foto: AFP/Scanpix/LETA
Trešā lielākā pasaulē! Latvijas sportistiem piesolītās prēmijas par olimpiskajām medaļām izceļas uz konkurentu fona
Phjončhanas olimpiskās medaļas.
Citi sporta veidi
2018. gada 18. februāris, 15:01

Trešā lielākā pasaulē! Latvijas sportistiem piesolītās prēmijas par olimpiskajām medaļām izceļas uz konkurentu fona

Kasjauns.lv / LETA

Vislielākās prēmijas saviem sportistiem par olimpiskajām medaļām piesolījušas nabadzīgākas valstis, Latvijai esot trešajām lielākajām potenciālajām naudas balvām, apkopojusi britu konsultāciju aģentūra "Consultancy".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vislielākās prēmijas sola Kazahstāna, kas saviem sportistiem par zeltu Phjončhanā maksās 215 000 eiro, kamēr par sudrabu 125 000 eiro, bet par bronzu - 62 500 eiro.

Otrajā vietā seko Itālija, kas par zeltu maksā 150 000 eiro, sudrabu 75 000 eiro, bet bronzu - 50 000 eiro.

Savukārt trešā ir Latvija ar 142 288 eiro prēmiju par zeltu un 85 372 eiro par sudrabu.

Kā zināms, Latvijas prēmiju apmērs ir spēkā vēl kopš valstī kā valūta bija lats, toreiz zelta medaļniekiem saņemot 100 000 latu.

Aģentūras rīcībā gan nonākusi nepatiesa informācija un tā pauž, ka Latvija nemaksā prēmijas par bronzas medaļām.

Phjončhanas olimpisko spēļu medaļas

Jau šoziem no 9. līdz 25. februārim Dienvidkorejas pilsētā Phjončhanā norisināsies ziemas olimpiskās spēles, kurās par godalgām cīnīsies arī Latvijas ...

gallery icon
40

"Kaut Latvija maksā lielas summas par zeltu un sudrabu, tās ir sabalansētas ar neparasto praksi nemaksāt prēmijas par trešās vietas finišu," teikts vēstījumā, kaut patiesībā Latvija sportistiem maksā par 1.-6. vietu olimpiskajās spēlēs.

Tikmēr sarakstā vien 20.vietā ir Vācija, kas ir potenciālā favorīte uz uzvaru medaļu ieskaitē. Šīs valsts sportisti par zeltu saņems 20 000 eiro, par sudrabu 15 000 eiro, bet par bronzu - 10 000 eiro. Ja vācieši gūs tikpat medaļu kā 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs, šai valstij prēmijās būs jāmaksā 300 000 eiro, kamēr Kazahstāna līdz šim izcīnījusi vienu bronzu slēpošanas mogulā.

Zīmīgi, ka bagātīgāko prēmiju maksātāju septītniekā ir piecas kādreizējās PSRS valstis - Kazahstāna, Latvija, Baltkrievija, Ukraina un Krievija. Starp tām iespraukusies vienīgi Itālija un Čehija.

Īpaši tiek izcelta Baltkrievija, kas Soču olimpiskajās spēlēs guva piecus zeltus, bet sportisti par spožāko medaļu saņem 132 700 eiro. Tas ir 26 reizes vairāk par vidējo gada IKP uz iedzīvotāju. Kaut "Consultancy" secina, ka tas ir saprotams, jo Baltkrievija tiek saukta par Eiropas pēdējo diktatūru un prezidenta Aleksandra Lukašenko režīms ar sporta panākumiem cer nostiprināt savas pozīcijas.

Pirms četriem gadiem Latvija Soču olimpiskajās spēlēs izcīnīja divas sudraba un divas bronzas medaļas, kopā olimpiskās komandas pārstāvjus prēmējot ar 1 516 664 eiro. Tiesa, summas varētu vēl pieaugt, jo vairāki mūsu sportisti pēc Krievijas atlētu diskvalifikācijām, iespējams, tiks pie augstākām vietām.

Nedēļu pirms Phjončhanas olimpisko spēļu beigām Latvija pie olimpiskajām medaļām vēl nav tikusi, bet gūtas piecas vietas sešiniekā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās