foto: AP/Scanpix/LETA
Krievija negrasās atzīt Maklarena ziņojumu par valsts dopinga programmu un krāpšanos Soču Olimpiādē
Pasaules antidopinga aģentūras īpašās izmeklēšanas komisijas vadītājs Ričards Maklarens.
Citi sporta veidi
2018. gada 2. marts, 22:49

Krievija negrasās atzīt Maklarena ziņojumu par valsts dopinga programmu un krāpšanos Soču Olimpiādē

Kasjauns.lv / LETA

Krievija negrasās atzīt Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) īpašās izmeklēšanas komisijas vadītāja Ričarda Maklarena ziņojumu par valsts dopinga programmu un krāpšanos 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs, kas var aizkavēt Krievijas Antidopinga aģentūras (RUSADA) darbības atjaunošanu, vēsta portāls "insidethegames.biz".

Jau vēstīts, ka tieši pēc Maklarena ziņojuma otrās daļas par Krievijas dopinga programmu, Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) vispirms diskvalificēja 43 Sočos startējušos Krievijas sportistus, kā arī decembrī apturēja Krievijas Olimpiskās komitejas (OKR) darbību. Tiesa, vēlāk Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) attaisnoja 28 sportistus, tomēr OKR diskvalifikācija bija spēkā līdz trešdienai, tāpēc Phjončhanā Krievija ar savu komandu nepiedalījās, bet zem neitrāla karoga startēja olimpiskie sportisti no Krievijas.

Krievija nekad nav atzinusi un arī turpmāk nedomā atzīt, ka šajā valstī pastāvēja īpaši izveidota dopinga programma, vai ka Sočos notika krāpšanās, norādījis OKR prezidents Aleksandrs Žukovs. Kā zināms, Maklarens bija ieguvis pierādījumus, ka Soču olimpiādē mājinieki krāpās ar dopinga analīzēm, daudziem sportistiem tās samainot pret "tīrām" provēm.

Tieši savas vainas atzīšana bija izvirzīta kā viens no diviem galvenajiem kritērijiem, lai atjaunotu RUSADA darbību, kas tagad ir maz ticama un varētu ieilgt. Savukārt otrs būtiskais kritērijs, lai RUSADA varētu atsākt savu darbību, ir piekļuvas nodrošināšana maskavas antidopinga laboratorijai, kur glabājas vairāk kā 3000 dopinga analīžu paraugi.

Krievija uzsver, ka citā izmeklēšanas komisijā, kuru izveidoja SOK, netika konstatēts, ka Krievijā pastāvējusi valsts izveidota dopinga programma, līdz ar to viņiem nav iemeslu atzīt, ka tāda bijusi.

"Lielākā daļa punktu, lai atjaunotu RUSADA darbību, ir izpildīti, izņemot divus kritērijus. Viens no tiem ir atzīt Maklarena ziņojumu, taču tas nekad nenotiks, jo tajā apgalvots, ka mums bija valsts atbalstīta dopinga programma, kas nav tiesa," norādījis Žukovs. "SOK komisija, kuru vadīja Semjuels Šmids, taču norādīja, ka nav šāda programma nav pastāvējusi."

RUSADA darbība tika apturēta 2015.gada novembrī, kad parādījās ziņas par sistemātisku dopinga lietošanu vieglatlētikā.