foto: Edijs Pālens/LETA
Paveikt neticamo: mūsu izlase šodien lūkos pārrakstīt Latvijas hokeja vēsturi
Latvijas hokeja izlase līksmo par ceturtdaļfināla sasniegšanu.
Hokejs
2018. gada 17. maijs, 07:09

Paveikt neticamo: mūsu izlase šodien lūkos pārrakstīt Latvijas hokeja vēsturi

LETA

Latvijas hokeja izlase šodien Kopenhāgenā pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā tiekas ar spēcīgo Zviedrijas valstsvienību, kura šajās meistarsacīkstēs aizstāv pērn izcīnīto titulu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Cīņa par ceturtdaļfinālu: Latvija pret Dāniju

Latvijas hokeja izlase pasaules čempionāta B apakšgrupas noslēdzošajā mačā, kurā izšķiras pēdējā ceļazīme uz ceturdaļfinālu, spēkojas ar turnīra saimnieci Dāniju.

gallery icon
99

Mačs sāksies plkst.21.15 pēc Latvijas laika, un tiešraidē to translēs Latvijas Televīzijas 7.kanāls.

Iepriekšējo reizi pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā Latvijas izlase piedalījās 2009.gadā, kad Šveicē atkārtoja savu visu laiku labāko rezultātu un ierindojās septītajā vietā. Šāds sasniegums Latvijas izlasei padevies arī 1997. un 2004.gadā.

Pērn tika gūta desmitā vieta, bet vēl pirms tam, kad Latviju attiecīgi 2015.gadā vadīja Aleksandrs Beļavskis, bet 2016.gadā Leonīds Beresņevs, tā ieņēma 13.vietu, savukārt vēl pirms tam trīs čempionātos Teda Nolana vadībā Latvija 2012.gadā bija desmitā, bet nākamajos divos gados ieņēma 11.pozīciju.

Latvieši šo turnīra fāzi sasniedza, B apakšgrupas izšķirošajā cīņā ar 1:0 pārspējot Dāniju.

Šī mača uzvarētāja pusfinālā tiksies ar ASV vai Čehiju kuras ceturtdaļfināla maču aizvadīs Kopenhāgenā plkst.17.15 pēc Latvijas laika. Šo spēli tiešraidē translēs kanāls "360TV Hokejs HD".

Tikmēr Herningā plkst.17.15 sāksies hokeja cienītāju saldais ēdiens, jo ceturtdaļfināla maču aizvadīs Kanāda un Krievija, savukārt otrā pārī plkst.21.15 tiksies Somija un Šveice. Šos mačus tiešraidē translēs kanāls "360 TV".

Jau ziņots, ka čempionāta pirmajā spēlē Latvija ar 3:2 pagarinājumā pieveica Norvēģiju, pēc tam ar 1:8 kapitulēja Somijai, otrdien droši ar 5:0 pārspēja Dienvidkoreju, bet ceturtdien līdzīgā cīņā pagarinājumā ar 2:3 piekāpās ASV valstsvienībai. Savukārt sestdien ar 3:1 tika pieveikta olimpiskā vicečempione Vācija, kamēr pirmdien tā varonīgā cīņā ar 1:2 tikai pagarinājumā piekāpās Kanādai. Izšķirošajā duelī par ceturto vietu apakšgrupā un ceļazīmi uz ceturtdaļfinālu pašaizliedzīgā mačā ar 1:0 tika uzvarēta turnīra rīkotāja Dānija.

Savukārt Zviedrija savā apakšgrupā septiņās spēlēs tā arī neizjuta zaudējuma rūgtumu. Zviedri pasaules čempionātu sāka ar uzvaru 5:0 pār Baltkrieviju, pēc tam ar 3:2 pieveica Čehiju, kam sekoja vēl divas "sausās" uzvaras - 4:0 pār Franciju un 7:0 pār Austriju. Pēc tam tika zaudēti pirmie punkti čempionātā, vien pagarinājumā ar 4:3 pārspējot Slovākiju, bet vēlāk sekoja divi panākumi pamatlaikā - 5:3 pār Šveici un 3:1 pār Krieviju izšķirošajā duelī par uzvaru apakšgrupā.

Zviedrija par pasaules čempioni kronēta desmit reizes, tajā skaitā triumfējot pērn notikušajās meistarsacīkstēs. Tāpat zviedriem pasaules čempionātos ir 17 sudraba un 16 bronzas medaļas.

