foto: ITAR-TASS/Scanpix/LETA
Starptautiskās Olimpiskās komitejas loceklis aizliegto meldoniju salīdzina ar aspirīnu
Džanfranko Kaspera komentāri ir svarīgi, jo viņš ietilpst SOK komitejā, kurai jālemj vai būtu atceļama Krievijas olimpiskā diskvalifikācija
2018. gada 23. februāris, 17:36

Starptautiskās Olimpiskās komitejas loceklis aizliegto meldoniju salīdzina ar aspirīnu

LETA

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) loceklis salīdzinājis Krievijas dopinga skandāla centrā esošo meldoniju ar parastu aspirīnu.

Džanfranko Kaspera komentāri ir svarīgi, jo viņš ietilpst SOK komitejā, kurai jālemj vai būtu atceļama Krievijas olimpiskā diskvalifikācija par dopinga masveidīgu izmantošanu 2014.gada Ziemas olimpiskajās spēlēs Sočos.

Intervijā AFP Kaspers centās mazināt nozīmīgumu dopinga lietā, kurā kērlingistam Aleksandram Krušeļņickim tika atņemta bronzas medaļa pēc divos testos viņa organismā atrasta meldonija.

"Gadījums kā šis varētu piemeklēt jebkuru valsti," sacīja šveicietis Kaspers, kurš vada Starptautisko Slēpošanas federāciju (FIS).

"Meldonijs ir tas pats, kas mūsu valstīs aspirīns," viņš sacīja, domājot ar to Rietumeiropu. Kaspers norādīja, ka šādai vielai ir maza ietekme tādā uz prasmēm balstītā sporta veidā kā kērlings.

Lai gan meldonijs ir zāles, ko izmanto sirds darbības uzlabošanai, tiek spekulēts uz to, ka tas var sekmēt izturību.

"Ir laiks izbeigt cilāt presē šīs rotaļu laukumu sarunas," sacīja Kaspers, kurš ir viens no 14 personu lielās SOK komitejas, kurai sestdien jālemj par Krievijas diskvalifikācijas iespējamu atcelšanu.

Svētdien pirms Phjončhanas spēļu noslēguma ceremonijas par to balsos SOK.

Lēmums jāpieņem par "daļēju vai pilnīgu" Krievijas diskvalifikācijas atcelšanu. Tā tika piešķirta decembrī pēc izmeklēšanas dopinga lietā Soču spēļu laikā.

Lai gan Krievija ir diskvalificēta, SOK atļāvusi 168 šīs valsts sportistiem startēt Phjončhanā, kur tikai piektdien 15 gadus vecā daiļslidotāja Alina Zagitova atnesa Olimpiskajiem sportistiem no Krievijas pirmo zelta medaļu.

Zagitovas zelta medaļu piektdien aizēnoja vēl viens dopinga gadījums, kurā iesaistīta bobslejiste Nadežda Sergejeva, kuras lietotās zāles ir Pasaules antidopinga aģentūras aizliegto vielu sarakstā.