foto: Vida Press
Krievijas futbola izlases ārsts paziņo, ka viņa spēlētāji ir tīrākie pasaulē
Krievijas futbola izlase pirms pārbaudes spēles pret Spāniju.
Futbols
2018. gada 19. marts, 17:25

Krievijas futbola izlases ārsts paziņo, ka viņa spēlētāji ir tīrākie pasaulē

LETA

Nekur citur pasaulē nav tīrāku spēlētāju no dopinga kā Krievijas vietējā čempionātā, uzskata šīs valsts futbola izlases ārsts Eduards Bezuglovs.

Krievija šobrīd gatavojas vasarā gaidāmajam Pasaules kausa finālturnīram, taču šī valsts jau ilgu laiku tiek apvainota dopinga sistēmas izveidošanā, kas kulmināciju sasniedza 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs. Līdz ar to šī gada Olimpiādē krievi, kuri pierādījuši savu nevainību, bija spiesti startēt zem neitrāla karoga.

Viens no iejauktajiem šajā skandālā bija bijušais Krievijas Futbola federācijas vadītājs Vitālijs Mutko, kurš decembrī atkāpās no Pasaules kausa izcīņas orgkomitejas vadītāja amata.

Tikmēr Krievijas izlases ārsts Bezuglovs pavēstījis, ka pret spēlētājiem nav pamata izvirzīt apsūdzības, jo viņi daudzus gadus bijuši tīri no dopinga.

Viņš skaidroja, ka Krievijas Futbola federācija un Krievijas Antidopinga aģentūra organizējušas "obligātus tiešsaistes kursus" un izdevušas medicīniskus norādījumus visu pašmāju futbola līgu komandām.

"Citiem vārdiem runājot, es nezinu nevienu citu sporta veidu, kurā nebūtu problēmu ar aizliegtiem medikamentiem. Krievijas futbolā šādu problēmu nav," izteicās Bezuglovs.

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) gan joprojām izmeklē apgalvojumus par dopinga pārkāpumiem Krievijas futbolā.

Nopietnākās apsūdzības izvirzījis bijušais Maskavas laboratorijas vadītājs Grigorijs Rodčenkovs, kurš tagad dzīvo un slēpjas ASV. FIFA gan joprojām nav spējusi apstiprināt viņa teikto, ka agrāko gadu Krievijas futbola komandas ir izmantojušas dopingu vai ka aizliegto vielu skandālos bijuši iesaistīti arī pašreizējie izlases spēlētāji.

Bezuglovs sacīja, ka 1500 Krievijas spēlētāju analīžu paraugi pārbaudīti ārzemēs, kopš Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) 2015.gada novembrī atņēma licenci Krievijas Antidopinga aģentūrai.

"Šajā laikā nav bijis neviena pozitīva testa," sacīja komandas ārsts. "Domāju, ka liels nopelns pienāktos Mutko, un nav svarīgi, ko cilvēki par viņu domā tagad."

"Viņš pastāvīgi mums sacīja: rīkojiet sanāksmes, skaidrojiet notiekošo, izglītojiet, iebaidiet. Dariet visu, ko vēlaties, lai būtu pārliecināti, ka futbolā nav dopinga," stāstīja Bezuglovs.

Lielo dopinga skandālu dēļ krievi Pasaules kausa laikā netiks iesaistīti antidopinga programmas īstenošanā, turklāt visu dopinga paraugu analīzes veiks WADA laboratorijas ārpus Krievijas.

FIFA norādīja, ka līdzīgs gadījums bija arī iepriekšējā PK finālturnīra laikā Brazīlijā, jo tās laboratorija savlaicīgi netika sertificēta.