Basketbols
2018. gada 20. maijs, 20:10

"Žalgiris" ar milzu pūlēm neizsēj 24 punktu pārsvaru pret CSKA un izcīna trešo vietu Eirolīgā

LETA

Lietuvas čempione basketbolā Kauņas "Žalgiris" svētdien Belgradā cīņā par ULEB Eirolīgas bronzu teju izlaida no rokām 24 punktu pārsvaru, tomēr tik un tā ar 79:77 (22:19, 19:16, 28:13, 10:29) apspēlēja Maskavas CSKA no Krievijas.

Šis ir lielākais "Žalgiris" sasniegums kopš 1999.gada, kad vienība uzvarēja Eirolīgā, tobrīd to vēl organizējot Starptautiskajai Basketbola federācijai (FIBA).

Kauņas komandas sastāvā pa 15 punktiem iemeta Pauļus Jankūns un Vasilje Mičičs, kamēr 14 punkti Edgaram Ulanovam.

Savukārt CSKA vienībā pa 14 punktiem sameta Mihails Kulagins un Otello Hanters.

Šī mača pirmajās minūtēs ar pāris punktu starpību vēl atradās CSKA, tomēr kopumā cīņa ritēja punkts punktā, bet otrās ceturtdaļas beigās iniciatīvu ieguva "Žalgiris" basketbolisti. Viņi izvirzījās vadībā ar septiņu punktu starpību, bet lielajā pārtraukumā devās ar sešu punktu vadību (41:35).

Lūzuma punkts pienāca trešajā ceturtdaļā, kad Kauņas vienība izmantoja savas iespējas uzbrukumā un aizsardzībā spēlēja droši. Otrā puslaika pirmās trīs minūtes CSKA nespēja gūt ne punkta, kamēr "Žagiris" ieguva 14 punktu vadību - 49:35. Lai arī turpinājumā Krievijas grands rezultativitāti atguva, pretinieki bija uz viļņa, kas Lietuvas čempioniem ļāva iegūt pat 24 punktu vadību (65:41).

"Žalgiris" pārsvars gan vairs nepieauga, un CSKA noslēdzošajās desmit minūtēs centās atgriezties spēlē. Tas arī izdevās, jo četru minūšu laikā no 59:77 izdevās panākt 73:78. Tobrīd līdz pamatlaika beigām bija atlikusi viena minūte un 21 sekunde.

Izšķirošajos brīžos lieliski spēlēja CSKA basketbolists Kulagins, kurš priekšpēdējā un pēdējā minūtē iemeta pa tālmetienam, bet viens viņa precīzs "sodiņš" 39 sekundes pirms beigām ļāva pietuvoties vairs tikai līdz 77:79.

Tikmēr "Žalgiris" nekādi nespēja gūt grozu, kas ļautu nodrošināt uzvaru. 11 sekundes pirms pamatlaika beigām divpunktnieku neiemeta Mičičs, bet sekojošajā uzbrukumā Mihailovs aizmeta garām trīspunktnieku. Savukārt divas sekundes pirms beigām divus soda metienus garām aizmeta "Žalgiris" basketbolists Brendons Deiviss, tomēr Kauņas vienība bronzas medaļa spēja nosargāt.

Vēlāk plkst.21 pēc Latvijas laika Turcijas kluba Stambulas "Fenerbahce Doguš" un Spānijas komandas Madrides "Real" duelī Belgradā tiks noskaidrota ULEB Eirolīgas šīs sezonas čempione. Cīņu tiešraidē translēs kanāls "Viasat Sport Baltic".

Kā vēstīts, piektdien finālčetrinieka turnīra pusfinālā "Fenerbahce Doguš" ar rezultātu 76:67 pārspēja "Žalgiris" komandu, kamēr "Real" ar 92:83 pieveica CSKA basketbolistus.

"Žalgiris" vienība Eirolīgas finālčetrinieku sasniegusi pirmo reizi kopš 1999.gada. Šīs sezonas ceturtdaļfināla sērijā Kauņas klubs ar 3-1 pārspēja Jāņa Strēlnieka pārstāvēto turnīra vicečempioni Pirejas "Olympiakos" no Grieķijas, lai gan Lietuvas komandai nebija sava laukuma priekšrocību.

Tikmēr Krievijas čempioni CSKA šī turnīra labāko četriniekā iekļuvuši jau septīto gadu pēc kārtas. CSKA par Eiropas spēcīgāko komandu kļuvusi septiņas reizes.

Šīs komandas šajā sezonā savstarpējos mačos apmainījās uzvarām.

No finālčetriniekā iekļuvušajām komandām regulārajā turnīrā visaugstāk bija Maskavas CSKA, kas ar 24 uzvarām 30 spēlēs bija pirmā, bet otrā ar 21 uzvaru bija "Fenerbahce Doguš". Savukārt "Real" ar 19 uzvarām bija vien piektajā vietā, kamēr uzreiz aiz tās ar 18 panākumiem ierindojās "Žalgiris".

Lai arī neviens latviešu klubs ULEB Eirolīgas finālčetriniekā šosezon nav iekļuvis, bez Latvijas pārstāvju dalības tajā neiztiks, jo uz šiem atbildīgajiem mačiem jau septīto reizi karjerā nozīmēts tiesnesis Oļegs Latiševs.

Pērn par ULEB Eirolīgas čempioni pirmo reizi vēsturē tika kronēta Stambulas "Fenerbahce", kas savās mājās notikušajā finālā ar 80:64 pārspēja Pirejas "Olympiakos".