foto: Reuters/Scanpix/LETA
Slavenā ASV hokejista Višņevska tēvs Phjončhanā saķēris norovīrusu
Džeimss VIšņevskis ASV izlases treniņā ar valstsvienības vārtsargu Raienu Zapolski.
Citi sporta veidi
2018. gada 19. februāris, 13:26

Slavenā ASV hokejista Višņevska tēvs Phjončhanā saķēris norovīrusu

Kasjauns.lv / LETA

ASV hokeja izlases aizsarga Džeimsa Višņevska tēvs Džims otrdien nevarēs klātienē vērot dēla spēli Phjončhanas ziemas olimpiskajās spēlēs, jo inficējies ar norovīrusu.

Kopumā norovīruss skāris jau 283 cilvēkus, kas ir par astoņiem vairāk nekā svētdien. Šobrīd karantīnā atrodas 49 personas.

Svētdien tika ziņots, ka ar vīrusu saslimis kāds no Igaunijas biatlonistiem, taču organizatori pagaidām neapstiprina informāciju par jauniem sasirgšanas gadījumiem sportistu vidū. Kā svētdien sarunā ar aģentūru LETA atklāja Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) ārste Līga Cīrule, ja Igaunijas biatlonists norovīrusu saķēris ēdnīcā, sagaidāms slimības izplatības vilnis.

Hokejista Višņeska tēvs tagad izolēts vienā no diviem dzīvokļiem, ko viņa ģimene īrē olimpisko spēļu laikā.

"Vakar viņam bija pozitīvs tests. Viņš saslima 13.februārī un tika pārbaudīts. Šobrīd viņš atrodas karantīnā," pēc pirmdienas treniņa par savu 62 gadus veco tēvu sacīja Višņevskis.

33 gadus vecais Džeimss Višņevskis NHL aizvadījis 552 spēles, kurās iekrājis 274 punktus.

Līdz ar norovīrusa izplatību hokejistiem ieteikts nesarokoties pēc spēlēm, tā vietā sasitot dūres. Lielākā daļa no hokeja turnīra dalībniekiem spēlē Eiropā un Krievijā, kur sarokošanās pēc mačiem ir ierasta lieta, kamēr Ziemeļamerikā komandas ne vienmēr atsveicinās šādā veidā.

Piektdien tika ziņots, ka lipīgais norovīruss pirmo reizi konstatēts diviem sportistiem, par slimības upuriem kļūstot Šveices komandas frīstaila slēpotājiem. Pirms tam visi saslimšanas gadījumi bija konstatēti Olimpiādes darbinieku - apsargu, ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju un apkalpojošā personāla vidū.

Lai arī sasirgušo vārdi oficiāli netika atklāti, Šveices medijs RTS ziņoja, ka viņi ir Fabjēns Bešs un Eliass Embīls, kuri nedzīvoja olimpiskajā ciematā.

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) preses sekretārs Marks Edamss sestdien apstiprināja, ka abi sportisti nedzīvoja olimpiskajā ciematā.

Vīruss sākotnēji uzliesmoja apsardzes dienesta darbinieku vidū, bet vēlāk Dienvidkorejas slimību kontroles un profilakses centrs atzina, ka saslimuši arī citu jomu darbinieki.

Pērn pasaules čempionātā vieglatlētikā, kas norisinājās Londonā, ar norovīrusu saslima vismaz 40 cilvēki, no kuriem bija arī vairāki titulēti sportisti.

Norovīruss tautā tiek saukts par "ziemas vemšanas slimību". Simptomi ir līdzīgi kā rota vīrusam, turklāt neizbēgamas ir galvassāpes un drudzis. Slimība ir ļoti lipīga, jo izplatās pa gaisu pilienu veidā arī lielos attālumos. Inkubācijas periods ilgst no četrām līdz 77 stundām. Tāpat infektologi iesaka pievērst uzmanību faktam, ka tas, kurš slimību jau izslimojis, apkārtējos var aplipināt pat trīs dienas pēc tam, kad jau atveseļojies.