foto: EPA
"Žalgiris" basketbolisti ULEB Eirolīgas pusfinālā piekāpjas "Fenerbahce" komandai
Lietuvas basketbola grands Kauņas "Žalgiris".
Basketbols
2018. gada 18. maijs, 21:38

"Žalgiris" basketbolisti ULEB Eirolīgas pusfinālā piekāpjas "Fenerbahce" komandai

LETA

Lietuvas basketbola grands Kauņas "Žalgiris" piektdien Belgradā cieta zaudējumu ULEB Eirolīgas finālčetrinieka jeb "Final Four" pusfinālā.

Šarūna Jasikēviča vadītā komanda ar rezultātu 67:76 (13:19, 29:20, 17:15, 17:22) piekāpās pērnā gada čempionei Stambulas "Fenerbahce Doguš" no Turcijas, kas finālā spēlēs trešo gadu pēc kārtas.

Lietuvas komandā rezultatīvākais ar 16 punktiem bija kanādietis Kevins Pangoss, 12 punkti un 11 atlēkušās bumbas bija amerikānim Brendonam Deivisam, bet ar desmit punktiem atzīmējās vēl viens ASV basketbolists Ārons Vaits.

Uzvarētājiem 19 punktus guva amerikānis Bobijs Diksons (Turcijas pasē - Ali Muhameds), 16 punkti bija itālim Luidži Datomem, bet ar 14 punktiem izcēlās grieķis Kosts Sluks.

"Fenerbahce Doguš" komanda vadībā bija no spēles pirmās minūtes līdz finālsvilpei. Pirmajā ceturksnī pērnās sezonas čempiones pārsvars svārstījās no diviem līdz sešiem punktiem, bet otrajā tas pārsniedza desmit punktus. Puslaika pārtraukumā Stambulas basketbolisti devās ar sešu punktu pārsvaru (39:33).

Trešajā ceturksnī pēc "Žalgiris" 11 punktu izrāviena komandas šķīra vairs tikai divi punkti - 50:48 Turcijas čempiones labā. Tiesa, ceturtās ceturtdaļas sākumā "Fenerbahce Doguš" veica izrāvienu 12:2, kā rezultātā Stambulas vienības pārsvars sasniedza 12 punktus. Ceturkšņa turpinājumā Turcijas klubs vadību nosargāja un svinēja uzvaru ar 76:67.

Viens no šī mača tiesnešiem bija Latvijas soģis Oļegs Latiševs, kurš ULEB Eirolīgas finālčetrinieka turnīrā strādā septīto reizi karjerā.

Vēlāk plkst.22 Krievijas grands Maskavas CSKA sacentīsies ar Madrides "Real" no Spānijas. Dueli tiešraidē translēs kanāls "Viasat Sport Baltic".

Cīņas par vietām Belgradā notiks svētdien.

Naudīgā "Fenerbahce Doguš" komanda ULEB Eirolīgas finālčetriniekā iekļuvusi trešo gadu pēc kārtas. Ceturtdaļfinālā tā sērijā ar 3-1 pārspēja latviešu Jāņa Timmas un Rinalda Mālmaņa pārstāvēto Spānijas klubu Vitorijas "Kirolbet Baskonia". Zīmīgi, ka tieši Vitorija nākamajā sezonā uzņems kontinenta prestižākā klubu turnīra "Final Four" sacensības.

Savukārt "Žalgiris" vienība Eirolīgas finālčetrinieku sasniegusi pirmo reizi kopš 1999.gada, kad šīs sacensības vēl rīkoja Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA). Šīs sezonas ceturtdaļfināla sērijā Kauņas klubs ar 3-1 pārspēja Jāņa Strēlnieka pārstāvēto turnīra vicečempioni Pirejas "Olympiakos" no Grieķijas, lai gan Lietuvas komandai nebija sava laukuma priekšrocību.

Abu vienību savstarpējās cīņās regulārajā čempionātā katra tika pie vienas uzvaras.

No finālčetriniekā iekļuvušajām komandām regulārajā turnīrā visaugstāk bija Maskavas CSKA, kas ar 24 uzvarām 30 spēlēs bija pirmā, bet otrā ar 21 uzvaru bija "Fenerbahce Doguš". Savukārt "Real" ar 19 uzvarām bija vien piektajā vietā, kamēr uzreiz aiz tās ar 18 panākumiem ierindojās "Žalgiris".

Lai arī neviens latviešu klubs ULEB Eirolīgas finālčetriniekā šosezon nav iekļuvis, bez Latvijas pārstāvju dalības tajā neiztiks, jo uz šiem atbildīgajiem mačiem jau septīto reizi karjerā nozīmēts tiesnesis Oļegs Latiševs.

Pērn par ULEB Eirolīgas čempioni pirmo reizi vēsturē tika kronēta Stambulas "Fenerbahce", kas savās mājās notikušajā finālā ar 80:64 pārspēja Pirejas "Olympiakos".