foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pēc Pasaules boksa supersērijas dalībnieka šausminošas traumas Zviedrijā domā aizliegt boksu
Ēriks Skūglunds svēršanās procedūrā Liverpūlē pirms Pasaules boksa supersērijas cīņas.
Citi sporta veidi
2018. gada 22. janvāris, 05:18

Pēc Pasaules boksa supersērijas dalībnieka šausminošas traumas Zviedrijā domā aizliegt boksu

Kasjauns.lv

Vairums Latvijas sporta draugu ar nepacietību gaida šīs nedēļas sestdienu, kad Pasaules boksa supersērijas pirmā smagā svara kategorijas pusfinālā "Arēnā Rīga" sacentīsies mūsu labākais šā sporta veida pārstāvis Mairis Briedis un Londonas olimpisko spēļu čempions Oleksandrs Usiks. Tikmēr Zviedrijā ar kādu Supersērijas dalībnieku gadījies ļoti nepatīkams negadījums, kas varētu izbeigt profesionālā boksa pastāvēšanu šajā Skandināvijas valstī.

Kā iepriekš ziņots, jaunās sacensības sporta veida popularizēšanai pasaulē - Pasaules boksa supersērija pašlaik notiek divās svara kategorijās: pirmajā smagajā svarā (līdz 90,7 kilogramiem), kurā piedalās arī mūsu cerība Mairis Briedis un supervidējā svarā jeb otrajā vidēja svarā (līdz 72,6 kilogramiem). Tieši šo kategoriju pārstāvošais viens no Zviedrijas labākajiem bokseriem Eriks Skoglunds piedzīvojis šausminošu negadījumu.

Ēriks Skūglunds pagājušā gada 17. septembrī Liverpūlē pirmajā ceturtdaļfinālā pēc punktiem piekāpās mājiniekam Kelamam Smitam, izstājoties no sacensībām un cīņas par prāvām naudassummām un prestižo leģendārā Muhameda Ali vārdā nosaukto trofeju. Savukārt Smits februāra beigās Vācijas pilsētā Nurnbergā cīnīsies pret pieredzējušo mājinieku Jurgenu Brāmeru par iekļūšanu finālā.

Ēriks Skūglunds Pasaules boksa supersērijā piekāpjas Kelamam Smitam

Ēriks Skūglunds pagājušā gada 17. septembrī Liverpūlē pirmajā ceturtdaļfinālā pēc punktiem piekāpās mājiniekam Kelamam Smitam, izstājoties no sacensībām un cīņas ...

gallery icon
51

Šī Skūglundam bija pirmā neveiksme viņa boksera karjerā, jo līdz tam 26 cīņās bija izcīnījis 26 uzvaras, turklāt 12 ar nokautu.

Boksera, kura iesauka ir "Zviedru sensācija" neveiksmes ar to nebeidzās, jo nepilnus divus mēnešus vēlāk (8. decembrī) ar viņu kādā sparingā notika šausminošs negadījums. Pazīstamais bokseris "izlaida" kādu ļoti spēcīgu sitienu pa galvu, kura rezultātā guva ļoti nopietnu galvas smadzeņu traumu, kas noveda pie asinsizplūduma smadzenēs. Nekavējoties tika veikta smadzeņu operācija, pēc kuras sportists kādu laiku pavadīja arī komā, bet šobrīd viņa veselības stāvoklis jau ir krietni uzlabojies un viņš ir izrakstīts no slimnīcas, turpinot rehabilitāciju mājās.

Kā vēsta portāls "Boxingscene", šobrīd Zviedrijā valstiskā līmenī tiek lemts, ka šajā Skandināvijas zemē vajadzētu aizliegt nodarboties ar profesionālo boksu. Šā sporta veida pastāvēšana jau ieriekš Zviedrijā bija apdraudēta, bet pēc šī nelaimīgā atgadījuma Darba drošības un aizsardzības aģentūra ir apņēmusies darīt visu, lai šo veselību gandējošo sporta veidu izskaustu.

Brieža un Usika duelis norisināsies 27. janvārī "Arēnā Rīga", bet cīņas uzvarētājs Pasaules boksa supersērijas finālā tiksies ar kubieti Junieru Dortikosu vai krievu Muratu Gasijevu.

Boksa eksperti par Brieža un Usika dueļa favorītu uzskata ukraini, taču Usika sparingpartneris Aleksejs Papins, kurš arī ir pirmā smagā svara bokseris, uzskata, ka Briedis var sagādāt pārsteigumu.

Jau vēstīts, ka Briedis septembrī supersērijas ceturtdaļfinālā pēc punktiem pieveica Maiku Peresu no Kubas, aizstāvot Pasaules Boksa padomes (WBC) čempiona jostu. Tikmēr Usiks savā ceturtdaļfinālā pārspēja vācieti Marko Huku, nosargājot Pasaules Boksa organizācijas (WBO) čempiona jostu.

Pašlaik 32 gadus vecais Briedis savas profesionāļa karjeras laikā izcīnījis uzvaras visās 23 cīņās, 18 gadījumos panākumu gūstot ar nokautu. Savukārt 30 gadus vecais Usiks uzvarējis visās 13 cīņās, tostarp 11 ar nokautu.

Usiks 2012. gadā kļuva par Londonas olimpisko spēļu čempionu, triumfējot smagsvaru svara kategorijā.

Tikmēr otrā pusfinālā Dortikoss ar Gasijevu 3.februārī spēkosies Sočos "Boļšoi" arēnā, kur 2014.gadā notika olimpisko spēļu hokeja turnīrs.

Pasaules Boksa asociācijas (WBA) čempions Dortikoss ceturtdaļfinālā pārspēja krievu Dmitriju Kudrjašovu, savukārt Starptautiskās Boksa federācijas (IBF) čempions Murats Gasijevs no Krievijas uzveica poli Kšištofu Vlodarčiku.

Fināls maijā risināsies Saūda Arābijas pilsētā Džidā.

Supersērijas čempions ne tikai iegūs Muhameda Ali vārdā nosauktu balvu, bet arī kļūs par visu četru prestižāko pasaules čempiona jostu īpašnieku, pie viena nopelnot iespaidīgu naudas balvu, kas mērāma vairākos miljonos dolāru.