Bagatskis nosauc Rio kvalifikācijas kandidātu sarakstu; cer uz Porziņģi un Armandu Šķēli
Ainars Bagatskis nosaucis 25 basketbolistus, kuri uzskatāmi par valstsvienības kandidātiem olimpiskajai kvalifikācijai.
Basketbols
2016. gada 6. aprīlis, 11:16

Bagatskis nosauc Rio kvalifikācijas kandidātu sarakstu; cer uz Porziņģi un Armandu Šķēli

Jauns.lv

Latvijas basketbola izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis nosaucis paplašināto izlases kandidātu sarakstu, kurā iekļauti 25 basketbolisti, kuri pretendēs uz vietu Latvijas valstsvienības rindās startam Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, kas jūlijā notiks Serbijā, vēsta Latvijas Basketbola savienība (LBS).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jau ziņots, ka Latvijas izlase no 4. līdz 9.jūlijam Belgradā, kur risināsies viens no trim olimpiskajiem kvalifikācijas turnīriem, apakšgrupas spēlēs tiksies ar Japānu un Čehiju. Savukārt otrā apakšgrupā spēlēs turnīra saimniece Serbija, kā arī Angola un Puertoriko. Katras apakšgrupas pirmo divu vietu ieguvēji spēlēs pusfinālā, kura uzvarētāji finālspēlē noskaidros vienīgo komandu, kas tiks pie ceļazīmes uz Riodežaneiro.

Kandidātu sarakstā iekļautajiem basketbolistiem kā pretendentiem uz līdzdalību Riodežaneiro olimpisko spēļu turnīrā tiks kārtota olimpiskā akreditācija.

Starp kandidātiem ir gan Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Ņujorkas "Knicks" uzlecošā zvaigzne Kristaps Porziņģis, gan ilggadējie izlases līderi Jānis Blūms, Kristaps Janičenoks un Armands Šķēle. Uz vietu izlasē pretendēs arī pēdējo gadu līderi Jānis Strēlnieks un Dairis Bertāns, kā arī virkne jaunās paaudzes talantīgāko spēlētāju.

Bagatskis, izvēloties izlases kandidātus, vērtējis, cik produktīvi spēlētājs darbojas savā kluba komandā, kāda ir viņa loma un kā viņš ar to tiek galā.

"Par laimi, lielākajai daļai spēlētāju, kuri pēdējos gados veidojuši komandas kodolu, sezona izvēršas veiksmīgi. Ir arī pamatotas cerības, ka vasarā varēs palīdzēt basketbolisti, kuri līdz šim izlasē bijuši epizodiski vai nav bijuši nemaz. Galvenais - visiem noturēt labu sportisko kondīciju un saglabāt veselību līdz klubu sezonas beigām. Fiziskais nogurums būs, bet par motivācijas problēmām pirms olimpiskajiem izaicinājumiem gan būtu grēks runāt," trenera teikto citē LBS.

Šoreiz paplašinātajā sarakstā nav iekļuvuši tādi spēlētāji kā Rihards Kuksiks un Andrejs Šeļakovs, kuri iepriekš pārstāvējuši izlasi Eiropas čempionātu finālturnīros. Bagatskis norāda, ka Šeļakovam pēdējos gados bija grūti atrast vietu valstsvienības spēles modelī, bet Kuksika pozīcijā ir ļoti liela konkurence - Jānis Timma, Dāvis Bertāns, Ojārs Siliņš.

"Izraugoties spēlētājus, ņēmām vērā arī savstarpējo saderību, spēju iekļauties komandas modelī. Te nav iespējams absolūti objektīvi izsvērt visus par un pret, sava nozīme ir un paliek treneru subjektīvajam viedoklim. Bet - gan Kuksikam, gan visiem citiem kandidātos neiekļautajiem paliek iespēja ar darbiem pierādīt, ka treneri kļūdījušies, kā to šogad dara, piemēram, Armands Šķēle, kurš ar savu sniegumu Valmieras komandas sastāvā pierādījis, ka atkal ir reāls kandidāts uz vietu valstsvienībā," skaidro treneris.

Bagatskis cer, ka jaunpienācēji komandā ienesīs jaunas vēsmas, lai gan joprojām nav zināms, vai, piemēram, Porziņģis varēs palīdzēt izlasei.

"Ar Kristapu Porziņģi sastāvā komandai būs viens spēles stils, bez viņa - cits. Viņam aiz muguras ir ļoti veiksmīga, taču arī ļoti nogurdinoša pirmā sezona NBA. Tās laikā Kristaps pārsteidzis daudzus, pierādīdams sevi kā stabilu ļoti augstas klases spēlētāju. Protams, man būtu ļoti interesenti strādāt ar viņu, un Porziņģa līdzdalība būtiski izmainīs visu komandu. Gaidīsim Kristapa lēmumu. Ceru, ka tas būs pozitīvs, bet nekādā gadījumā nemetīsim plinti krūmos, pat ja šogad Porziņģis izlasē nespēlēs. Pērn ne tikai bez viņa, bet arī bez vairākiem citiem ļoti labiem spēlētājiem Eiropas čempionātā tikām līdz ceturtdaļfinālam. Šogad komandu "garajā galā" var pastiprināt arī Dāvis Bertāns, Ojārs Siliņš, Rolands Šmits. Sekoju viņu gaitām, zinu, ko viņi dara savās komandās, un liela daļa no tā visa noderētu arī izlasei. Varam kļūt krietni daudzveidīgāki uzbrukumā un stiprāki aizsardzībā," izlases galvenais treneris uzskata, ka ir pietiekami daudz augstas klases spēlētāju, lai izveidotu kaujas spējīgu komandu.

