divīziju, un labākie ir pelnījuši iespēju piedalīties lielās izlases treniņos, kas viņiem būs labs stimuls turpmākajā karjerā."

Labākie jaunie hokejisti piedalīsies arī pirmajās pārbaudes spēlēs, kas sāksies aprīļa pirmajā pusē. "Tālāk jau notiks vērtēšana - labākie paliks un turpinās pretendēt uz vietu sastāvā, citiem treniņi beigsies, jo vietā nāks pieredzējušāki spēlētāji," Baldonieks uzsvēra, ka izlases sastāva veidošana, līdzīgi kā citus gadus, būs pakāpeniska, jo nebūtu pareizi tiem hokejistiem, kuri jau šobrīd ir skaidri pamatsastāva spēlētāji, likt spēlēt visos pārbaudes mačos.

Jau iepriekš bija zināms, ka Latvijas izlasei traumu dēļ arī šogad nepalīdzēs Oskars Bārtulis un Mārtiņš Karsums, bet šonedēļ no sastāva izkritis arī Artūrs Kulda, kuram Helsinkos veikta operācija, tomēr pats spēlētājs ļoti vēlējies palīdzēt izlasei.

"Viņš (Kulda) ir kārtīgs čalis, taču dzīvē ne viss ir tik vienkārši, kā mums varbūt gribētos," iepriekš atzina Baldonieks.

"Runājot par Ziemeļamerikas spēlētājiem Zemgu Girgensonu, Ronaldu Ķēniņu un Kristeru Gudļevski, šobrīd viss izskatās cerīgi, taču viņiem jau vēl pilnā sparā rit sezona," Baldonieks ieteica pagaidīt līdz brīdim, kad šie hokejisti būs brīvi no saistībām klubos.

Kā zināms, Latvijas izlase galvenā trenera Leonīda Beresņeva vadībā pasaules čempionātam sāks gatavoties 21.martā un atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, kad treniņprocess aizritēja "Volvo" ledus hallē, šoreiz izlases mājvieta būs "Inbox.lv" arēna Piņķos.

Gatavojoties pasaules čempionātam, Latvijas izlase aizvadīs astoņas pārbaudes spēles. Vispirms Eiropas Hokeja izaicinājuma turnīrā aprīļa pirmajā pusē Latvija divreiz izbraukumā spēkosies ar Dāniju, mēneša vidū uzņems Baltkrievijas izlasi, vēl pēc nedēļas arī Vāciju. Savukārt pēdējās divās pārbaudes spēlēs aprīļa un maija mijā vienība izbraukumā spēlēs ar Šveici.

Šī gada pasaules čempionāts no 6. līdz 22.maijam risināsies Krievijas pilsētās Maskavā un Sanktpēterburgā. Latvija spēlēs Maskavas grupā, samērojot spēkus ar Krieviju, Zviedriju, Čehiju, Šveici, Norvēģiju, Dāniju un Kazahstānu. Latvijas izlase augstākajā divīzijā būs pārstāvēta jau divdesmito gadu pēc kārtas.

Pērn pasaules čempionātā Prāgā Latvijas izlase ieņēma 13.vietu, nespējot izpildīt LHF doto uzdevumu tikt labāko desmit komandu skaitā. Pēc čempionāta vasarā darbu pie izlases stūres zaudēja Aleksandrs Beļavskis, kurš šos pienākumus pildīja vienu sezonu.

Savukārt no 1. līdz 4.septembrim gaidāmajā olimpisko spēļu kvalifikācijas izšķirošajā kārtā Latvijas izlase "Arēnā Rīga" uzņems Vāciju, Austriju un Japānu. Uz Phjončhanas olimpiskajām spēlēm dosies tikai šī miniturnīra uzvarētāja.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA