Beresņevs par Spruktu un Cipuli: "Ja spēlētājam ir psiholoģiskas problēmas, tad labāk nespēlēt"
Pēc valstsvienības galvenā trenera Leonīda Beresņeva teiktā jāsecina, ka divi no pieredzējušākajiem Latvijas hokeja izlases kandidātiem Jānis Sprukts un Mārtiņš Cipulis ar kaut ko līdz galam nav apmierināti, kas viņiem liegtu pilnībā palīdzēt valstsvienībai.
Hokejs
2016. gada 30. marts, 18:25

Beresņevs par Spruktu un Cipuli: "Ja spēlētājam ir psiholoģiskas problēmas, tad labāk nespēlēt"

Jauns.lv

Pieredzējušie Latvijas hokejisti Jānis Sprukts un Mārtiņš Cipulis nepalīdzēs Latvijas hokeja izlasei maijā gaidāmajā pasaules čempionātā Maskavā, trešdien aģentūrai LETA sacīja valstsvienības galvenais treneris Leonīds Beresņevs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Iepriekš vēl nebija īstas skaidrības par abu hokejistu iespējām pievienoties izlases treniņiem, taču tagad Beresņevs apstiprināja, ka abu uzbrucēju izlasē nebūs.

"Attiecībā uz abiem minētajiem spēlētājiem bija dažas nianses, taču tā ir viņu izvēle, un viņi paši pieņēma tādu lēmumu. Es nevienu spēlētāju negrasos nosodīt, jo uzskatu, ka viņi rīkojušies godīgi pret sevi un citiem izlases hokejistiem. Treneru štābam ir nepieciešami motivēti spēlētāji, kuri ies laukumā un sitīsies, par komandu, rezultātu un valsti atdodot visu, kas viņam ir. Taču, ja spēlētājam ir kādas psiholoģiskas problēmas, piemēram, neapmierinātība ar kaut ko, kaut vai ar sadzīviskām lietām, tad viņi rīkojas tikai godīgi, pasakot nē. Tas ir daudz labāk nekā tad, ja viņi mānītu paši sevi un savus partnerus, tāpēc es cienu šo spēlētāju lēmumu," skaidroja Beresņevs.

Sprukts ar Cipuli šīs sezonas sākumā bija bez darba, taču janvāra beigās abi pievienojās Slovākijas klubam "Martin", kurā Sprukts 12 mačos guva trīs vārtus un tikpat reižu asistēja partneriem, bet Cipulis tika pie diviem vārtiem un četrām piespēlēm. Sezonas otro pusi "Martin" komandā aizvadīja arī uzbrucējs Koba Jass, kurš spēlējis pēdējos četros pasaules čempionātos, taču arī viņa izlasē šajā pavasarī nebūs.

Cipulis piedalījies 11 iepriekšējos pasaules čempionātos pēc kārtas, kā arī spēlējis trīs olimpiskajās spēlēs. Savukārt Sprukts, kurš lielajā izlasē debitēja pirms 16 gadiem, pēdējo no saviem 11 pasaules čempionātiem aizvadīja pērn Prāgā. Viņš piedalījies arī divās olimpiskajās spēlēs.

Jau ziņots, ka trešdien izlasei pievienojās Kaspars Daugaviņš, kā arī aizsargi Ralfs Freibergs un Maksims Širokovs. Pilnā sastāvā treniņā darbojās arī treneru korpuss, jo no Ziemeļamerikas ir ieradies viens no Beresņeva palīgiem Kārlis Zirnis.

"Sastāva papildinājumi būs regulāri, jo dažviet Eiropā noslēdzas izslēgšanas spēles un atbrīvosies spēlētāji, kuri mūs interesē. Tāpat mēs gaidām spēlētājus no Ziemeļamerikas, tāpēc sastāva veidošanas process turpināsies," Beresņevs neslēpa, ka arī turpmāk izlase cer uz papildinājumu.

"Notiek normāls treniņu process. Visi spēlētāji uz ledus dodas ar pozitīvām emocijām, un mani tas iepriecina," izsakās Beresņevs. "Šobrīd darbs norit pie tā, lai hokejisti saņemtu noteiktu fizisku slodzi."

Šīs nedēļas beigās izlases treneri veiks pirmo lielāko kandidātu vētīšanu, pasakot paldies virknei treniņu dalībnieku. Beresņevs neslēpa, ka tie pārsvarā būs gados jaunie puiši.

"Vēl trīs dienas nostrādāsim ar sastāvu, kāds ir šobrīd, bet pēc tam ir plānots vairākus spēlētājus atbrīvot un jau mērķtiecīgāk sākt gatavoties tieši pasaules čempionātam. Pēc tam jau kandidātu vētīšana notiks caur pārbaudes spēlēm ar dāņiem, baltkrieviem un vāciešiem, savukārt pret Šveici plānojam strādāt jau tieši pie spēles nianšu pieslīpēšanas," plānos dalījās izlases galvenais treneris.

"Pēc 1.aprīļa paliks piecas pilnas laukuma spēlētāju maiņas, taču arī turpmāk plānota spēlētāju rotācija, vieni nāks klāt, citiem darbs būs beidzies. Šobrīd esam devuši iespēju jaunajiem puišiem pastrādāt valstsvienībā, kuriem tas ir liels pluss, jo viņi var piedalīties izlases treniņu procesā, būt kopā ar vairāk pieredzējušiem spēlētājiem. Liels paldies jaunajiem spēlētājiem par ieguldīto darbu un pašatdevi treniņos, taču dzīve ar to nebeidzas, un viņiem ar optimismu jāskatās nākotnē, bet mēs turpināsim gatavoties jau citā, ja tā var teikt, saīsinātā sastāvā tieši pasaules čempionātam," tuvākās izmaiņas kandidātu sarakstā skaidroja Beresņevs.

Tomēr nesenie juniori izlasē vēl varētu parādīties no ārzemju klubiem. "Mēs vēl gaidām ierodamies Rodrigo Ābolu, ir arī tāds uzbrucējs kā Rūdolfs Balcers, kurš spēlē Norvēģijā, tāpat Mārtiņš Dzierkals, taču diemžēl viņš diezin vai parādīsies, jo, visticamāk, viņa klubam ievilksies izslēgšanas spēles Ziemeļamerikā. Tomēr jāsaprot, ka turpinājumā komandas sastāvs netiks izstiepts līdz kosmiskiem izmēriem, kā to varētu nosaukt tagad, kad trenējamies pat divās grupās. Šis laiks kopš treniņu sākuma 21.martā bija piemērots tam, lai strādātu ar plašāku kandidātu loku, bet turpinājumā es neredzu tam jēgu un iespējas, jo mēs gatavojamies pasaules čempionātam," piebilda treneris.

Beresņevs arī skaidroja, ka treniņos joprojām regulāri tiks pastiprināti strādāts pie hokejistu fiziskās formas uzlabošanas, slodzes samazinot pirms aprīļa otrajā pusē gaidāmajām pārbaudes spēlēm ar Vāciju. "Es neieciklējos uz pārbaudes spēļu rezultātiem, man ir svarīgs spēles zīmējums, kā atsevišķas funkcijas veic uzbrucēji un aizsargi, kā viņi sadarbojas un, protams, svarīgi, lai veidotos un būtu redzama komandas spēle," norādīja valstsvienības galvenais treneris.

Viņš arī sacīja, ka kopš trešdienas kopā ar pārējiem trenējas izlases kapteinis, liekot noprast, ka Daugaviņš šos pienākumus līdzīgi kā pērn, pildīs arī šajā pasaules čempionātā. "Kaspars ir pašreizējais izlases kapteinis, tas nav noslēpums ne man, ne kādam citam. Protams, šajā jautājumā var notikt arī kāda rotācija, taču es par to šaubos," atzina treneris.

Jau ziņots, ka izlasei pasaules čempionātā nepalīdzēs pieredzējušais aizsargs Oskars Bārtulis, kurš aizbildinājies ar traumu. Tāpat zināms, ka pagājušajā nedēļā veiktās ceļgala operācijas dēļ nespēlēs cits aizsardzības balsts Artūrs Kulda. Uzbrukumā trūks Mārtiņa Karsuma, kurš atlabst pēc pleca traumas, bet Lauris Dārziņš šoreiz pretendēt uz vietu izlasē atteicies ģimenes apstākļu dēļ. Sagaidāms, ka valstsvienībai nepalīdzēs arī uzbrucējs Koba Jass.

Gatavojoties pasaules čempionātam, Latvijas izlase aizvadīs astoņas pārbaudes spēles. Vispirms Eiropas Hokeja izaicinājuma turnīrā aprīļa pirmajā pusē Latvija divreiz izbraukumā spēkosies ar Dāniju, mēneša vidū uzņems Baltkrievijas izlasi, vēl pēc nedēļas arī Vāciju. Savukārt pēdējās divās pārbaudes spēlēs aprīļa un maija mijā vienība izbraukumā spēlēs ar Šveici.

Šī gada pasaules čempionāts no 6. līdz 22.maijam risināsies Krievijas pilsētās Maskavā un Sanktpēterburgā. Latvija spēlēs Maskavas grupā, samērojot spēkus ar Krieviju, Zviedriju, Čehiju, Šveici, Norvēģiju, Dāniju un Kazahstānu. Latvijas izlase augstākajā divīzijā būs pārstāvēta jau divdesmito gadu pēc kārtas.

Pērn pasaules čempionātā Prāgā Latvijas izlase ieņēma 13.vietu, nespējot izpildīt LHF doto uzdevumu tikt labāko desmit komandu skaitā. Pēc čempionāta vasarā darbu pie izlases stūres zaudēja Aleksandrs Beļavskis, kurš šos pienākumus pildīja vienu sezonu.

Savukārt no 1. līdz 4.septembrim gaidāmajā olimpisko spēļu kvalifikācijas izšķirošajā kārtā Latvijas izlase "Arēnā Rīga" uzņems Vāciju, Austriju un Japānu. Uz Phjončhanas olimpiskajām spēlēm dosies tikai šī miniturnīra uzvarētāja.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA