Hokejs
2016. gada 18. aprīlis, 10:59

1:12! U-18 hokejisti cieš pamatīgu sagrāvi pret turnīra favorītiem ASV

Jauns.lv

Latvijas U-18 hokeja izlase pasaules čempionāta augstākajā divīzijā jauniešiem svētdien apakšgrupas spēlē piedzīvoja pamatīgu zaudējumu turnīra mājiniecei un favorīte ASV valstsvienībai.

atvijas izlase piedzīvoja zaudējumu ar rezultātu 1:12 (0:2, 1:6, 0:4).

Latvijas izlase šajā mačā izdarīja 23 metienus pa pretinieku komandas vārtiem, bet amerikāņi atbildēja ar 58 raidījumiem.

Latvijas valstsvienības labā vārtus guva Vladislavs Nazarovs, kuram asistēja Haralds Štrombergs un vārtsargs Niklāvs Rauza.

Spēli Latvijas izlase iesāka sekmīgi, pirmā perioda sākumā izturot minūti lielajā mazākumā. Pirmos divus vārtus Rauza ielaida pirmās trešdaļas otrajā pusē, bet trešo reizi viņš tika pārspēts otrā perioda 30.sekundē.

Pēc astoņām minūtēm Latvijas izlase vienus vārtus atguva, turklāt Nazarovs bija precīzs, spēlējot mazākumā. Tiesa, turpinājumā nepilnas pusminūtes laikā amerikāņi iemeta divus vārtus, tāpēc Rauzas vietā vārtos stājās Gustavs Grigals, kura pārspēšanai pretiniekiem bija vajadzīga nepilna minūte (1:6).

Otrajā trešdaļā Latvijas valstsvienība ielaida vēl divus vārtus, bet trešajā periodā kapitulēja vēl četras reizes, piedzīvojot smagu zaudējumu ar 1:12.

"Atšķirība meistarībā iespaidoja spēles rezultātu," pēc cīņas atzina Latvijas U-18 izlases galvenais treneris Ēriks Miļuns. "Ceru, ka šī bija mūsu sliktākā spēle turnīrā."

Miļuns izteica cerību, ka viņa vadītā komanda spēs atgūties pēc smagā zaudējuma ASV izlasei un apakšgrupu turnīra pēdējā cīņā spēs līdzvērtīgi cīnīties ar Krieviju.

"Cerams, ka izlīdīsim no šīs bedres, lai kārtīgi pacīnītos ar Krieviju. Varam ar viņiem nospēlēt līdzīgi, un varbūt veiksme, kuras mums pietrūka pirmajos divos mačos, šoreiz būs mūsu pusē. Spēle ar Krieviju mums ir pēdējā iespēja izkļūt no grupas. Mēs aizvadījām labas spēles ar Šveici un Zviedriju, taču tas neko nenozīmēs, ja nebūs turpinājuma," skaidroja treneris.

A apakšgrupā līdere ir ASV, kas izcīnījusi deviņus punktus trīs spēlēs, bet otrā ar trim punktiem divos mačos ir Šveice. Pa diviem punktiem divās spēlēs guvušas Zviedrija un Krievija, bet tikpat punktus trīs cīņās nopelnījusi Latvija.

Latvijas izlase turnīru iesāka slavējami, jo pirmajos divos mačos, lai arī tika piedzīvoti zaudējumi, Ērika Miļuna trenētā komanda tomēr spēja iegūt pa punktam. Vispirms Latvija ceturtdien ar 4:5 pagarinājuma izskaņā piedzīvoja zaudējumu pret, iespējams, savu galveno konkurenti Šveici, bet otrajā mačā ar 3:4 pagarinājumā tika atzīts Zviedrijas vienaudžu pārākums.

Abi Latvijas zaudējumi bija nepatīkami, jo Šveice uzvaras vārtus iemeta septiņas sekundes pirms pagarinājuma beigām, bet Zviedrija no zaudējuma izglābās 19 sekundes pirms trešā perioda izskaņas, bet tam uzvaru nodrošināja pagarinājumā.

