Sporta zvaigznes
2018. gada 24. februāris, 05:08

Mūsu bobsleja stūmēju Matīsu Mikni katrās sacensībās atbalsta īpaši

Līva Krastiņa

Žurnāls "Kas Jauns"

Oskara Ķibermaņa ekipāžas stūmēja Matīsa Mikņa (25) galvenā atbalsta komanda ir viņa līgava fitnesa trenere Lāsma Balbārde (26) un, protams, vecāki, kuru līdzjušana ir kas apbrīnojams. Šodien Matīss devās uz starta, lai aizvadītu pirmos divus braucienus Phjončhanas olimpisko spēļu bobsleja četrinieku sacensībās, bet iepriekš divniekos izcīnīja arī devīto vietu.

Matīsa Mikņa īpašie atbalstītāji

Oskara Ķibermaņa ekipāžas stūmēja Matīsa Mikņa (25) galvenā atbalsta komanda ir viņa līgava fitnesa trenere Lāsma Balbārde (26) un, protams, ...

gallery icon
11

„Viegli nav ne sportistiem, ne viņu ģimenes locekļiem, jo sezonas laikā viņi ilgi ir prom no mājām, pirms tam ir treniņnometnes. Bet viņu saprotu un atbalstu vienmēr. Arī pati esmu saistīta ar sportu, tāpēc labāk saprotu Matīsa ikdienu. Viņš trenējas divas reizes dienā arī tad, kad nav ar komandu treniņnometnēs un sacensībās. Savu darba grafiku pielāgoju Matīsa aktivitātēm, lai varu viņam izlīdzēt, kad vajag aizvest uz Rīgu vai citās situācijās,” saka bobsleja stūmēja Matīsa Mikņa līgava Lāsma Balbārde, kas absolvējusi Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju un strādā par fitnesa treneri.

Latvijas sportisti Phjončhanas olimpiskajās spēlēs 23. februārī

Latvijas sportisti Phjončhanas olimpiskajās spēlēs 23. februārī.

gallery icon
17

Kopīga sacensību skatīšanās

Lāsma ir Matīsa vislielākā atbalstītāja un radu sapulcinātāja kopā bobsleja sacensību laikā. „Kopš Matīss piedalās bobsleja sacensībās, es, viņa un mani radi, kā arī mūsu kopīgi draugi nedēļas nogalēs sanākam kopā un skatāmies sacensības pat tad, ja tās notiek nakts laikā. Mums tie ir svētki,” saka sportista draudzene. Pēc sacensībām viņa vienmēr sazvanās ar mīļoto un uzzina Matīsa viedokli par paveikto. Šo gadu laikā Lāsmai izdevies krietni palielināt bobsleja atbalstītāju pulku, jo viņas aktivitātēm pavelkas arvien vairāk radu un draugu.

Olimpisko medaļu pasniegšana bobsleja divnieku laureātiem

Latvijas bobslejistiem Oskaram Melbārdim un Jānim Strengam otrdien svinīgā ceremonijā tika pasniegtas Phjončhanas olimpiskajās spēlēs nopelnītās bronzas godalgas.

gallery icon
38

Pēc sacensībām mēdz būt gan pozitīvas, gan negatīvas emocijas. „Negatīvas, jo ne vienmēr sacensību braucieni ir veiksmīgi. Bobslejisti piedzīvojuši vairākus kritienus... arī Matīss,” atzīst Lāsma. Šā iemesla dēļ Matīsa mamma brīdī, kad Matīss sāk savu braucienu, iet ārā no istabas un atgriežas tikai tad, kad latvieši ir nobraukuši. „Pēc tam, kad zina, ka viss bijis labi, viņa var mierīgu prātu attīt braucienu atpakaļ un noskatīties no sākuma līdz beigām,” stāsta sportista līgava.

foto: no Lāsmas Balbārdes privātā arhīva
Atvadas Rīgas lidostā, pirms Matīss izlidoja uz Phjončhanas Olimpiskajām spēlēm.

Šosezon Lāsma atbalstītāju pulkam saorganizēja arī vienu ārzemju braucienu. Latvieši, apbruņojušies ar Latvijas karogiem, plakātiem un šallēm Latvijas karoga krāsās, devās atbalstīt bobslejistus un skeletonistus uz Vinterbergu Vācijā. Savukārt olimpisko spēļu startus Phjončhanā Lāsma ar faniem skatīsies pie draugiem viesu namā. „Divnieku sacensības kopā vērojām nelielā pulkā, bet četrinieku braucienus, kas iekrita nedēļas nogales nakts stundās (šajā nedēļas nogalē naktī uz sestdienu un svētdienu), skatīsimies aptuveni 20 draugu un radu pulkā mūsu draugiem Edgaram un Zanei piederošā viesu namā Bārtas upes krastā,” zina teikt Lāsma un turpina: „Zinu, ka man ir ne tikai liels satraukums par to, kāds būs sacensību rezultāts, bet arī māc bažas par Matīsa veselības stāvokli. Šīs sezonas sākumā viņš treniņbrauciena laikā ar Oskaru Ķibermani krita un smagi sasita plecu – apdedzināja ādu.” Brūce dzīst ilgi, turklāt Matīsam vēl arī ir sāpes celī. „Cēlonis ir atrasts, bet izārstēt varēs tikai pēc sezonas noslēguma, kad nebūs lielas fiziskās slodzes,” vēsta sportista draudzene.

Latvijas sportisti Phjončhanas olimpiskajās spēlēs 22. februārī

Latvijas sportisti Phjončhanas olimpiskajās spēlēs 22. februārī.

gallery icon
16

10 gadi kopā

Lāsma ar Matīsu ir kopā gandrīz desmit gadus. Viņu mīlestība uzplauka 2008. gada vasarā, kad Matīss apmeklēja savus radus laukos, Bārtas pagastā. „Esmu no Bārtas un vasaras vakaros bieži gāju uz sporta laukumu. Tur, spēlējot volejbolu, iepazinos ar Matīsu, un esam kopā arvien,” pasmaida Lāsma, kura pagājušā gada jūlijā Ventspilī no mīļotā saņēma saderināšanās gredzenu.

Bobsleja divnieku pirmie divi braucieni Phjončhanā

Melbārža un stūmēja Jāņa Strengas divnieku ekipāža atrodas ceturtajā pozīcijā pēc Phjončhanas olimpisko spēļu otrā brauciena, lai gan pēc pirmā ...

gallery icon
19

Sarunas noslēgumā Lāsma pasmej, ka īstenībā viņas īpašās attiecības ar bobsleju aizsākušās jau agrā bērnībā. „Kad mācījos pamatskolā, mani vecāki bieži skatījās bobsleju un juta līdzi. Bet es teicu, ka man ir garlaicīgi un būtu forši, ja tur startētu kāds pazīstamais. Tētis man sacīja, lai beidzu sapņot! Šobrīd varu teikt, ka sapņi piepildās un bobslejs ir mans mīļākais un aizraujošākais sporta veids,” saka Lāsma.