foto: AP/Scanpix/LETA
Brāļi Šici un Gudramovičs/Kalniņš šodien dodas cīņā par medaļām
Andris un Juris Šici sekmīgi vakar aizvadīja pēdējo treniņbraucienu, kurā uzrādīja trešo rezultātu visu 20 ekipāžu konkurencē.
Citi sporta veidi
2018. gada 14. februāris, 00:01

Brāļi Šici un Gudramovičs/Kalniņš šodien dodas cīņā par medaļām

Kasjauns.lv / LETA

Phjončhanas olimpisko spēļu piektajā dienā trešdien uz starta bija paredzēts iziet kopā seši Latvijas sportistiem, kamaniņu braucējiem Jurim un Andrim Šiciem cenšoties atkārtot iepriekšējo divu Olimpiāžu sasniegumus, bet patiesībā startēs tikai četri.

Latvijas sportisti 13. februārī sacensībās un treniņos olimpiskajā Phjončhanā

Phjončhanas olimpiskajās spēlēs otrdien, 13. februārī sacensības aizvadīja deviņi Latvijas sportisti: ātrslidotājs Haralds Silovs, šorttrekisti Roberto Puķītis un Roberts Jānis ...

gallery icon
71

Tāpat kamaniņu divnieku sacensībās startēs arī Oskars Gudramovičs un Pēteris Kalniņš, kuri arī var pacīnīties par goda pjedestālu. Savukārt kalnu slēpošanā dāmām slaloma disciplīnā uz starta izies Lelde Gasūna, kamēr 15 kilometru individuālajā distancē piedalīsies biatloniste Baiba Bendika. Tiesa, abām sportistēs vēja dēļ sacensības tika atceltas.

Kā pirmā sacensības uzsākt vajadzēja Gasūnai, kurai slalomā pirmais brauciens sāksies plkst.3.15 pēc Latvijas laika, bet otrajam braucienam paredzēts starts plkst.6.45. Otrā brauciena tiešraide iekļauta Latvijas Televīzijas 7.kanāla (LTV7) programmā. Tomēr Latvijas vienīgās kalnu slēpotājas debija Phjončhanas olimpiskajās spēlēs jau otro reizi tika pārcelta. Arī šoreiz pie vainas spēcīgais vējš.

Gasūnai šajās sacensībās ticis 45.numurs no 83 dalībniecēm.

Sacensības Olimpiādē Gasūnai būs pirmais starts šogad, jo 2017.gada beigās viņa saslima un gadu miju sagaidīja slimnīcā. Šosezon reizi viņa guva 27.vietu Eiropas kausa sacensībās slalomā, tomēr kopumā pie augstiem rezultātiem nav tikusi.

Šīs 27 gadus vecajai Gasūnai būs otrās olimpiskās spēles, pirms četriem gadiem Sočos gūstot 30.vietu slalomā, bet milzu slalomā nesasniedzot finišu.

Latvijas sportisti Phjončhanā

Latvijas sportisti ziemas olimpisko spēļu mājvietā Phjončhanā, cītīgi trenējas un vairāki jau uzsākuši sacensības.

gallery icon
179

Gasūnai pirmdien bija paredzēts starts milzu slaloma sacensībās, taču pārāk spēcīga vēja dēļ tās tika pārceltas uz ceturtdienu.

Kā vēstīts, Kristaps Zvejnieks otrdien guva 26.vietu olimpisko spēļu Alpu kombinācijas sacensībās, atkārtojot Latvijas rekordu olimpiskajā kalnu slēpošanā.

Pirms četriem gadiem Soču olimpiskajās spēlēs Latviju pārstāvēja pat pieci kalnu slēpotāji (Kristaps Zvejnieks, Roberts Rode, Mārtiņš Onskulis, Lelde Gasūna un Agnese Āboltiņa), tomēr Phjončhanas Olimpiādē viņu skaits būs sarucis līdz diviem.

