foto: Ghetto Games arhīvs
"Ghetto Games" dodas pasaulē
"Ghetto Games" komanda viesojoties Filipīnās.
Citi sporta veidi
2018. gada 25. maijs, 05:53

"Ghetto Games" dodas pasaulē

Jauns.lv

Šobrīd "Ghetto Games" ir lielākā jauniešu un ielu sporta veidu kustība Latvijā. Tiek rīkots Baltijā lielākais ielu sporta un ekstrēmo sporta veidu festivāls „Ghetto Games festivāls Ventspilī”, pasaules mēroga notikumi, piemēram, Slam dunk konkurss "Kings of Air" un FIBA 3x3 pasaules kvalifikācijas posms "Ghetto Basket Ventspils Challenger".

Visi šie pasākumi, kā arī iknedēļas florbola, futbola un basketbola turnīri Grīziņkalnā ir izpelnījušies lielu jauniešu uzmanību. Grīziņš tiek uzskatīts par otrajām mājām, vietu, kur labi pavadīt laiku, atpūsties un pierādīt sevi. "Ghetto" jauniešiem ir iemācījis pasākumos un to apkārtnē nelietot alkoholu un nesmēķēt. Jaunieši aizdomājas par to, kas ir pieņemami un kas ne un kā pašam uzvesties, lai tevi cienītu. Desmit gadu laikā esam centušies mudināt bērnus un jauniešus, nevis bezmērķīgi klīst pa ielām, vārīt ziepes, bet gan sportot un pierādīt sevi sporta laukumā. Mums mēdz jautāt – ko tālāk?

Ghetto Games ir atbilde uz šo jautājumu.

Sanda Gertnere: „Atrodoties Filipīnās, es sapratu, ka mūsu sapnis par to, ka "Ghetto Games" var būt ne tikai Latvijā, bet arī citās valstīs, īstenosies. Cilvēki Filipīnās spēlē ielu basketbolu, dejo ielu dejas, tas viņus vieno. Protams, ka apkaimē, kurā bijām, cilvēkiem ir problēmas ar narkotikām, nav darba, taču sports ir kā zāles. Kad nodarbojas ar sportu, tad nav vietas alkoholam, cigaretēm un narkotikām, viņiem bija tāda pati vīzija kā mums. Sports bija mūsu kopīgā valoda.

"Ghetto Games" viesojas Filipīnās

gallery icon
10

Lielākais prieks "Ghetto Games" komandai bija ieraudzīt, kā sapņi piepildās, cik dzīvs Filipīnās ir ielu sports un cik svarīgs tas ir jauniešiem. Komanda gan kopā ar vietējiem uzspēlēja ielu basketbolu bez tiesnešiem, gan dejoja, gan dalījās pieredzē. Cilvēcība, komunikācija un saprašanās – vai ir kas vēl svarīgāks dzīvē?”

Pēc tam 2017. gada decembrī tika rīkota "Medicines for World’s Ghettos" konference, kurā organizācija pulcēja savus draugus – ielu sporta veidu līderus no Eiropas valstīm. „Mēs dalījāmies pieredzē, un visi, kas vēlējās, varēja nākt klausīties. Šī bija pirmā šāda konference, kuru veidojām ar domu, ka ielu sports ir zāles nelabvēlīgām apkaimēm un cilvēkiem, kuri nāk no šādas vides,” stāsta Sanda Gertnere.

Šobrīd "Ghetto Games" Eiropas Savienības programmā "Erasmus+Sports" attīsta projektu "Medicines for Europe’s Ghettos". Nākamajos divos gados projektā ir paredzēts izveidot ielu sporta veidu un kultūras organizāciju vienojošu interneta platformu, lai vienkopus pulcētu šīs nozares aktīvistus; platformā ir paredzēta informācija gan par Eiropas, gan pasaules ielu sporta organizācijām, karte ar pieejamajiem ielu sporta veidu laukumiem un tamlīdzīgi. Projekta laikā tiks izstrādātas vadlīnijas darbam ar jauniešiem caur ielu sportu, tiks īstenota ielu sporta veidu konference "Medicines for World’s Ghettos" Maltā un projekta pārstāvēto valstu jauniešu dalība starptautiskajā ielu sporta un kultūras festivālā „Ghetto Games festivāls Ventspilī”.

"Erasmus+ Sports" programmā ir sākta sadarbība ar vērienīgākajām ielu sporta organizācijām Eiropā – DGI no Dānijas, "Fryshuset" no Zviedrijas, Malta BMX kustību no Maltas un Igaunijas ielu sporta veidu federāciju.

"Ghetto Games" mērķis ir nemainīgs – palīdzēt jauniešiem augt un pilnveidoties. Kamēr sports būs dzīvs un visiem degs acis, tikmēr nekas nemainīsies!