foto: EPA/LETA
Bijušais vīriešu svarcēlājs izcīna pasaules čempionātā medaļas pie sievietēm
Laurela Hubarda izcīnījusi Jaunzēlandei vēsturisku medaļu.
Citi sporta veidi
2017. gada 7. decembris, 05:31

Bijušais vīriešu svarcēlājs izcīna pasaules čempionātā medaļas pie sievietēm

Kasjauns.lv

Nupat ASV pilsētā Anaheimā noslēdzies pasaules čempionāts svarcelšanā, kurā lieliski panākumi arī abiem mūsu svarcēlājiem Artūram Plēsniekam un Rebekai Kohai. Artūrs izcīnīja divas sudraba medaļas (gan summā, gan grūšanā) svara kategorijā līdz 105 kilogramiem, bet 20 vien gadus vecajai Rebekai divas bronzas (summā un raušanā), tomēr visskaļāko rezonansi radīja planētas meistarsacīkšu pēdējā diena.

Spožu punktu pasaules čempionātam pielika 24 gadus vecais gruzīnu svarcēlājs Laša Talakadze, kurš sasniedza pasaules rekordu gan summā (477 kilogramu), gan raušanā (220) kilogramu) svara kategorijā virs 105 kilogramiem. Viņš pērn ar 473 kilogramiem summā uzvarēja arī Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs. Tomēr jādomā, ka visplašākā rezonanse no čempionāta ir par kādu jaunzēlandiešu atlēti, kura izcīnīja divas sudrabas medaļas sieviešu sacensībās, bet iepriekš ar krietni mazākiem panākumiem startēja arī kā vīrietis.

foto: EPA/LETA
Vēl pirms pāris gadiem Laurelai Hubardai būtu bijis jācīnās ar jauno pasaules rekodrdistu Lašu Talakadzi.

Jaunzēlandiete Laurela Hubarda iegājusi svarcelšanas vēsturā kā pirmā transpersona, kam izdevies tikt pie godalgām pasaules čempionātā. Laurela izcīnīja divas sudraba medaļas (summā un raušanā) sieviešu sacensībās svara kategorijā virs 90 kilogramiem. Laurelas rezultāts summā bija 275 kilogrami (124 kilogrami + 151 kilograms) un viņa piekāpās vienīgi Riodežaneiro spēļu bronzas medaļniecei amerikānietei Sārai Roblai, kurai Kalifornijā notikušajā pasaules čempionātā trīs zelta medaļas 284 kilogrami summā (126 kilogrami + 158 kilogrami).

Svarcēlāja Laurela Hubarda maina dzimumu un gūst panākumus

Jaunzēlandiete Laurela Hubarda iegājusi svarcelšanas vēsturā kā pirmā transpersona, kam izdevies tikt pie godalgām pasaules čempionātā. Laurela izcīnīja divas sudraba ...

gallery icon
24

Šīs Jaunzēlandei ir pirmās pasaules čempionātu medaļas tās pastāvēšanas vēsturē.

Laurela Hubarda novembrī kļuva par pirmo Jaunzēlandes sportisti transpersonu, kura pārstāvēs valsti prestižajās Nāciju Sadraudzības spēlēs (Commonwealth Games). Šīs ir kādreizējās Britu impērijas valstu spēles, kuras šogad nākamgad aprīlī norisināsies Austrālijas pilsētā Goldkostā.

Laurelas Hubardas gadījums būtu izpelnījies mazāku ažiotāžu, jau vien viņa iepriekš nebūtu piedalījusies sacensībās kā vīrietis. Lai tiktu Jaunzēlandes svarcelšanas sieviešu izlasei. viņai 12 mēnešu garumā nācās uzrādīt savus testosterona līmeņa pārbaužu rezultātus un gada garumā pierādīt, ka tas ne reizi nepārsniedz normu.

foto: EPA/LETA
Laurela Hubarda izcīnījusi Jaunzēlandei vēsturisku medaļu.

Sieviešu sacensībās viņa debitēja pērn martā un kopš tā laika ir izcīnītas uzvaras trīs sacensībās Austrālijā.

Kaimiņvalsts Austrālijas Svarcelšanas federācijas galva Maikls Kīlans uzskata, ka Hubardas dalība sieviešu sacensībās rada bažas, ka turpmāk šādu gadījumu varētu kļūt daudz vairāk: "Mēs pārstāvam spēka sport, kas vairumā gadījumu ir saistīts ar maskulīnām īpašībām. Ja piemīt agresija, pareizie hormoni, tu vari pacelt lielākus svarus. Ja tu esi bijis vīrietis un cēlis noteiktus svarus, tad kļūšana par sievieti neko nemainīs, jo tu psiholoģiski zini, ka esi cēlis iepriekš lielākus svarus."

Savukārt jaunās pasaules čempiones šajā kategrijā Sāras Roblas treneris Tims Svords pirms čempionāta nebija sajūsmā par šādu konkurenti: "Es negribu teikt neko negatīvu, bet, manuprāt, tas nav līdz galam godīgi."

Laurelai Hubardai vecāki deva vārdu Gevins. Viņas tēvs ir bijušais Jaunzēlandes galvaspilsētas Oklendas mērs Diks Hubards. Piedaloties svarcelšanas sacensībās kā Gevinam, Laurela startēja svara kategorijā virs 105 kilogramiem un sasniedza rezultātu summā 300 kilogramu, bet atsevišķi rekordi raušanā bija 135 kilogrami, bet grūšanā - 170. Piedaloties jau sieviešu sacensībās Austrālijas atklātajā čempionātā Laurelas svars bija vairāk nekā 131 kilograms - krietni vairāk nekā konkurentēm, bet pasaules čempionātā viņas svars jau bija virs 135 kilogramiem. Tas lielākas bija tikai jaunajai pasaules čempionei, kura svēra vairāk nekā 145 kilogramus un septīto vietu izcīnījušajai Polijas sportistei Aleksandrai Mieržejevskai, kura svēra vairāk nekā 141 kilogramu.