Savukārt biatlonistēm starts gaidāms plkst.13.05, sacensības tiešraidē pārraidot kanālam LTV7, tomēr arī tās 15 metru/sekundēs spēcīgā vēja dēļ tika atceltas.

Latvijas sportisti Phjončhanā gatavojas olimpiskajiem startiem

Latvijas sportistu ikdiena olimpiskajā Phjončhanā.

gallery icon
71

Kā vēstīts, Bendika 7,5 kilometru sprintā ar četrām kļūdām šaušanā ieņēma 39.vietu, bet iedzīšanā ar trim neaizvērtiem mērķiem pakāpās uz 33.pozīciju.

Pašlaik 26 gadus vecajai Bendikai šīs ir pirmās olimpiskās spēles. Ilmāra Briča audzēkne savu labāko fizisko formu šajā sezonā sasniedza janvārī, kad Pasaules kausa posmā izcīnīja desmito vietu 15 kilometru individuālajā distancē. Mēneša noslēgumā, nestartējot daudzām vadošajām biatlonistēm, viņa Eiropas čempionātā sprintā ieņēma 14.vietu, bet iedzīšanā bija astotā.

Pasaules kausa posmos latvietei personiskais rekords ir 2015./2016.gada sezonā sensacionāli izcīnītā piektā vieta sprinta sacensībās Kenmorā, Kanādā, kas ir labākais rezultāts Latvijas dāmu biatlona vēsturē.

Ceturtdien 20 kilometru individuālajā distancē sacentīsies Andrejs Rastorgujevs un Oskars Muižnieks.

Phjončhanas olimpiskais parks

gallery icon
37

Tikmēr plkst.13.20 sāksies pirmais brauciens kamaniņu sportā divnieku ekipāžām, bet otrajam braucienam starts iecerēts plkst.14.30. Otro braucienu tiešraidē sola pārraidīt LTV7.

Šici startēs ar otro numuru, kamēr Gudramovičam un Kalniņam ticis sestais numurs. Sacensībās piedalīsies 20 divnieku ekipāžas.

Brāļiem Šiciem šīs ir ceturtās olimpiskās spēles. Savā pirmajā Olimpiādē Turīnā viņi 2006.gadā izcīnīja septīto vietu, četrus gadus vēlāk brāļi kļuva par Vankūveras olimpisko spēļu vicečempioniem, bet pirms četriem gadiem Sočos izcīnīja bronzu, trešo vietu gūstot arī komandu stafetē.

Pašlaik 34 gadus vecais Juris Šics un divus gadus jaunākais Andris šosezon Pasaules kausa kopvērtējumā ieņēma ceturto vietu, kas ir otrs labākais panākums karjerā aiz 2014./2015.gada sezonā izcīnītās trešās vietas. Sezonas pēdējā posmā Siguldā viņi pamatsacensībās pirmo reizi šosezon kāpa uz goda pjedestāla, izcīnot otro vietu.

Savukārt 29 gadus vecajam Gudramovičam un viņa vienaudzim Kalniņam šīs ir trešās olimpiskās spēles. Vankūverā viņi bija 12.vietā, bet četrus gadus vēlāk Sočos par divām pozīcijām uzlaboja savu rezultātu.

Sportisti Phjončhanā cītīgi gatavojas un izbauda olimpiskos labumus

Liela daļa Phjončhanas ziemas olimpisko spēļu dalībnieku jau ieradušies četrgades lielākā ziemas sporta notikuma mājvietā un cītīgi gatavojas. Tomēr pa ...

gallery icon
167

Pasaules kausa kopvērtējumā Gudramoviča un Kalniņa divnieku ekipāža ieņēma desmito vietu, bet sezonu pirms tam viņi bija septītie. Arī viņi Siguldā sasniedza savu šosezon labāko rezultātu, izcīnot ceturto vietu.