Savukārt olimpiskajās spēlēs Zviedrijai ir divi čempiontituli, trīs sudraba un četras bronzas medaļas. Februārī Phjončhanā notikušajā Olimpiādē zviedri apstājās ceturtdaļfinālā, kurā ar 3:4 pagarinājumā piekāpās Vācijai.

Latvijas hokejisti ar zviedriem pasaules čempionātā tikušies 14 reizes, vienīgo uzvaru gūstot 2009.gadā, apakšgrupā pretiniekus pārspējot pēcspēles metienu sērijā (3:2). Tieši togad Latvija pēdējo reizi spēlēja ceturtdaļfinālā, kurā ar 2:4 tika atzīts Kanādas pārākumus.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

No pārējām 13 spēlē viena noslēgusies neizšķirti, vienu reizi zaudēts pagarinājumā, bet pārējie 11 dueļi noslēgušies pamatlaikā ar Zviedrijas izlases uzvaru. Pērn pasaules čempionātā Zviedrijas izlases pārākums tika atzīts ar rezultātu 0:2.

Četras piektdaļas jeb 20 no 25 Zviedrijas izlases hokejistiem pārstāv Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandas, trīs spēlētāji ir no vietējā čempionāta, bet divi - no Kontinentālās hokeja līgas (KHL).

No zviedru hokejistiem NHL regulārajā čempionātā rezultatīvākie bija Rikards Rakels no Anaheimas "Ducks" (34+35), Jons Klinberjs no Dalasas "Stars" (8+59), kā arī Fīlips Fošbergs (26+38) un Viktors Arvidsons (29:32) no Nešvilas "Predators".

Tāpat arī pasaules čempionātā rezultatīvākais no Zviedriem ir Rakels, kurš septiņās spēlēs guvis sešus vārtus un veicis sešas rezultatīvas piespēles, kas ražīgāko spēlētāju sarakstā dod piekto vietu. Savukārt Andešs Nilsons ir turnīra otrs labākais vārtsargs, četrās spēlēs vidēji ielaižot vienus vārtus un atvairot 95,12% metienu.

Kā vēstīts, Latvijas izlases sastāvā čempionāts ir beidzies uzbrucējam Mārtiņam Karsumam, kurš mačā pret Dienvidkoreju iedzīvojās vaiga kaula lūzumā, un, visticamāk, arī aizsargam Uvim Balinskim, kuram ir smadzeņu satricinājums un kura vietā turnīram pieteikts Edgars Siksna. Pagājušajā nedēļā no sastāva tika atskaitīts Rīgas "Dinamo" uzbrucējs Oskars Batņa, bet izlasi papildināja Amerikas Hokeja līgas (AHL) komandas Vilksbāres/Skrentonas "Penguins" uzbrucējs Teodors Bļugers.

Boba Hārtlija trenētā Latvijas izlase pirms pasaules čempionāta cieta deviņus zaudējumus deviņās spēlēs, kā arī vēl divas reizes zaudēja iepriekš februārī aizvadītā pārbaudes turnīrā, līdz ar to valstsvienībai bija 11 neveiksmju sērija.

Šogad sagatavošanās posmā treneriem problēmu netrūka, jo vairāki potenciālie izlases līderi dažādu iemeslu dēļ šoreiz valstsvienībai atteica. Lielākie zaudējumi ir iepriekšējo trīs gadu izlases kapteiņa Kaspara Daugaviņa, tehniskā uzbrucēja Laura Dārziņa, kā arī vienīgā Latvijas NHL spēlētāja Zemgus Girgensona iztrūkums. Visiem trim hokejistiem, tāpat kā pieredzējušajam Jānim Spruktam, aizsargam Artūram Kuldam, vārtsargiem Ivaram Punnenovam un Jānim Kalniņam, kā arī aizsargam Kristoferam Bindulim, dalību planētas meistarsacīkstēs liedza veselības problēmas.

Iepriekš arī bija skaidrs, ka uz izlasi netiks aicināts pieredzējušais aizsargs Oskars Bārtulis, savukārt tādi pieredzējuši aizsargi kā Georgs Pujacs un Krišjānis Rēdlihs jau iepriekšējos gadus vairs netika izskatīti kā palīgi valstsvienībai.

Tiesa, pirmo reizi kopš 2010.gada Latvijas izlasei pasaules čempionātā palīdzēja Mārtiņš Karsums, kurš iepriekšējos gadus nevarēja spēlēt ceļgala problēmu dēļ.

Sagatavošanās posma sākumā izlases kandidātu vidū pārsvarā bija gados jaunie spēlētāji, vairākiem no viņiem piedzīvojot debiju nacionālās izlases kreklā. Tā uz pirmajām divām pārbaudes spēlēm pret Norvēģiju vienīgais spēlētājs ar pasaules čempionātu pieredzi bija Vitālijs Pavlovs.

Par izlases līderiem tiek uzskatīti vārtsargs Elvis Merzļikins, aizsargi Kristaps Sotnieks un Oskars Cibuļskis, uzbrucēji Miks Indrašis, Roberts Bukarts, Mārtiņš Karsums un Miķelis Rēdlihs. Lieliski sevi sagatavošanās procesā apliecināja arī trenera Arta Ābola dēls Rodrigo, kurš pārbaudes mačos guva trīs no astoņiem Latvijas izlases vārtiem, kā arī atdeva divas rezultatīvas piespēles.

Latvijas valstsvienības sastāvā par kapteini nozīmēts Čehijā spēlējošais Roberts Bukarts, kamēr viņa asistenti ir aizsargi Cibuļskis un Sotnieks, kā arī uzbrucēji Indrašis un Andris Džeriņš.

Pirms pasaules čempionāta Latvijas izlase Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) pasaules rangā atradās 13.pozīcijā, kas ir par vienu vietu zemāk nekā pērn, kamēr līdere ir Kanāda.

Latvijas hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātam:

vārtsargi - Elvis Merzļikins ("Lugano", Šveice), Kristers Gudļevskis (Bridžportas "Sound Tigers", AHL), Matīss Edmunds Kivlenieks (Klīvlendas "Monsters", AHL);

aizsargi - Guntis Galviņš, Kristaps Zīle, Uvis Balinskis (visi - Rīgas "Dinamo", KHL), Edgars Siksna (Karagandas "Sarjarka", VHL), Kristiāns Rubīns (Medisinhetas "Tigers", WHL); Kristaps Sotnieks (Toljati "Lada", KHL), Ralfs Freibergs (Zlīnas "Aukro Berani", Čehija), Oskars Cibuļskis (Hradeckrālovas "Mountfield", Čehija);

uzbrucēji - Roberts Bukarts ("Aukro Berani"), Ņikita Jevpalovs, Miķelis Rēdlihs, Miks Indrašis, Vitālijs Pavlovs, Gints Meija, Gunārs Skvorcovs, Frenks Razgals, (visi - Rīgas "Dinamo", KHL), Rodrigo Ābols ("Orebro", Zviedrija), Rūdolfs Balcers (Sanhosē "Barracuda", AHL), Rihards Bukarts (Belīnes "Eisbaren", Vācija), Andris Džeriņš ("Mountfield"), Ronalds Ķēniņš (Cīrihes "Lions", Šveice), Teodors Bļugers (Vilksbāres/Skrentonas "Penguins", AHL).

Zviedrijas hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātam:

vārtsargi - Fīlips Gustafsons ("Lulea IHF"), Andešs Nilsons (Vankūveras "Canucks", NHL), Mangnuss Helberjs (Pekinas "Kuņluņ Red Star", KHL);

aizsargi - Jons Klinberjs (Dalasas "Stars", NHL), Matīass Ēkholms (Nešvilas "Predators", NHL), Mīkaels Vikstrands (Kārlstades "Farjestad"), Ādams Lāšons (Edmontonas "Oilers", NHL), Olivers Ēkmans-Lāšons (Arizonas "Coyotes", NHL), Hampuss Lindholms (Anaheimas "Ducks", NHL), Ēriks Gustafsons (Čikāgas "Blackhawks", NHL);

uzbrucēji - Ādrians Kempe (Losandželosas "Kings", NHL), Mīkaels Baklunds (Kalgari "Flames", NHL), Jūhans Lāšons (Bufalo "Sabres", NHL), Matīass Jānmarks (Dalasas "Stars", NHL), Gustavs Nīkvists (Detroitas "Red Wings", NHL), Denniss Everberjs (Ņižņekamskas "Ņeftehimik", KHL), Līass Andešons, Mika Zibanejads (abi - Ņujorkas "Rangers", NHL), Jākobs de la Rose (Monreālas "Canadiens", NHL), Viktors Arvidsons, Fīlips Fošbergs (abi - Nešvilas "Predators", NHL), Elīass Petešons (Vekšes "Lakers"), Patriks Hērnkvists (Pitsburgas "Penguins", NHL), Rikards Rakels (Anaheimas "Ducks", NHL), Magnuss Pējervi (Otavas "Senators", NHL).