Izlase treniņus sāks 2.jūnijā un sākumā uz treniņiem tiks aicināti 16-17 spēlētāji. Bagatskis ir gatavs tam, ka visi nebūs ierindā no pirmās dienas, tāpēc treniņu saturs un slodzes tiks variētas atkarībā no situācijas.

Jau ziņots, ka, gatavojoties olimpiskajam kvalifikācijas turnīram, Latvijas izlase 15. un 16.jūnijā viesos pārbaudes mačos tiksies ar 2013.gada Eiropas čempioni un pērnā gada bronzas medaļnieci Francijas valstsvienību, savukārt pēc tam būs divas spēles ar Tunisijas izlasi Liepājā, kam sekos mačs 27.jūnijā "Arēnā Rīga" ar Jaunzēlandes izlasi, bet dienu vēlāk turpat notiks spēle ar Irānu.

Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram jau kvalificējušās ASV, Brazīlija, Austrālija, Venecuēla, Argentīna, Nigērija, Spānija, Lietuva un Ķīna, bet atlases turnīros Serbijā, Itālijā un Filipīnās tiks noskaidrotas noslēdzošās trīs dalībnieces.

Pērn Eiropas meistarsacīkstēs Latvija pirmoreiz kopš 2001.gada spēja kvalificēties ceturtdaļfinālam, bet nākamajos trijos mačos piedzīvoja zaudējumu.

Latvijas vīriešu basketbola izlase līdz šim olimpiskajās spēlēs piedalījusies vienu reizi - 1936.gadā Berlīnē. Gadu pirms tam Latvija bija kļuvusi par pirmo Eiropas čempioni, un tā bija viena no 21 valsts, kas izgāja laukumā olimpiskajās sacensībās nacistiskajā Vācijā. Riharda Dekšenieka vadībā Latvija vispirms ar 20:17 pārspēja Urugvaju, turpinājumā ar 23:34 piekāpās Kanādai un ar 23:28 zaudēja arī Polijai, kas noslēgumā deva dalītu 15.-18.vietu.

Latvijas basketbolam ir arī vairāki olimpiskie medaļnieki PSRS izlases sastāvā - dāmu sacensībās divreiz par olimpisko čempioni kļuvusi Uļjana Semjonova, bet reizi Tamāra Dauniene, bet vīriem zeltu ieguvis Igors Miglinieks. Tāpat Jānis Krūmiņš un Valdis Muižnieks ir trīskārtēji olimpiskā sudraba laureāti, Maigonis Valdmanis olimpisko sudrabu ieguva divas reizes, bet Cēzars Ozers - vienu.

Latvijas basketbola izlases kandidāti olimpiskajam kvalifikācijas turnīram:

Jānis Strēlnieks (Bambergas "Brose Basket", Vācija), Kaspars Vecvagars (Kauņas "Žalgiris", Lietuva), Ingus Jakovičs ("VEF Rīga), Žanis Peiners ("Ventspils"), Aigars Šķēle ("Valmiera"/ORDO), Dāvis Lejasmeiers (Sēderteljes "Kings", Zviedrija), Dairis Bertāns (Bilbao "Dominion", Spānija), Jānis Blūms (Avelīno "Sidigas", Itālija), Armands Šķēle ("Valmiera"/ORDO), Kristaps Gludītis ("Barons"/LDz), Kristaps Janičenoks ("Ventspils"), Jānis Bērziņš ("VEF Rīga"), Mārtiņš Laksa ("Valmiera"/ORDO), Jānis Timma (Sanktpēterburgas "Zeņit", Krievija), Dāvis Bertāns (Vitorijas "Laboral Kutxa", Spānija), Ojārs Siliņš (Redžio di Emīlijas "Grissin Bon", Itālija), Mareks Mejeris ("VEF Rīga"), Kristaps Porziņģis (Ņujorkas "Knicks", ASV), Rolands Šmits (Fuenlavradas "Montakit", Spānija), Kaspars Bērziņš (Sanktpēterburgas "Zeņit", Krievija), Rolands Freimanis (Tallinas "Kalev", Igaunija), Mārtiņš Meiers ("VEF Rīga"), Ronalds Zaķis (Ļubļanas "Olimpija", Slovēnija), Anžejs Pasečniks (Grankanārijas "Herbalife", Spānija), Iļja Gromovs ("Jūrmala"/"Fēnikss").

LETA/Foto:  AFP/LETA, EPA/LETA, Ieva Lūka/LETA