foto: Lita Krone/LETA
VIDEO: Basketbola savienībā skaidro, kas un kā īsti noticis bēdīgi slavenajā ziedojumu skandālā
Jučmanis arī pauž, ka esot attaisnots saistībā ar "ziedojumu" skandālā izskanējušajiem pārmetumiem par finanšu pārtēriņu 53 471,78 eiro apmērā.
Basketbols
2018. gada 19. marts, 14:16

VIDEO: Basketbola savienībā skaidro, kas un kā īsti noticis bēdīgi slavenajā ziedojumu skandālā

Jauns.lv

Nesenajā ziedojumu skandālā iesaistītais Latvijas Basketbola savienības (LBS) bijušais izlašu direktors Māris Jučmanis portālā “Facebook” šodien paziņojis, ka LBS prezidents Valdis Voins viņam personīgi atvainojies par to, kā vienas nedēļas laikā iegrozījušās Jučmaņa un Savienības attiecības.

Pirmdien, 19. martā, tika rīkota LBS valdes sēde tieši šajā jautājumā, un uz to bija uzaicināts arī Jučmanis. Pēc pāris precizējošu jautājumu uzdošanas saistībā ar pārtēriņu valdei pret bijušā izlašu direktora darbu nekādu pretenziju neesot bijis, turklāt LBS prezidents Valdis Voins viņam esot atvainojies.

Dienas vidū Māra Jučmaņa “Facebook” profilā parādījās šāds ieraksts:

Jučmanis sarunā ar aģentūru LETA arī piebilda, ka sīkāk komentēt par pārtēriņu viņš nevar, jo viņš nezinot, vai tāds tiešām vispār ir.

"Pret mani LBS valdei nebija nekādu pārmetumu, bet kādi turpmākie lēmumi tiks pieņemti - tas lai paliek tās kompetencē," izteicās Jučmanis.

Šodien, ap 17:30 gaidāma arī nākamā LBS rīkotā preses konference, kurā savienības prezidents Voins solījies informēt par LBS valdes un padomes sēdēs pieņemtajiem lēmumiem un, domājams, pārstāvot LBS pusi, teiks galavārdu “ziedojumu” sāgā.

Tiešraide no preses konferences aptuveni 17:30 būs skatāma portāla Jauns.lv “Facebook” lapā.

Šneps un Voins preses konferencē komentē skandālu Basketbola savienībā

Trešdien norisinājās LBS ārkārtas valdes sēde, kas tika sarīkota saistībā ar to, ka bijušais Latvijas basketbola izlašu direktors Māris Jučmanis ...

gallery icon
21

Šnepu un LBS vaino izspiešanā

Kā ziņots, bijušais basketbola izlašu direktors Māris Jučmanis vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), vainojot LBS un Šnepu šantāžā un naudas izspiešanā. KNAB vēlāk šo iesniegumu pārsūtīja Valsts policijai, kas uzsākusi lietas izmeklēšanu.

Jučmanis, kurš šobrīd atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, iesniegumā KNAB norādījis, ka Šneps mēģinājis izspiest viņam piešķirto valdības prēmiju par izciliem sasniegumiem sportā, kas piešķirta par valstsvienības izcīnīto 2017. gada Eiropas čempionu titulu 3x3 basketbolā.

Prēmijas apmērs pārsniedz 5500 eiro. Jučmanis apgalvo, ka vēl pirms prēmijas saņemšanas Šneps viņu esot informējis, ka naudas summa būs jāziedo LBS, bet pats no tās drīkst paturēt tikai 3%, jo tāda esot ierastā kārtība.

foto: Māra Jučmaņa personīgais arhīvs
foto: Māra Jučmaņa personīgais arhīvs
12. martā Jučmanis savā "Facebook" profilā publicējis "WhatsApp" saraksti, kurā tiek apspriesta ziedojuma veikšana LBS.

Kad Jučmanis šo vairākkārt izteikto prasību ignorējis, tad martā no LBS saņēmis pārmetumus par finanšu līdzekļu pārtēriņu vairāk nekā 53 000 eiro apmērā.

“Kad man personiski nodeva vēstuli, teica, ka Edgars [Šneps] šo vēstuli atstās bez virzības, kur viņi par 53 000 eiro sola vērsties tiesā, ja es šo prēmiju atskaitīšu atpakaļ,” raidījumam saka Jučmanis. Tikmēr Šneps visus apvainojumus noliedz. „Pārmetumi, ka esmu prasījis, vai kāds cits, kaut kādu valsts maksāto prēmiju, lai atdod LBS, nu pilnīgas muļķības,” norādīja Šneps.

Atlaists LBS finanšu direktors Arvīds Grigaļāvičs

Konfliktam kļūstot publiskākam, no LBS valdes sekoja arī daudz stingrāki lēmumi.

Pēc pagājušajā trešdienā notikušās valdes sēdes organizācija nolēma pārtraukt darba attiecības ar finanšu direktoru Arvīdu Grigaļāviču.

“Šis ir notikums, kas ieviesīs pārmaiņas LBS. Vai nu šis būs milzīgs skandāls un ilgi nāksies cīnīties par reputācijas atgūšanu saistībā ar mēģinājumu izspiest prēmiju, vai arī būs būtiski jāpārstrukturē - tas ir prezidenta un ģenerālsekretāra uzdevums – finanšu uzraudzība,” pirms šī soļa paguva prognozēt LBS valdes loceklis Edgars Jaunups.

Atlaistais Grigaļāvičs raidījumā “LNT Ziņas” notiekošo nodēvēja par “netīru, nesmuku spēli” un “cīņu par amatiem”.

Šneps nekomentē, vai Jučmanis bija pelnījis prēmiju

Pirms Jučmaņa šodienas paziņojuma “Facebook”, Šneps Jučmaņa apgalvojumus par prēmijas izspiešanu jau paguva atkārtoti nodēvēt par meliem un, saistībā ar pieminēto pārtēriņu 53 471,78 eiro apmērā, skaidroja, ka Jučmanis, beidzot darbu, ir atstājis finansiālas saistības, kuras negrib nokārtot. Bijušajam izlašu direktoram esot jāpaskaidro LBS finanšu līdzekļu pārtēriņš, pretējā gadījumā LBS šo naudu piedzīšot tiesas ceļā, tolaik pauda Šneps.

Pagājušās trešdienas preses konferencē Šneps uz žurnālistu jautājumiem atbildēja izvairīgi un atkārtoti atteicās komentēt notiekošo.

Uz Jauns.lv uzdoto jautājumu, vai pēc viņa ieskatiem Jučmanis bija pelnījis MK piešķirto prēmiju, Šneps pēc ievērojamas pauzes atbildēt tomēr atteicās.