LOK apstiprina 2016.gada budžetu 8,25 miljonu eiro apmērā
LOK prezidents Aldons Vrubļevskis.
Citi sporta veidi
2016. gada 18. marts, 22:32

LOK apstiprina 2016.gada budžetu 8,25 miljonu eiro apmērā

Jauns.lv

Piektdien – 18.martā, Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Ģenerālās Asamblejas sesijā tika apstiprināta Latvijas Olimpiskās komitejas ieņēmumu un izdevumu tāme 2016.gadam, kur vairāk nekā 70% no sportam plānotajiem finanšu līdzekļiem tiks novirzīta Olimpisko sporta veidu federāciju finansēšanai.

“Lai arī 2015.gads nebija Olimpiskais gads, Latvijas Olimpiskai komitejai tas bija ļoti ražīgs, jo tika sagatavotas divas jaunantes Olimpiskās komandas startiem Eiropas Olimpiādēs, ļoti plaša komanda piedalījās I Eiropas Spēlēs, savukārt tepat mājās tika sarīkotas Jaunatnes Olimpiādes vasaras un ziemas sporta veidos”, LOK Ģenerālajā asamblejā atzina LOK prezidents Aldons Vrubļevskis. “Panākumu arī neizpalika un no katra sporta foruma mājās tika pārvestas visa kaluma godalgas. Šis gads ir Olimpiskais gads un tāpēc esmu gandarīts, ka tieši šogad sporta federāciju, pasākumu, komandu sporta spēļu izlašu un augstu sasniegumu sportam atvēlēts ap 20% vairāk nekā 2015.gadā. Taču par spīti tam, sporta organizācijas nedrīkst ieslīkt eiforijā un mums ir un būs jāstrādā pie tā, lai šāds finansējuma apmērs saglabātos ilgtermiņā.”

“Šis ir nozīmīgs gads Latvijas Olimpiskajai komitejai un Latvijas sportam”, LOK Ģenerālās asamblejas sesijā izteicās LOK ģenerālsekretārs Žoržs Tikmers. “Latvijas ziemas sporta veidu pārstāvji atkal ir parādījuši izcilus sportiskos sasniegumus, iedvesmojot panākumiem Latvijas Olimpisko komandu “Rio 2016”. Kopīgi sadarbojoties Latvijas vadošajām sporta organizācijām, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijai un Finanšu ministrijai, šogad esam panākuši nozīmīgu un stabilu finansiālu atbalstu Latvijas sportistiem, treneriem, sporta federācijām un pašvaldību sporta centriem.”

LOK darba galvenajām prioritātēm – Olimpisko spēļu sagatavošanās programmām, budžetā atvēlēti 1 938 140 eiro. No šīs summas 608 040 eiro atvēlēti Olimpiskās spēles Riodežaneiro 2016 programmas apmaksai, savukārt Individuālo sporta veidu federāciju/savienību finansējumam un bāzes finansējumam individuālo sporta veidu federācijām/savienībām ir paredzēti 1 200 560 eiro.

Olimpiskās kustības jaunatnes programmām tiks tērēti 72 315 eiro, lai nodrošinātu Latvijas Jaunatnes Olimpiskās izlases līdzdalību II Pasaules Jaunatnes ziemas Olimpiskajās spēlēs Norvēģijas pilsētā Lillehammerā un Eiropas Jaunatnes ziemas Olimpiādē Turcijas pilsētā Erzurumā. Tāpat finansējums 48 000 eiro apmērā paredzēts Latvijas IV Olimpiādes organizēšanai Valmierā šī gada vasarā.

Īpašiem mērķiem iezīmētie līdzekļi sastāda 1 365 855 eiro. Šī nauda paredzēta treneru tālākizglītības, sporta veidu federāciju, LOK reģionālās, sporta veidu attīstības, Latvijas Olimpiskās akadēmijas, Latvijas Olimpiešu kluba un citu atbalsta programmu apmaksai. Tāpat finansējums paredzēts “Olimpiskās dienas 2016” organizēšanai un projekta “Sporto visa klase” nodrošināšanai, bet jaunizveidotajai programmai TOP50, kas nodrošina labāko atlētu papildus atbalstu, gatavojoties Olimpiskajām spēlēm Riodežaneiro, ir atvēlēti 220 000 eiro.

Minētās programmas tiek īstenotas ciešā sadarbībā ar 34 Olimpisko sporta veidu federācijām. Olimpiskajā gadā, šie līdzekļi, galvenokārt, ir paredzēti sportistu treniņu darba apstākļu nodrošināšanai, sacensību inventāra iegādei un izgatavošanai, kā arī medicīniskajam nodrošinājumam. Daļa no federācijām piešķirtajiem līdzekļiem ir paredzēta Latvijas Olimpiskās vienības komandas sastāvos iekļauto treneru un sportistu mācību un treniņu darba nodrošināšanai.

LOK 2016.gadā turpinās atbalstīt deviņu reģionālo un sporta veidu Olimpisko centru attīstību, veicinot jaunatnes, tautas un augstu sasniegumu sporta aktivitātes valstī. 140 000 eiro plānoti kā līdzfinansējums visu reģionālo Olimpisko sporta centru modernizācijai un attīstībai. Savukārt, lai pildītu 2001.gadā uzsāktās valsts galvotās kredītsaistības reģionālo Olimpisko centru būvniecībai ir paredzēti 3 365 550  eiro.

Olimpisko programmu un pasākumu īstenošanai LOK saņem naudu no valsts pamatbudžeta, Starptautiskās Olimpiskās komitejas budžeta, kā arī no ziedotājiem un pašu saimnieciskās darbības.

Latvijas Olimpisko komiteju atbalsta ģenerālsponsori SIA “Latvijas Mobilais telefons” un AS “Latvijas Valsts Meži”; LOK sponsori – AS “Swedbank”, AS “Latvijas Gāze” un “4F”; LOK sadarbības partneri AS “Latvenergo”, SIA “LDz Cargo”, SIA “Moller Auto Krasta” un SIA “JCDecaux Latvija”.

Regīna Zommere / Foto: Ieva Lūka/LETA