Sporta zvaigznes
2018. gada 15. janvāris, 15:21

Miris autosportists, kurš pirmais uz goda pjedestāla sāka šļakstīties ar šampanieti

LETA

Aizvadītās nedēļas nogalē 86 gadu vecumā mūžībā devusies ASV autosporta leģenda Dens Gernijs, kurš savulaik iesāka tradīciju sacensībās uz goda pjedestāla šļakstīties ar šampanieti.

Gernijs bija viens no izcilākajiem savas paaudzes autosportistiem, laika posmā no 1959. līdz 1970.gadam piedaloties 86 Pirmās formulas (F-1) posmos, pārstāvot "Ferrari", "Porsche", BRM un "Brabham" komandas.

F-1 karjeras laikā viņš uzvarēja četros etapos, pēdējo panākumu gūstot 1967.gadā Beļģijas "Grand Prix" izcīņā, startējot ar paša konstruēto "Eagle T1G-Weslake" formulu.

Zīmīgi, ka Beļģijas posmā Gernijs uzvarēja tikai nedēļu pēc tam, kad bija triumfējis prestižajās Lemānas 24 stundu sacīkstēs.

foto: Vida Press
Dens Gernijs Lemānā aizsāka šļakstīšanos ar šampanieti, kas tagad kļuvusi par neatņemamu autosporta un citu sacīkšu apbalvošanas ceremoniju sastāvdaļu.

Tieši Lemānā Gernijs bija tas, kurš apbalvošanas ceremonijā šampanieti nevis vienkārši iedzēra no pudeles, bet to izšļakstīja un uzlēja uz sava komandas biedra muguras, vēlāk šādai rīcībai kļūstot par neatņemamu autosporta un citu sacīkšu apbalvošanas ceremoniju sastāvdaļu.

Karjeras laikā Gernijs izcīnīja uzvaras arī ASV populārajos "IndyCar" un NASCAR sacensību seriālos.

Gernijs nomira no plaušu pneimonijas izraisītām komplikācijām.