Latvija iemet sešas ripas un pirmajā pārbaudes spēlē pieveic Dāniju
Divus vārtus guva Gints Meija, kurš bija komandas kapteinis.
Hokejs
2016. gada 7. aprīlis, 23:13

Latvija iemet sešas ripas un pirmajā pārbaudes spēlē pieveic Dāniju

Jauns.lv

Latvijas hokeja izlase ceturtdien Eiropas Hokeja izaicinājuma (EHC) turnīra ietvaros, aizvadot pirmo pārbaudes spēli pirms pasaules čempionāta, viesos rezultatīvā cīņā uzvarēja Dānijas valstsvienību, svinot panākumu Leonīda Beresņeva atgriešanās mačā pie komandas stūres.

Latvijas izlase Olborgā notikušajā spēlē izcīnīja panākumu ar 6:4 (3:2, 1:2, 2:0).

Pa diviem vārtiem uzvarētājiem guva Gints Meija, kurš bija komandas kapteinis un Rodrigo Ābols, bet pa reizei izcēlās Gunārs Skvorcovs, kuram arī rezultatīva piespēle, un Vitālijs Pavlovs. Savukārt vārtos dienas jubilārs Ervīns Muštukovs, kuram ceturtdien palika 32.gadi, līdz mača vidum atvairīja deviņus no 13 metieniem, bet pēc tam viņu nomainījušais Jānis Kalniņš tika galā ar visiem deviņiem pretinieku raidījumiem.

Pirmajā periodā Latvijas izlase trīs reizes bija vadībā. Cīņa viesiem sākās ļoti veiksmīgi, jo jau 22.sekundē pēc Mika Indraša un Jura Upīša piespēlēm vārtus guva Meija. Laukuma saimnieki astotajā minūtē atjaunoja neizšķirtu, kad precīzi meta Mortens Poulsens. Īsta "uguņošana" notika trešadaļas vidū, jo vispirms Ābols otro reizi vadībā izvirzīja Latviju, minūti vēlāk Matiass Froms guva otros dāņu vārtus, taču vēl pēc minūtes Skvorcovs izmantoja Maksima Širokova piespēli un atkal viesi bija priekšā.

Otrajā periodā pēc piecām nospēlētām minūtēm Meija skaitliskajā mazākumā pirmo reizi mačā Latvijai panāca divu vārtu pārsvaru (4:2), taču to nosargāt viesi atkal nespēja, jo Mikels Āgārds un Mortens Mādsens trešdaļas vidū 30 sekunžu laikā iemeta divas ripas, atjaunojot neizšķirtu 4:4. Pēc ceturtajiem ielaistajiem vārtiem Muštukovu nomainīja Kalniņš, bet rezultāts periodā vairs nemainījās.

Veiksmīgs Latvijas izlasei bija arī pēdējās trešdaļas ievads, jo jau 55.sekundē Ābols pēc Andra Džeriņa piespēles ceturto reizi izvirzīja viesus vadībā, savukārt divas minūtes pirms pamatlaika beigām Pavlovs, kuram asistēja Roberts Bukarts un Skvorcovs, cīņai pielika punktu.

Latvijas izlases rindās debiju piedzīvoja aizsargs Ričards Birziņš, bet malā palika vēl viens potenciālais debitants Frenks Razgals.

Kā zināms, uz Dāniju nav devies pieredzējušais vārtsargs Edgars Masaļskis, aizsargi Kristiāns Rubīns un Kristaps Zīle, kā arī potenciālie izlases uzbrukuma līderi Kaspars Daugaviņš un Miķelis Rēdlihs.

Gatavojoties pasaules čempionātam, Latvijas izlase aizvadīs astoņas pārbaudes spēles. Pēc mačiem ar Dāniju mēneša vidū Latvija EHC ietvaros uzņems Baltkrievijas izlasi, bet vēl pēc nedēļas arī Vāciju. Savukārt pēdējās divās pārbaudes spēlēs aprīļa un maija mijā vienība izbraukumā spēlēs ar Šveici.

Pagājušajā sezonā EHC ietvaros Latvija astoņos mačos tika pie astoņiem punktiem un palika noslēdzošajā, 12.pozīcijā. Tāpat tā palika pēdējā arī 2013.gadā.

Šī gada pasaules čempionāts no 6. līdz 22.maijam risināsies Krievijas pilsētās Maskavā un Sanktpēterburgā. Latvija spēlēs Maskavas grupā, samērojot spēkus ar Krieviju, Zviedriju, Čehiju, Šveici, Norvēģiju, Dāniju un Kazahstānu. Latvijas izlase augstākajā divīzijā būs pārstāvēta jau divdesmito gadu pēc kārtas.

Pērn pasaules čempionātā Prāgā Latvijas izlase ieņēma 13.vietu, nespējot izpildīt LHF doto uzdevumu tikt labāko desmit komandu skaitā. Pēc čempionāta vasarā darbu pie izlases stūres zaudēja Aleksandrs Beļavskis, kurš šos pienākumus pildīja vienu sezonu. Viņa vietā stājies Leonīds Beresņevs, kuram palīdz Ģirts Ankipāns, Kārlis Zirnis un Juris Klodāns.

Pašlaik 57 gadus vecajam Beresņevam ir liela pieredze darbā gan ar jauniešu, junioru, gan ar pieaugušo hokeja komandām. No 1995. līdz 1999., kā arī 2005. un 2006.gadā viņš jau bijis Latvijas valstsvienības galvenais treneris. Tāpat speciālists vairākkārt vadījis Latvijas U-18 un U-20 izlases.

Tieši Beresņevs 1996.gadā Latvijas izlasi ieveda pasaules čempionāta augstākajā divīzijā un vadīja to arī gadu vēlāk, kad Latvija debitēja spēcīgāko komandu saimē.

Latvijas izlases sastāvs spēlē pret Dāniju (pa maiņām):

vārtsargi: Ervīns Muštukovs, Jānis Kalniņš;

aizsargi: Kristaps Sotnieks - Oskars Cibuļskis; Aleksandrs Jerofejevs - Guntis Galviņš; Ralfs Freibergs - Maksims Širokovs, Ričards Birziņš;

uzbrucēji: Miks Indrašis - Gints Meija - Juris Upītis; Rodrigo Ābols - Andris Džeriņš - Roberts Bukarts; Kaspars Saulietis - Vitālijs Pavlovs - Gunārs Skvorcovs; Toms Andersons - Māris Bičevskis - Edgars Kulda - Nikolajs Jeļisejevs.

LETA / Foto: Edijs Pālens/LETA