Kamaniņu sporta olimpisko spēļu programma noslēgsies ceturtdien ar sacensībām komandu stafetē. Turpinājumā Phjončhanas olimpiskajā ledus trasē godalgas dalīs skeletonisti un bobslejisti.

Kamaniņu sacensībās vīriem labāko rezultātu uzrādīja Kristers Aparjods, kurš izcīnīja 11.vietu, bet dāmām Ulla Zirne ierindojās 12.pozīcijā. Visticamāk, Aparjods un Zirne būs Latvijas pārstāvji ceturtdien gaidāmajā komandu stafetē.

Latvijas kamaniņu braucēji pēdējās trijās olimpiskajās spēlēs ir tikuši pie medaļām. Tā 2006.gadā Turīnā Mārtiņš Rubenis izcīnīja bronzas godalgu, kura Latvijai kļuva par pirmo Ziemas olimpiskajās spēlēs kopš valstiskās neatkarības atgūšanas. Savukārt 2010.gadā Vankūverā pie sudraba divnieku sacensībās tika brāļi Andris un Juris Šici, bet 2014.gada Olimpiādē Sočos viņi ieguva bronzu divnieku sacensībās, kā arī trešie bija komandu stafetē kopā ar Mārtiņu Rubeni un Elīzu Cauci (tobrīd Tīrumu).

Trešdien Phjončhanā tiks sadalīti seši medaļu komplekti. Cīņa par medaļām notiks arī ziemeļu divcīņā vīriem, vispirms spēkojoties uz mazā tramplīna, bet pēc tam slēpojot desmit kilometrus, snovbordā rampā vīriešiem un ātrslidošanā 1000 metru distancē sievietēm.

Latvijas delegāciju šajā Olimpiādē pārstāvēs 34 sportisti, bet bobsleja stūmējs Intars Dambis sastāvā iekļauts kā rezervists. Latvija būs pārstāvēta deviņos sporta veidos, bet komandā iekļauti 14 olimpiskie debitanti. Salīdzinot ar iepriekšējām Ziemas olimpiskajām spēlēm, delegācijas sastāvs ir mazākais kopš 1998.gada Nagano Olimpiādes, bet tam ir vienkāršs izskaidrojums - četrgades nozīmīgākajam forumam nav kvalificējusies Latvijas hokeja izlase, kas uzreiz palielina dalībnieku skaitu, jo hokeja komandā var pieteikt 25 spēlētājus.

Phjončhanas olimpiskās spēles norisināsies līdz 25.februārim, sportistiem sadalot 102 medaļu komplektus 15 dažādos sporta veidos, turklāt pirmo reizi Ziemas Olimpiādē tiks izdalīti vairāk nekā simts godalgu komplekti. Sacensību programmā debitēs četras disciplīnas - "Big Air" snovbords, jaukto pāru sacensības kērlingā, masu starts ātrslidošanā un jaukto komandu sacīkstes kalnu slēpošanā. Kopumā šajā Olimpiādē piedalīsies 92 valstis, bet uz starta dosies teju 3000 sportisti.

Pirmo reizi kopš 1998.gada Nagano olimpiskajām spēlēm Ziemas olimpiskajās spēlēs nepiedalīsies Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētāji, jo Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) nebija gatava maksāt par hokejistu transportēšanu un apdrošināšanu.

Phjončhana par 2018.gada Ziemas olimpisko spēļu mājvietu tika izraudzīta 2011.gada jūlijā, Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) 123.Sesijā balsojumā pārliecinoši apsteidzot Vācijas pilsētu Minheni un Ansī pilsētu Francijā. Dienvidkorejā šī būs otrā Olimpiāde, jo 1988.gadā galvaspilsētā Seulā notika Vasaras olimpiskās spēles.

Phjončhanas olimpisko spēļu noslēguma ceremonija būs 25.februārī, bet nākamā Ziemas Olimpiāde notiks 2022.gadā Ķīnas galvaspilsētā Pekinā.