Citi sporta veidi
2018. gada 21. janvāris, 05:31

No cīkstoņa par slēpotāju! Rio spēļu seksīgākais sportists pārstāvēs Tongu arī ziemas olimpiskajās spēlēs

Kasjauns.lv

Jau nākammēnes no 9. līdz 25. februārim Dienvidkorejas pilsētā Phjončhanā norisināsies ziemas olimpiskās spēles, kurās starp daudzajiem tradiocionālajiem sniega un ledus sporta meistariem kvalificējies arī kāds ļoti simpātisks sportists no Tongas.

Kasjauns.lv jau ziņoja, ka Pita Toufatufuā Riodežaneiro vasaras olimpisko spēļu atklāšanas spēļu ceremonijā sev piesaistīja milzu uzmanīgu, jo lieliski trenētais taekvondo cīkstonis neatstāja vienaldzīgu nevienu skaista auguma cienītāju. Pēc viņa iznāciena sākās runas, ka Tongā oficiālais apģērbs ir vēdera preses "sešpaka" un pēc ceremonijas nelielajā salu valstī radies ķermeņa eļļu deficīts.

Pašas sacensības gan Pitam neizvērtās diez ko sekmīgas, jo tika piedzīvota neveiksmīga jau taekvondo sacensību pirmajā kārtā ar 1-16 pret Irānas pārstāvi Sajadu Mardani.

Tomēr neilgi pēc Rio spēlēm viņš paziņoja, ka šobrīd 34 gadus vecā sportista olimpiskais stāsts vēl nav galā, jo viņš vēlējās tikt arī uz ziemas spēlēm kā slēpotājs.

foto: Vida Press
Taekvondo sacensībās Pitam neveicās tik labi, kā pašam to būtu gribējies.

Tikai pirms gada Pita pirmo reizi satikās ar slēpošanas treneri un uzsāka ceļu pretī Phjončhanai. Ziemas sporta debitants kopā ar savu treneri un sievu pārcelās uz Vāciju un sāka apgūt slēpošanu. Sākumā viņam nācās vilkt papildu silto drēbju kārtu, jo ikdienā kūrorta apstākļos dzīvojošais sportists nebija pieradis pie sniega un aukstuma. Biezajā drēbju slāni viņš pēc daudzu domām izskatījās smieklīgi, tāpēc devās uz sev klimata ziņā daudz tīkamākajām Austrāliju, Kolumbiju un Argentīnu, kur aktīvi nodarbojās skrituļslēpošanu, kas pēc Starptautiskās olimpiskās komitejas jaunajiem noteikumiem ļauj iekrāt pietiekami daudz reitinga punktu, lai pat kvalificētos olimpiskajām spēlēm distanču slēpošanā.

Toufatufuā Kolumbijā aizvadīja četras no piecām sacensībām olimpiskajai ieskaitei un nonāca vienu sacensību attālumā no kvalificēšanās Phjončhanai. Viņa, vienīgā problēma bija tāda, ka pēdējie mači tomēr bja jaaizvada "kaujas apstākļos" - tātad sniegā.

Daudzpusīgais atlēts, neskatoties uz finansiālajām grūtībām un nepatiku pret sniegu bija devies uz Poliju, lai tur spertu pēdējo soli pretī ziemas olimpiskajām spēlēm. Pats Pita nebija pārliecināts, ka viņam izdosies spert, pēdējo soli: "Man nav bail no neveiksmēm! Es baidos nemēģināt!" Viņam tas sākumā tiešām neizdevās.

foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pita Toufatufuā sacensībās Somijā pagājušā gada februārī.

Vēlāk Tongas atlēts devās uz Austriju, kur cītīgi trenējās un gatavojās nākamjām sacensībām, kurās viņam atkal neizdevās. Viņš mēģināja vēlreiz un atkal neveiksme. Visbeidzot pēdējā piegājienā (šajā nedēļas nogalē) viņš devās astoņu stundu ceļojumā uz Islandi, kur Isfjordurā notikušajās sacensībās viņš savāca vajadzīgo punktu summu un kvalificējās četrgades lielākajam ziemas sporta forumam. 

