Hokeja izlasē gaida "Dinamo" izbrāķēto Bukartu; ar Spruktu un Cipuli vēl runās
Rīgas "Dinamo" nederīgais Roberts Bukarts, pēc līguma laušanas ar KHL klubu, aizvadīja lielisku sezonu Čehijā.
Hokejs
2016. gada 24. marts, 15:15

Hokeja izlasē gaida "Dinamo" izbrāķēto Bukartu; ar Spruktu un Cipuli vēl runās

Jauns.lv

Latvijas hokeja izlases treneri, gatavojoties pasaules čempionātam, vēlas treniņos redzēt Čehijā rezultatīvi spēlējošo uzbrucēju Robertu Bukartu, kuram trešdien noslēdzās sezona klubā.

Kā zināms, Bukarta pārstāvētā "Zlin" komanda trešdien izbraukumā ar 2:5 (0:2, 1:1, 1:2) piekāpās Prāgas "Sparta" hokejistiem, Čehijas čempionāta ceturtdaļfināla sērijā līdz četriem panākumiem ciešot neveiksmi ar 1-4.

Latvijas izlases ģenerālmenedžeris Māris Baldonieks apliecināja, ka Bukarts ir valstsvienības treneru redzeslokā un viņi vēlas, lai uzbrucējs pievienotos komandai treniņos. Viņš arī piebilda, ka parasti ir vajadzīgas vismaz trīs dienas, lai sakārtotu formalitātes klubā un pēc tam pievienotos izlasei.

Pašlaik 25 gadus vecais Bukarts "Zlin" komandai pievienojās sezonas pirmajā daļā, neilgi pēc tam, kad tika atbrīvots no Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba Rīgas "Dinamo".

Čehijas līgas regulārajā čempionātā Bukarts piedalījās 36 mačos, guva 19 vārtus un veica 12 rezultatīvas piespēles, turklāt tika nosaukts par decembra labāko spēlētāju.

Savukārt izslēgšanas mačos desmit spēlēs Bukarts guva divus vārtus un izdarīja piecas rezultatīvas piespēles.

Latvijas izlases rindās Bukarts piedalījies trīs pasaules čempionātos - 2011., 2012. un 2015.gadā. Veiksmīgākais no tiem bija pirmais, kurā uzbrucējs guva trīs vārtus.

Baldonieks apstiprināja, ka nākamnedēļ izlasei varētu pievienoties aizsargs Ralfs Freibergs, kurš pārstāv Austrumkrasta hokeja līgas (ECHL) vienību Toledo "Walleye".

Latvijas Hokeja federācijas (LHF) preses sekretārs Māris Gorbunovs atklāja, ka lidmašīnas biļetes Freibergam vēl gan nav nopirktas, taču hokejists izlasei noteikti pievienosies līdz pirmajām pārbaudes spēlēm.

Savukārt menedžeris Juris Štāls vēlāk norādīja, ka Freibergs varētu komandai pievienoties 30.martā.

Pašlaik 24 gadus vecais Freibergs šosezon ECHL čempionātā 58 mačos guvis divus vārtus un veicis 26 rezultatīvas piespēles.

Freibergs valstsvienību pārstāvēja 2013.gada pasaules čempionātā un gadu vēlāk arī Soču olimpiskajās spēlēs.

Kā zināms, Soču olimpiskajās spēlēs Freibergam dopinga pārbaudēs atklāja aizliegtās vielas, tāpēc hokejistam Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF) piesprieda divu gadu diskvalifikāciju, kas noslēdzās šogad februārī. Tiesa, aizliegums spēlēt nebija spēkā hokeja līgās Ziemeļamerikā.

Štāls arī atklāja, ka pēc Lieldienām notiks pārrunas ar pieredzējušajiem uzbrucējiem Jāni Spruktu un Mārtiņu Cipuli. Izlases menedžeris norādīja, ka abi hokejisti nav pilnībā izslēgti no kandidātu loka.

Sprukts un Cipulis šosezon spēlēja Slovākijas čempionāta komandā "Martin", taču iepriekš savā karjerā uzbrucēji vairākas sezonas pavadīja KHL, tostarp arī Rīgas "Dinamo" sastāvā.

Pašlaik 34 gadus vecais Sprukts piedalījies 11 pasaules čempionātos, kā arī 2010.gada Vankūveras un 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs.

Savukārt patlaban 35 gadus vecais Cipulis arī piedalījies 11 pasaules čempionātos, kā arī trīs olimpiskajās spēlēs - 2006.gadā Turīnā, kā arī Vankūverā un Sočos.

