Latvija pārbaudes mačā cīnās neizšķirti ar 26. pasaules spēcīgāko futbola izlasi. FOTO
Latvijas futbola izlasē debitēja Roberts Savaļnieks (#18).
Futbols
2016. gada 25. marts, 23:36

Latvija pārbaudes mačā cīnās neizšķirti ar 26. pasaules spēcīgāko futbola izlasi. FOTO

Jauns.lv

Latvijas futbola izlasei piektdien pretinieku laukumā pārbaudes mačā cīnījās neizšķirti 0:0 (0:0) ar Slovākijas valstsvienību.

Latvijas izlases galvenais treneris Marians Pahars jau mača pamatsastāvā bija izvēlējies sūtīt debitantu Robertu Savaļnieku, kamēr kā vienīgais nominālais uzbrucējs tika izvēlēts pēdējā laikā Vācijas bundeslīgā sekmīgi spēlējošais Artjoms Rudņevs.

Jau ar spēles sākumu Slovākija pārņēma iniciatīvu savās rokās, un jau ceturtajā minūtē izveidojās bīstama epizode pie Andra Vaņina vārtiem. Tiesa, ilgu laiku neviena no komandām neko bīstamu izveidot nespēja, turklāt Latvija spēlēja no aizsardzības, mēģinot sagaidīt iespēju pretuzbrukumam. Visa pirmā puslaika laikā tikpat kā nebija neviena sitiena vārtu rāmī, bet pirmo no tiem veica Latvija dueļa 42.minūtē. Pirms tam slovāki centās radīt spiedienu uz Vaņina vārtiem, taču sitieni lidoja secen.

Arī otrajā puslaikā Slovākijai piederēja lielāka bumbas kontrole, turklāt šoreiz tā patiešām traucēja Vaņinu, veicot sitienus vārtu taisnstūrī. Tiesa, Latvija aizsardzībā demonstrēja ļoti disciplinētu sniegumu, bet 66.minūtē izklupienā kļūdījās izlases aizsargs Vitālijs Maksimenko, kas slovākiem ļāva izveidot bīstamu uzbrukumu, taču komandu no vārtu zaudējuma glāba Vaņins.

Spēles turpinājumā Vaņinam vēl pāris reizes bija jāiesaistās spēlē, jo Latvijas izlase futbolistos sāka parādīties nogurums. Tikmēr viesi uz Slovākijas vārtiem uzbruka reti un otrajā puslaikā neviens sitiens vārtu rāmī nebija, lai gan bīstamu sitienu garām vārtiem veica Rudņevs. Mača beigās mājinieki centās radīt spiedienu uz Latvijas vārtiem, taču tiešām bīstamus momentus viņi neizveidoja.

Latvija uzvaru nav guvusi jau 13 spēles pēc kārtas.

Abas izlases savā starpā iepriekš bija tikušās piecas reizes, trīs uzvaras svinot Slovākijas futbolistiem, bet divas spēles noslēgušās neizšķirti.

Pirmo reizi abas komandas tikās 2000.gadā turnīrā Kiprā, kur Latvija piedzīvoja neveiksmi ar 1:3.

Valstsvienības savā starpā spēkojās arī 2014.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra apakšgrupā. 2012.gada oktobrī Latvija viesos piedzīvoja zaudējumu 1:2, bet gadu vēlāk Rīgā komandas cīnījās neizšķirti 2:2.

 

Savukārt otrdien Latvijas izlase viesos tiksies ar Gibraltāra valstsvienību.

Slovākija ir šī gada Eiropas čempionāta finālturnīra dalībniece. Tā vienā apakšgrupā tiksies ar Krieviju, Angliju un Velsu.

Latvijas nacionālās futbola izlases rindās treniņnometni pirmdien Spānijā iesāka 22 futbolisti, bet vēl viena izlases kandidātu sarakstā iekļautā spēlētāja vārds tiks paziņots vēlāk. Netiek izslēgta arī varbūtība, ka šis spēlētājs pievienosies Latvijas izlasei pēc Trnavā paredzētās pārbaudes spēles jau treniņnometnē Spānijā.

Pirmo reizi izsaukumu uz Latvijas valstsvienību saņēmis patlaban 24 gadus vecais aizsargs Mārcis Ošs, kurš februārī debitēja Polijas augstākās līgas komandā Zabžes "Gornik", pirmo reizi spēlējot klubā ārpus Latvijas.

Kā zināms, savainojuma dēļ Latvijas izlasei nav pievienojušies Krievijas kluba Maskavas CSKA pussargs Aleksandrs Cauņa un Anglijas pēc spēka otrās līgas jeb "Championship" uzbrucējs Deniss Rakels. Viņu vietā uz izlasi izsaukti Latvijas virslīgas jaunpienācējas "Riga" pussargs Roberts Savaļnieks un "Jelgavas" pussargs Andrejs Kovaļovs.

Tikmēr Slovākijas valstsvienības sastāvā bija tādi zināmi spēlētāji kā Anglijas premjerlīgas komandas "Liverpool" aizsargs Martins Škrtels un Itālijas A sērijas vicelīderes "Napoli" uzbrūkošais pussargs Mareks Hamšīks. Tāpat sarakstā bija arī spēlētāji no Čehijas, Austrijas, Vācijas, Dānijas, Krievijas, Kazahstānas, Kataras, Grieķijas, Turcijas, Polijas, Nīderlandes un pat Austrālijas līgām.

Jūnija sākumā Baltijas kausa izcīņā Latvija tiksies ar Lietuvu un Igauniju, savukārt rudenī Mariana Pahara trenētā valstsvienība sāks 2018.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīru. Latvijas izlase kvalifikācijā spēlēs vienā grupā ar Portugāli, Šveici, Ungāriju, Farēru salām un Andoru.

Savu iepriekšējo maču Latvijas izlase aizvadīja pagājušā gada novembrī, kad izbraukumā neizteiksmīgā mačā ar 0:1 piekāpās Eiropas čempionāta dalībniecei Ziemeļīrijai.

Latvijas izlase šī gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā savā grupā palika pēdējā, sestajā, vietā, desmit mačos četras reizes cīnoties neizšķirti un piedzīvojot sešus zaudējumus. Valstsvienība spēlēja vienā grupā ar Čehiju, Islandi, Turciju, Nīderlandi un Kazahstānu.

Latvijas futbola izlases sastāvs mačā pret Slovākiju:

Andris Vaņins, Kaspars Gorkšs, Kaspars Dubra, Vladislavs Gabovs, Vitālijs Maksimenko, Artis Lazdiņš, Roberts Savaļnieks (Oļegs Laizāns, 76.min.), Artūrs Zjuzins (Valērijs Šabala, 66.min.), Jānis Ikaunieks (Aleksejs Višņakovs, 57.min.), Igors Tarasovs (Vitālijs Jagodinskis, 90.min.,), Artjoms Rudņevs (Artūrs Karašausks, 81.min.).

LETA/Foto: AFP/LETA