foto: Reuters/Scanpix/LETA
Ārmstrongs piekritis ASV valdībai samaksāt 5 miljonus dolāru, lai izbeigtu pret sevi vērsto tiesas prāvu
ASV valdība piedāvāja Ārmstrongam samaksāt piecus miljonus dolāru, lai pabeigtu tiesvedību, kam kādreizējais sportists piekrita.
Citi sporta veidi
2018. gada 20. aprīlis, 11:50

Ārmstrongs piekritis ASV valdībai samaksāt 5 miljonus dolāru, lai izbeigtu pret sevi vērsto tiesas prāvu

LETA

Kādreizējais riteņbraucējs Lenss Ārmstrongs piekritis samaksāt piecus miljonus ASV dolāru (četrus miljonus eiro) ASV valdībai, lai izbeigtu pret sevi vērsto tiesas prāvu par naudas līdzekļu amaksu, kas tika pieprasīti riteņbraucēju pieķerot dopinga lietošanā.

Tiesas prāvā tika apgalvots, ka Ārmstrongs un viņa pārstāvētā "U.S. Postal Service" komanda sistemātiski un regulāri lietoja neatļautas vielas, kas uzlaboja sportisko sniegumu. Tas savukārt bija rupjš sponsorēšanas līguma pārkāpums, jo komandai līdzekļus piešķīra arī ASV valdība.

Kādreizējā ASV riteņbraucēja advokāts Eliots Pīterss laikrakstam "The New York Times" atzina, ka pēc viņa domām ASV Pasts šajā sakrā nekad nav ticis negatīvi ietekmēts.

ASV valdība piedāvāja Ārmstrongam samaksāt piecus miljonus dolāru, lai pabeigtu tiesvedību, kam kādreizējais sportists piekrita, lai gan sākotnēji pret viņu tika celta apsūdzība pat par 100 miljonu dolāru (80 miljonu eiro) atmaksu.

Arī kādreizējais Ārmstronga komandas biedrs Floids Lendiss atzinās, ka lietojis dopingu tajā pašā laikā, kad to darīja Ārmstrongs, par ko viņam būs jāsamaksā 1,1 miljonu ASV dolāru (aptuveni 900 000 eiro).

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka pērn ASV Tieslietu departaments vērsās pret Ārmstrongu par zaudējumu atlīdzināšanu, jo uzskatīja, ka viņš krāpis valsti laikā, kad ASV Pasts sponsorēja "U.S. Postal Service" komandu, kurā brauca riteņbraucējs.

Ārmstrongs bija vērsies tiesā, lai apturētu gaidāmo tiesvedību, tomēr saņēma sāpīgu triecienu, jo tiesnesis deva atļauju izskatīt lietu. Ārmstrongs apgalvoja, ka šāda lieta ir nepamatota, jo pasts guvis labumu no viņa ienesīgajiem sponsorēšanas līgumiem.

Leģendārais sportists no 1999. līdz 2005.gadam septiņas reizes pēc kārtas triumfēja prestižajā daudzdienu velobraucienā "Tour de France". Tomēr 2013.gada sākumā viņš atzinās ilgstošā dopinga lietošanā, kā rezultātā Ārmstrongam no 1998.gada 1.augusta tika piemērota mūža diskvalifikācija un anulēti visi sasniegtie rezultāti.

Ārmstrongs uzskata, ka laikā, kad viņš dominēja "Tour de France" velobraucienos, gūt panākumus godīgi nebija iespējams, taču šobrīd gan tas varētu tikt izdarīts bez aizliegto vielu lietošanas.