Latvijas izlase maijā Maskavā jau 20.gadu pēc kārtas startēs pasaules čempionāta augstākajā divīzijā. Līdzīgi kā citus gadus, arī šoreiz komandas sastāvs tiks veidots pakāpeniski, jo virkne potenciālo izlases pamatsastāva spēlētāju treniņiem pievienosies procesa gaitā, tāpēc treniņnometnes sākumposmā iespēja sevi apliecināt tiks dota arī vairākiem jaunajiem puišiem.

Jau no pirmā treniņa kopā ar galveno treneri Leonīdu Beresņevu strādā vārtsargu treneris Juris Klodāns, trešdien pievienojās arī asistents Ģirts Ankipāns, bet trešais galvenā trenera palīgs Kārlis Zirnis pagaidām ir aizņemts Ziemeļamerikā.

Jau ziņots, ka izlasei pasaules čempionātā nepalīdzēs pieredzējušais aizsargs Oskars Bārtulis, kurš aizbildinājies ar traumu. Tāpat zināms, ka pagājušajā nedēļā veiktās ceļgala operācijas dēļ nespēlēs cits aizsardzības balsts Artūrs Kulda. Uzbrukumā trūks Mārtiņa Karsuma, kurš atlabst pēc pleca traumas, bet Lauris Dārziņš šoreiz pretendēt uz vietu izlasē atteicies ģimenes apstākļu dēļ.

Gatavojoties pasaules čempionātam, Latvijas izlase aizvadīs astoņas pārbaudes spēles. Vispirms Eiropas Hokeja izaicinājuma turnīrā aprīļa pirmajā pusē Latvija divreiz izbraukumā spēkosies ar Dāniju, mēneša vidū uzņems Baltkrievijas izlasi, vēl pēc nedēļas arī Vāciju. Savukārt pēdējās divās pārbaudes spēlēs aprīļa un maija mijā vienība izbraukumā spēlēs ar Šveici.

Šī gada pasaules čempionāts no 6. līdz 22.maijam risināsies Krievijas pilsētās Maskavā un Sanktpēterburgā. Latvija spēlēs Maskavas grupā, samērojot spēkus ar Krieviju, Zviedriju, Čehiju, Šveici, Norvēģiju, Dāniju un Kazahstānu. Latvijas izlase augstākajā divīzijā būs pārstāvēta jau divdesmito gadu pēc kārtas.

Pērn pasaules čempionātā Prāgā Latvijas izlase ieņēma 13.vietu, nespējot izpildīt LHF doto uzdevumu tikt labāko desmit komandu skaitā. Pēc čempionāta vasarā darbu pie izlases stūres zaudēja Aleksandrs Beļavskis, kurš šos pienākumus pildīja vienu sezonu.

Savukārt no 1. līdz 4.septembrim gaidāmajā olimpisko spēļu kvalifikācijas izšķirošajā kārtā Latvijas izlase "Arēnā Rīga" uzņems Vāciju, Austriju un Japānu. Uz Phjončhanas olimpiskajām spēlēm dosies tikai šī miniturnīra uzvarētāja.

Latvijas hokeja izlases kandidāti ceturtdienas treniņā:

vārtsargi - Ervīns Muštukovs ("Grenoble", Francija), Mareks Egils Mitens ("Rīga", MHL), Denijs Romanovskis ("Rīga", Latvijas virslīga);

aizsargi - Oskars Cibuļskis, Kristaps Sotnieks , Aleksandrs Jerofejevs, Guntis Galviņš, Ēriks Ševčenko, Kristaps Zīle (visi - Rīgas "Dinamo"), Pauls Svars, ("Rīga", MHL), Ričards Birziņš (Mančestras "Storm", Lielbritānija), Kristiāns Rubīns ("Vasteras", Zviedrija), Krišs Lipsbergs (Bitomas "Polonia", Polija);

uzbrucēji - Gints Meija, Miks Indrašis, Andris Džeriņš, Kaspars Saulietis, Vitālijs Pavlovs, Gunārs Skvorcovs, Māris Bičevskis, Edgars Kulda, Nikolajs Jeļisejevs (visi - Rīgas "Dinamo"), Kirils Galoha, Gatis Sprukts, Frenks Razgals (visi - "Rīga", MHL), Juris Upītis (Ustjkamenogorskas "Torpedo", VHL), Toms Andersons ("Thurgau", Šveice), Roberts Baranovskis ("Rīga", Latvijas virslīga).

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA