foto: Sputnik/Scanpix/LETA
Phjončhanā olimpisko spēļu laikā darbosies četri palīdzības centri seksuālajiem upuriem
Kailu cilvēku skulptūras ar skatu uz olimpisko spēļu tramplīnlēkšanas kalnu.
2018. gada 7. februāris, 05:20

Phjončhanā olimpisko spēļu laikā darbosies četri palīdzības centri seksuālajiem upuriem

Kasjauns.lv

Pēdējos mēnešos visā pasaulē arvien biežāk un skaļāk tiek runāts par seksuālo vardarbību. Izņēmums nav arī sporta pasaulē, kur pat olimpiskajās spēlēs darbosies četri palīdzības centri cietušajiem.

Sportisti Phjončhanā cītīgi gatavojas un izbauda olimpiskos labumus

Liela daļa Phjončhanas ziemas olimpisko spēļu dalībnieku jau ieradušies četrgades lielākā ziemas sporta notikuma mājvietā un cītīgi gatavojas. Tomēr pa ...

gallery icon
167

Kā vēsta pazīstamais medijs "Independent", Phjončhanas olimpisko spēļu laikā norises reģionā darbosies četri palīdzības centri, kuros veiks gan medicīnisku, gan psiholoģisku palīdzību iespējamajiem seksuālās vardarbības upuriem. Tāpat centros cietušie varēs saņemt juridiskās konsultācijas, kurās paskaidros likumīgās tiesības, ja upuri vēlēsies vērsties tiesā.

Par šādu centru izveidi tika nolemts pēc šausminošas prāvas ASV, kur 175 gadu cietumsods tika piespriests ilggadējam ASV vingrošanas izlases ārstam Lerijam Naseram, pret kur sūdzības bija izteikušas desmitiem sievietes, no kurām vairums bija esošās vai bijušās sportistes, kuras bija nonākušas profesionālā saskarsmē ar šo mediķi.

ASV sporta ārsta Lerija Nasera tiesas prāva

ASV sporta ārsta Lerijs Nasers vainots seksuālos uzbrukumos vairāk nekā pret 100 jaunām meitenēm, ieskaitot ASV olimpieti Riodežaneiro spēļu četrkārtējo ...

gallery icon
47

Neliels paradokss, ka, neskatoties uz vēlmi cīnīties pret seksuālo vardarbību, Phjončhanas olimpisko spēļu norises vietās ir sarūpēti bezmaksas prezervatīvi tik daudz kā nekad. Nedaudz vairāk kā divās Olimpiādes nedēļās būs pieejami 110 000 šo kontracepcijas līdzekļu, par 10 000 vairāk nekā 2010. gadā Vankūverā un 2014. gadā Sočos.

foto: EPA/LETA
Bezmaksas prezervatīvi Phjončhanas olimpiskajā ciematā.

Ja zināms, ka spēlēs piedalīsies 2925 sportisti, tas nozīmē, ka katram vai katrai paredzēti 37,6 prezervatīvi.

Salīdzinājumā ar vasaras olimpiskajām spēlēm Riodežaneiro skaitļi gan ir krietni pieticīgāki, jo tur uz 10 500 sportistiem tika sarūpēti 450 000 prezervatīvu - vidēji 42 katram.

Iespējams, ka prezervatīvu daudzums ir arī ieteikums sportistiem sasildīties saltajā Dienvidkorejā, kur olimpisko spēļu laikā gaisa temperatūra varētu noslīdēt pat 20 grādus zem nulles, kas pie aukstā vēja varētu būt īpaši nepatīkami.

Cietušo tēvs tiesā uzbrūk vingrošanas sporta ārstam Lerijam Naseram

Ītonas apgabala apelācijas tiesā seksuālie upuri sniedza liecību pret sporta ārstu Leriju Naseru. Tās laikā trīs cietušo meiteņu tēvs mēģināja ...

gallery icon
14

"Grozi ar prezervatīviem tiks novietoti gan vīriešu, gan sieviešu tualetēs sportistu ciematos Phjončhanā un Kanjinā, galvenajā preses centrā, mediju ciematā un medicīnas centros," norādījuši organizatori.

Kontracepcijas līdzekļu ražotāji "Convenience Co" ziedojuši 100 000 prezervatīvu sakot, ka tas darīts "sekmīgai ziemas olimpisko spēļu uzņemšanai un HIV vīrusa izplatības novēršanai".

Tomēr rīkotāju pārstāvis sacīja, ka daudzi šos prezervatīvus aizvedīs mājās kā suvenīrus un netiek gaidīts, ka tie tiks izmantoti uz vietas.

Saltais Phjončhanas klimats olimpisko spēļu atklāšanas nedēļā

XXIII Ziemas olimpiskās spēles Dienvidkorejas pilsētā Phjončhanā tiks atklātas piektdien, bet šobrīd sacensību norises vietu sasniedzis ievērojams aukstums, naktīs gaisa ...

gallery icon
17

2018.gada ziemas olimpiskās spēles Phjončhanā, Dienvidkorejā, norisināsies no 9. līdz 25.februārim, sportistiem sadalot 102 medaļu komplektus 15 dažādos sporta veidos.