Jau pagājušajā nedēļā viņš neslēpa, ka smagais ceļš, lai kvalificētos Phjončhanai, prasījis arī milzu tēriņus: "Nekad savā dzīvē neesmu bijis tik trūcīgs kā tagad," tomēr nu viņš atkal ir kļuvis par olimpieti.

Starptautiskās slēpošanas federācijas pārstāvis atklāja, ka Tongas slēpošanas izlase, apstiprinājusi Pita dalību Phjončhanā, jo viņš pats personīgi ir Tongas slēpošanas izlase.

Pēc neoficiālas informācijas Pita Toufatufuā jau domājot par savu iznācienu Phjončhanas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā.

Phjončhanas olimpisko spēļu sportistu ciemats

Pabeigti 2018.gada Phjončhanas olimpisko spēļu un Paraolimpiādes sportistu ciemati, piektdien paziņoja vietējā organizācijas komiteja POCOG.

gallery icon
25

Ar skumjām gan jāziņo, ka Dienvidkorejā viņš diez vai varēs staigāt bez krekla,  jo sinoptiķi paredz, ka olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas laikā varētu būt tik auksts kā nekad iepriekš.

Interesanti ka Pita nebūs pirmais savas valsts pārstāvis ziemas olimpiskajās spēlēs, jo pirms četriem gadiem kamaniņu sacensībās piedalījās Bruno Banani. Sportists, kura īstais vārds ir Fuahea Semi, Sočos izcīnīja 32. vietu 39 dalībnieku konkurencē.

foto: Vida Press
Bruno Banani Sočos.

Februāris daudzviet pasaulē un arī Dienvidkorejā ir viens no gada aukstākajiem mēnešiem, kad pēc "Accuweather" sinoptiķu apkopotās informācijas, vidējā gaisa temperatūra Phjončhanā ir četrus grādus zem nulles pēc Celsija.

Kā vēsta medijs "Newsru", prognozes par olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju - 9. februāri - ir vēl krietni nepatīkamākas, jo šobrī tiek paredzēts aptuveni 14 grādu sals. Šāda temperatūra kļūtu par visu laiku zemāko olimpisko spēļu vēsturē, jo līdzšinējā rekordiste ir Lillehammere, kad 1994. gadā termometra stabiņš noslīdēja līdz - 11 grādiem.

foto: Vida Press
Tongas sportists atklāšanas ceremonijā, nesot savas valsts karogu.

Tomēr Phjončhanas olimpisko spēļu rīkotāji nesēž rokas klēpī salikuši un domā risinājumu, lai cilvēki spētu nosēdēt pamatīgajā salā. Šobrīd tiek strādāts pie drošības pārbaužu optimizācijas, lai apmeklētājiem nebūtu jāpavada tik ilgs laiks, stāvot rindās. Savukārt tribīnēs katram skatītājam būs iespēja tikt pie sildošiem plāksteriem un segas.

Prezentēti Latvijas olimpiešu tērpi Phjončhanai

Latvijas olimpiešiem, kuri startēs 2018.gada Phojnčhanas Ziemas olimpiskajās spēlēs, apģērba ekipējums sastāvēs no 45 dažādām vienībām, paredzot apģērbu spēļu atklāšanas ...

gallery icon
171

Jādomā, ka šāds sals liks arī daudziem sportistiem atteikties no piedalīšanās atklāšanas ceremonijā, jo neviens nevēlas saslimt pirms četrgades nozīmīgākā starta. Šādās ceremonijās allaž ir stundām ilga stāvēšana un gaidīšana, bet atlēti šajā brīdī ir pret dažādām saslimšanām īpaši uzņēmīgi. Vairums sportistu uz olimpiskajām spēlēm ir ieradušies savā optimālajā fiziskajā kondīcijā, kad ķermenis pēc smagiem treniņiem ir ar īpaši novājinātu imūnsistēmu, kas savukārt rada milzīgu uzņēmību pret dažādiem vīrusiem un pat saaukstēšanos.

Phjončhanas olimpisko spēļu medaļas

Jau šoziem no 9. līdz 25. februārim Dienvidkorejas pilsētā Phjončhanā norisināsies ziemas olimpiskās spēles, kurās par godalgām cīnīsies arī Latvijas ...

gallery icon
40