Graujošā uzvara neko nedeva. Latvijas futbola izlase izkritusi no FIFA ranga pirmā simtnieka
Latvijas futbola izlase pēdējā laikā nereti ir nospēlējusi neizšķirti ar daudzām spēcīgām izlasēm, bet uzvaras oficiālos mačos nav bijušas jau ilgāku laiku.
Futbols
2016. gada 7. aprīlis, 12:49

Graujošā uzvara neko nedeva. Latvijas futbola izlase izkritusi no FIFA ranga pirmā simtnieka

Jauns.lv

Latvijas vīriešu futbola izlase jaunākajā Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) pasaules rangā, kas publicēts ceturtdien, zaudējusi desmit pozīcijas un atkāpusies uz 108.vietu, savukārt par līderi kļuvusi Argentīna.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pērn jūnijā Latvija bija pakāpusies uz 82.pozīciju, kas bija augstākā kopš 2012.gada augusta, taču pēc tam sekoja lejupslīde, un oktobrī Mariana Pahara trenētā komanda pameta pirmo simtnieku, atrodoties 103.vietā. Pēc mēneša gan izdevās tikt 99.pozīcijā, taču decembrī Latvija atkal bija ārpus labāko simts izlašu vidus, ieņemot 101.vietu. Vēl viena pozīcija tika zaudēta janvārī, taču februārī izdevās atgriezties labāko simtniekā.

2012.gada augustā Latvijas izlase rangā ieņēma 70.vietu, bet 2013.gada jūnijā pirmoreiz sasniedza 119.pozīciju, atkrītot uz visu laiku zemāko vietu, kas tika atkārtots arī tā paša gada novembrī. Pašlaik Latvijas rēķinā ir 323 punkti, kas ir par 18 punktiem mazāk nekā iepriekšējā rangā.

Savu iepriekšējo maču Latvija aizvadīja marta beigās, izbraukumā pārbaudes spēlē ar 5:0 (0:0) pieveicot Gibraltāru un pēc 13 maču pārtraukuma atkal tiekot pie uzvaras, kas ir viena no pārliecinošākajām uzvarām komandas vēsturē.

Pāris dienas pirms tam Latvijas izlase pretinieku laukumā pārbaudes mačā cīnījās neizšķirti 0:0 (0:0) ar Slovākijas valstsvienību, kas jaunākajā FIFA rangā atkāpusies par sešām vietām uz 32.pozīciju.

Gibraltāra Futbola asociācija šobrīd iekļauta tikai Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) valstu saimē, bet uz FIFA atzinību tā vēl tikai pretendē, līdz ar to Latvijas izlase par uzvaru pārbaudes spēlē neguva punktus.

Latvijas izlasei nākamās spēles paredzētas Baltijas kausa izcīņā. 1.jūnijā jāspēlē pret Lietuvu, bet 4.jūnijā pret Igauniju.

FIFA jaunākajā rangā Igaunija zaudējusi piecas pozīcijas un atkāpusies uz 93.vietu, savukārt Lietuva atkāpusies par 11 pozīcijām uz 139.vietu.

Ranga līderpozīciju ieguvusi Argentīna, uz otro vietu atbīdot Beļģiju, kas pirmā bija piecus mēnešus. Par divām pozīcijām uz trešo vietu pakāpusies Čīle, kurai tas ir visu laiku labākais rādītājs, savukārt Kolumbija rangā pacēlusies par četrām vietām uz ceturto pozīciju. Tālāk seko Vācija, Spānija, Brazīlija, Portugāle, Urugvaja, un pirmo desmitnieku noslēdz Anglija.

Visaugstāk no Latvijas izlases pretiniecēm 2018.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā atrodas Portugāle, bet Šveice ierindojas 14.vietā, kamēr Ungārija ir 18.vietā. Virs Latvijas rangā ir arī Farēru salas, kuras ieņem 90.pozīciju, savukārt Andora rangā ir astotā no beigām - 202.vietā.

Tikmēr vislielāko kāpumu rangā piedzīvojusi Gvineja-Bisava, kas par 45 pozīcijām pacēlusies uz 102.vietu, kamēr vislielākais kritums ir Aruba salai, kura par 24 vietām atkāpusies uz 137.pozīciju.

LETA/Foto: AFP/LETA