Kā izskaidrojama Girgensona rezultativitātes krišanās
Girgensonam šajā sezonā nesokas ar gūtajiem vārtiem, un punkti nekrājas tik raiti kā pērn.
Hokejs
2016. gada 19. marts, 17:11

Kā izskaidrojama Girgensona rezultativitātes krišanās

Jauns.lv

Ja atskatās gadu atpakaļ, tad Zemgus Girgensons bija Bufalo "Sabres" karstākais spēlētājs. Viņš bija komanas pirmās maiņas centrs, piedzīvoja debiju NHL Visu zvaigžņu spēlē un bija "Sabres" rezultatīvākais spēlētājs. Pievēršoties šodienai, latvietis ir trešās maiņas uzbrucējs un 61 spēlē guvis tikai piecus vārtus. Kas tad īsti noticis?

"Sabres" apskatnieks Čads Dedominikis no portāla thehockeywriters mēģina izskaidrot to, kāpēc kritusies Girgensona rezultativitāte.

Punktu spēle

"Sabres" šosezon ir daudz labāka hokeja komanda nekā iepriekšējā gadā. Girgensons bija pirmās maiņas centrs, iespējams, sliktākās NHL komandas vēsturē. Šosezon 2014. gada pirmās drafta kārtas 14. numurs ir novirzīts aiz citu spēlētāju mugurām. Klubā ir tādi spīdekļi kā Džeks Eihels, Sems Reinhards, Raiens O'Railijs un Evanders Keins.

Pagājušajā sezonā Girgensons vidēji laukumā pavadīja 19 minūtes un 5 sekundes. Šobrīd viņa ledus laiks ir krities par gandrīz 4 minūtēm. Šosezon Zemgus uz ledus vidēji pavada 15 minūtes un 7 sekundes. Ticiet vai nē, bet uz ledus pavadītais laiks ir pat mazāks nekā viņa pirmajā sezonā, kad latvietis laukumā uzturējās 15 minūtes un 19 sekundes. Spēles laika samazināšana noteikti atstājusi iespaidu uz 22 gadus veco Girgensonu, lai viņam būtu iespēja sasniegt to ko pagājušajā sezonā. Zemgus pagājušajā sezonā 61 spēlē iemeta 15 vārtus un iekrāja 30 punktus. Ja nebūtu potītes traumas, tad viņam būtu bijis pa spēkam gūt 20 vārtus un sezonas izskaņā sakrāt 40 punktus.

Zemgus Girgensons gūst potītes traumu - video:

Ar šīs sezonas rezultativitāti viņam prognozē 6 gūtus vātus un 16 rezultativitātes punktus. Pat ar samazināto minūšu skaitu uz laukuma ir grūti izskaidrot viņa gūto vārtu procentu, kas krities par 60%. Rupji rēķinot Girgensona rezultativitāte kritusies par 47%.

Pirmais, kas ienāk prātā, ka pagājušo sezon Zemgus uzlecis augstāk par savām spējām, bet tā nav. Vairums no pērn gūtajiem vārtiem tika gūti ar meistarības un tehnikas palīdzību. Viņš neiemeta 10 veiksmīgus golus rikošetā no slidas, kas vairotu viņa rezultativitāti. Nebūtu vērts strīdēties, ka Zemgum šosezon neveicas. Uzbrucējs šosezon meta ar 5.6% precizitāti. Tas ir krietni zemāks, salīdzinot ar visas līgas metienu procentu, kas ir 8.9%. Atskatoties uz pagājušo sezonu, tad Zemgus metiena procents bija 13%. Kopumā, aplūkojot visu viņa NHL karjeru, viņa metiena procents varētu būt ap 8.5%, kas ir gandrīz visas līgas vidējajā līmenī. Ja Zemgus šosezon mestu visas savas karjeras procenta līmenī, tad viņš jau būtu guvis 8 vārtus un būtu uz robežas ap 10 gūtiem vārtiem. Lai nu kā, bet rupji rēķinot, tas būtu tikai 33% kritums gūtajos vārtos no minētajiem 60%. Ņemot vērā visus apstākļus, 33% kritums varētu būt izskaidrojams.

Girgensons apspēlē aizsargu un gūst skaistus vārtus - video:

Girgenons apspēlē Subanu un pārspēj Praisu - video:

Komandas biedri

Kā zināms, Zemgus vairs nespēlē pirmajā maiņā un sastāvā vairs neieņem vienu no vadošajām lomām. Viņš nespēlē kopā ar pirmo maiņu talantiem, kas ietekmē arī viņa laukumā pavadīto laiku un rezultativitāti. Pagājušajā sezonā latvieša maiņas biedri bija Tailers Enis un Mets Moulsons. Moulsons realitātē bija labāks spēles veidotājs, kā cilvēkiem šķita. Šobrīd gan viņš ir nobīdīts uz ceturto maiņu, jo 71 spēlē guvis tikai 17 punktus. Lai nu kā, tieši Enis ir tas komandas biedrs, kurš Girgensonam palīdzēja sakrāt rezultativitātes punktus. Enis ir lielisks saspēles veidotājs, kurš prata novērst uzmanību no Girgensona un viņam radīja vairāk brīva laika vārtu gūšanai.

Tieši arguments par maiņas biedriem visvairāk izskaidro Girgensona mazo rezultativāti. Sezonas sākumā viņš uzspēlēja ar talantīgo Eihelu, un tas Zemgum bija ļoti produktīvs posms. Viņš radīja vārtu gūšanas iespējas gan sev, gan saviem komandas biedriem. Šobrīd latvietis vairāk atrodas trešajā maiņā, kur spēlē kopā ar Kalu O'Reiliju un Niku Delorjē. Tie tomēr ir krietni savādaka līmeņa spēlētāji, nekā Eihels un Enis.

Ko tas viss nozīmē Girgensonam? Ir skaidrs, ka viņš negūs 30 puntkus - tāpāt kā pagājušajā sezonā. Bet arī 16 punkti sezonā nav viņa griesti. Visticamāk, Girgensona iekrātie punkti ir pa vidu starp šiem abiem skaitļiem. Ja līdzās ir maiņas partneri, kuri ir talantīgāki uzbrukuma veidošanā, tad viņš arī gūs vairāk rezultativitātes punktus.

Viņa drafta gadā Girgensonam paredzēja otrās vai trešās maiņas centra pozīciju, kā arī to, ka viņš varētu spēlēt kā uzbrukumā, tā arī aizsardzībā, palīdzot komandai ar punktu gūšanu. Trīs gadus vēlāk, visticamāk, šī prognoze joprojām ir pareiza. Labā komandā viņš ir spēlētājs, kurš izslēdz no mača pretinieku komandas vadošo maiņu. Viņš māk spēlēt mazākumā un komandai sniedz 20-30 gūtos punktus.

Šīs sezonas noslēguma laiks Girgensonam būs ļoti interesants. Viņš ir ierobežoti brīvais aģents un tirgus vērtība, kādu viņš sev noteicis, varētu būt augstāka par to, kādu saskata "Sabres". Līguma pagarināšana abu pušu starpā varētu nebūt tik vienkārša. Būdams tikai 22 gadus vecs, izvēlēts pirmajā drafta kārtā, piedalījies NHL visu zvaigžņu spēlē, viņš klubam ir lielisks maiņas darījums. Bufalo varētu izmantot Girgensonu kā galveno maiņas atslēgu, lai klubs iegūtu pirmo divu maiņu līmeņa aizsargu. Šī vasara varētu būt laiks, lai "Sabres" izmantotu viņa tirgus vērtību.


Kasjauns/Foto: Vida Press