foto: Viesturs Lācis/Bobslejs.lv
Martinu Dukuru diskvalificē. Mūsu skeletona zvaigzne paliek bez devītā Pasaules kausa uzvarētāja titula
Martinam Dukuram šīs, visticamāk, bija pēdējās Pasaules kausa sacensības karjerā.
Citi sporta veidi
2018. gada 19. janvāris, 15:19

Martinu Dukuru diskvalificē. Mūsu skeletona zvaigzne paliek bez devītā Pasaules kausa uzvarētāja titula

Kasjauns.lv

Planētas titulētākais skeletonists Martins Dukurs piektdien Vācijas trasē Kēnigszē ieņēma otro vietu Pasaules kausa sezonas pēdējā, astotajā, posmā, taču palika bez uzvaras kopvērtējumā, jo sacensību laikā tika diskvalificēts no pirms nedēļas notikušā iepriekšējā etapā Sanktmoricā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Martins Dukurs Pasaules kausa kopvērtējumā bija triumfējis katru reizi kopš 2010.gada un ir pārliecinošs rekordists. Piecas reizes Pasaules kausu ieguva austrietis Kristians Auers, bet neviens cits to nav ieguvis vairāk par divām reizēm.

Šosezon viņš izcīnīja 1440 punktus un līdz ar to kopvērtējumā palika vien ceturtajā vietā, kamēr Tomass Dukurs izcīnīja trešo vietu. Pirms pēdējā posma M.Dukurs bija galvenais pretendents uz uzvaru kopvērtējumā, jo viņam būtu pieticis pat ar 13.vietu, taču latvietim materiālu pārkāpumu dēļ anulēja Sanktmoricā izcīnīto trešo vietu, par ko sportists zaudēja 200 punktus.

Kā pēc sacensībām intervijā Latvijas Televīzijai pauda Martina Dukura tēvs un treneris Dainis Dukurs, Sanktmoricas diskvalifikācija tiks apstrīdēta. Tā piespriesta, jo sportists pēc finiša netīšām nobraucis pa gumijām un līdz ar to uz sliecēm bija salipušas gumijas atliekas.

Sezonas noslēdzošajā, astotajā, posmā Martins Dukurs izcīnīja otro vietu, divu braucienu summā par 0,02 sekundēm piekāpjoties vācietim Akselam Jungkam, kamēr Tomass Dukurs uzvarētājam zaudēja 0,23 sekundes un bija trešais.

Brāļi Dukuri aizvadīja labus braucienus. Pirmajā braucienā Martinam Dukuram bija identisks laiks ar Jungku, kamēr trešo vietu dalīja Tomass Dukurs un krievs Ņikita Tregubovs, kuri bija 0,12 sekundes lēnāki.

Otrajā braucienā ātrākais bija Jungks, kurš līdz ar to uzvarēja divu braucienu summā. Martins Dukurs viņam zaudēja 0,02 sekundes, bet trešais ātrākais braucienā bija Tomass Dukurs, kurš bija 0,11 sekundes lēnāks nekā vācietis.

Nieka 0,02 sekundes Tomasam Dukuram zaudēja Tregubovs, kurš ieņēma ceturto vietu, ber pirmo sešinieku noslēdza vācieši Kristofers Grotērs un Alaksandrs Gasners.

Kopvērtējumā ar 1545 punktiem triumfēja dienvidkorejietis Sunbins Juns, kurš pēdējā posmā nestartēja. Otro vietu ar 1507 punktiem ieņēma Jungks, bet trešais ar 1464 punktiem bija Tomass Dukurs.

Martins Dukurs šosezon Pasaules kausa posmos izcīnīja divas uzvaras un guva trīs otrās vietas, bet Sanktmoricā ieņemto trešo pozīciju viņam atņēma. Savukārt Tomass Dukurs divas reizes kāpa uz goda pjedestāla trešā pakāpiena, izcīnot bronzas godalgas Vistlerā un Kēnigszē.

Martins Dukurs pirmo reizi kopš 2010.gada palicis ārpus pirmā trijnieka Pasaules kausa kopvērtējumā, jo pirms savas uzvaru sērijas 2008./2009.gada sezonā viņš bija sestais.

Savukārt Tomass Dukurs pēc gada pārtraukuma atgriezies pirmajā trijniekā kopvērtējumā, jo pērn palika vien devītais. Iepriekšējā sezonā viņš materiāla pārkāpuma dēļ zaudēja Īglsā izcīnīto ceturto vietu, kas maksāja kopvērtējuma pirmo sešinieku.

Iepriekšējo reizi Tomass Dukurs kopvērtējumā augstāk par savu jaunāko brāli bija pirms 11 gadiem, kad izcīnīja devīto vietu, kamēr Martins bija 12.pozīcijā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Martins Dukurs decembra vidū devīto reizi pēc kārtas kļuva par Eiropas čempionu un sasniedza 50 uzvaru robežu Pasaules kausā. Pērn viņš piekto reizi karjerā tika kronēts par pasaules čempionu, bet olimpiskajā gadā planētas meistarsacīkstes skeletonā netiek aizvadītas.

Turpat Kēnigszē piektdien norisinās arī Pasaules kausa posma sacensības dāmām, Latviju pārstāvot Leldei Priedulēnai. Sacensības iespējams vērot LTV7 kanālā.

Sacensības dāmām bija paredzētas no rīta, bet stiprā sniega dēļ tās tika pārceltas uz pēcpusdienu pēc vīru sacensībām.

Pēc iepriekšējā posma kļuva skaidrs, ka februārī gaidāmajās Phjončhanas olimpiskajās spēlēs Latvija vīru konkurencē būs pārstāvēta ar diviem atlētiem, kamēr sievietēm - ar vienu. Olimpisko spēļu skeletona sacensībās piedalīsies 30 vīrieši un 20 sievietes.

Iepriekšējā Pasaules kausa sezonā M.Dukurs uzvarēja četros no astoņiem etapiem, tostarp Phjončhanas trasē, kamēr T.Dukuram uz goda pjedestāla izdevās tikt divas reizes, nākamo olimpisko spēļu mājvietā ieņemot trešo vietu.

T.Dukuram jūnijā Austrijā tika veikta ceļgala operācija. Pēc rehabilitācijas procesa sportists normāli trenēties atsāka septembrī, tāpēc sagatavošanās posmā viss plānotais netika paveikts. Abiem brāļiem šī, visticamāk, ir pēdējā sezona karjerā.

Turpat Kēnigszē trasē šajā nedēļas nogalē Pasaules kausa septītajā posmā sacentīsies arī bobslejisti, kuriem starti būs sestdien un svētdien.