Vai Šarapovu attaisnos? Antidopinga aģentūra nosaka pieļaujamo meldonija normu organismā
Krievijas Tenisa federācijas (FTR) prezidents Šamils Tarpiščevs pieļauj iespēju, ka Šarapova tiks amnestēta, taču šis lēmums ir Starptautiskās Tenisa federācijas (ITF) rokās.
Citi sporta veidi
2016. gada 13. aprīlis, 14:30

Vai Šarapovu attaisnos? Antidopinga aģentūra nosaka pieļaujamo meldonija normu organismā

Jauns.lv

Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) noteikusi pieļaujamo meldonija normu sportista organismā veiktajās analīzēs, kas veiktas līdz 1.martam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Meldonijs, kas ir Latvijā ražotā medikamenta "Mildronāts" aktīvā viela, aizliegtajā sarakstā tika iekļauts 1.janvārī.

"Gadījumi, kad līdz 1.martam veiktajās analīzēs meldonija daudzums ir mazāks par vienu mikrogramu, ir pielīdzināmi gadījumiem, kad analīzes ņemtas līdz 1.janvārim. Ja antidopinga uzraugs saskata, ka sportists nav apzinājies vai nojautis, ka viela viņa organismā varētu atrasties arī pēc 1.janvāra, tad šajā gadījumā var arī nesaskatīt vainu vai nolaidību," teikts WADA paziņojumā.

Ja atrastais meldonija daudzums būs lielāks par 15 mikrogramiem, tad sportistam piespriestās sankcijas paliks spēkā, bet līdz 1.martam veiktajās analīzēs mazākas koncentrācijas gadījumā tiks turpināta izmeklēšana. Savukārt pēc 1.marta ņemtajās analīzēs, ja tajās vielas daudzums pārsniegs vienu mikrogramu, tas skaitīsies jau kā antidopinga noteikumu pārkāpums.

Kopš 1.janvāra veiktajās pārbaudēs vielas klātbūtne konstatēta virknei augstākā līmeņa sportistu, tostarp tenisa superzvaigznei Marijai Šarapovai, četrkārtējai pasaules čempionei peldēšanā Jūlijai Jefimovai, olimpiskajiem čempioniem Semjonam Jeļistratovam (šorttrekā) un Jekaterinai Bobrovai (daiļslidošanā), ātrslidotājam Pāvelam Kuližņikovam un citiem krievu sportistiem. Savukārt pasaulē meldonija lietošanā pieķerti jau vairāk par 100 atlētiem.

Krievijas Tenisa federācijas (FTR) prezidents Šamils Tarpiščevs pieļauj iespēju, ka Šarapova tiks amnestēta, taču šis lēmums ir Starptautiskās Tenisa federācijas (ITF) rokās. Tāpat uz amnestiju cer pārējie sportisti, kuru nākotni izlems viņu pārstāvošās federācijas.

Pazīstamākais meldoniju saturošais preparāts ir Latvijas uzņēmuma "Grindeks" ražotais "Mildronāts", tomēr kopš patenta termiņa beigšanās to ražo arī vairāki citi uzņēmumi.

 

LETA/Foto: EPA/LETA