Tikmēr ASV izlase, kas aizstāv pērn izcīnīto pasaules čempionu titulu, turnīru turpina pārliecinoši, meistarsacīkstes tā iesāka, ar 8:2 sagraujot Krieviju un sestdien ar 6:1 uzveicot Zviedriju.

ASV U-18 izlases pasaules čempionāta finālā ir spēlējusi septiņus gadus pēc kārtas, pēdējos divos turnīros arī uzvarot, bet kopš 2005.gada izcīnot astoņus čempionu titulus.

Pēc spēles ar ASV Latvijas izlase apakšgrupu turnīru pirmdien noslēgs ar cīņu pret Krieviju, ko turnīrā pārstāv U-17 vecuma grupas puiši, jo gadu vecākie spēlētāji pāris dienas pirms došanās uz čempionātu tika aizstāti ar gadu jaunākiem spēlētājiem.

Tikmēr pasaules čempionāta otrajā apakšgrupā spēlē Somijas, Kanādas, Čehijas, Slovākijas un Dānijas jaunieši.

Svētdien Somija ar 4:1 (2:1, 1:0, 1:0) uzvarēja Dāniju un ar astoņiem punktiem trīs spēlēs kļuva par grupas līderi. Seši punkti ir Kanādai, trīs Slovākijai, bet viens Čehijai, taču šīs komandas ir aizvadījušas pa divām spēlēm, kamēr Dānija trīs mačos pie punktiem nav tikusi.

Pēc apļa cīņām katras grupas četras labākās komandas iekļūs ceturtdaļfinālā, bet grupu vājākās komandas cīnīsies par vietas saglabāšanu augstākajā divīzijā.

Kā vēstīts, tad sagatavošanās posma noslēgumā Latvijas U-18 izlase aizvadīja treniņnometni Tīfriverfolā (ASV), kas atrodas netālu no Grandforksas. Miļuna vadītā komanda aizvadīja divas pārbaudes spēles, pirmajā ar 4:5 zaudējot Dānijas vienaudžiem, bet otrajā ar 0:4 atzīstot ASV reģionālās U-18 izlases pārākumu.

Tāpat Latvijas U-18 izlase no 30.marta līdz 7.aprīlim aizvadīja nedēļu ilgu treniņnometni "Volvo" ledus hallē, tās laikā pārbaudes spēlē Tukumā ar 1:8 zaudējot Latvijas pieaugušo izlases kandidātiem.

Miļunam darbā ar izlasi palīdz asistenti Aigars Razgals un Anatolijs Jemeļjaņenko.

Jau ziņots, ka aizvadītajā nedēļā pēc masveidīgas bēdīgi slavenā meldonija konstatēšanas Krievijas U-18 hokeja izlases spēlētāju analīzēs dienu pirms došanās uz pasaules čempionātu pilnībā tika nomainīts vienības sastāvs, un komandu pārsvarā pārstāvēs U-17 vecuma hokejisti.

Šī ir sestā reize, kad Latvijas jauniešu U-18 izlase spēlē pasaules čempionāta augstākajā divīzijā. Debija tika piedzīvota 2007.gadā Somijā, kam sekoja turnīri arī 2010., 2012., 2013. un 2015.gadā.

Pērn Latvijas izlase augstākās divīzijas čempionātu aizvadīja Šveicē, kurā ieņēma devīto vietu, jo divās pārspēlēs ar vienādu 5:3 pārspēja Vāciju. Latvija arī atzīstami aizvadīja apakšgrupu turnīrā, kurā ar 6:11 zaudēja Kanādai, ar 1:4 Čehijai, 1:3 Somijai un ar 2:3 Šveicei, kas vēlāk tika līdz pusfinālam, no tālākās cīņas izslēdzot Krieviju. Savukārt par pasaules čempioni pērn kļuva ASV, kas finālā ar 2:1 uzvarēja Somiju.

Savukārt augstākajā divīzijā Latvija iekļuva 2014.gadā, uzvarot pirmās divīzijas A grupas turnīrā Nicā (Francija).

Latvijas U-18 hokeja izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā:

vārtsargi - Mareks Egils Mitens, Gustavs Dāvis Grigals (abi - "Rīga"), Niklāvs Rauza (Vāsas "Sport", Somija);

aizsargi - Roberts Kaļķis, Pauls Svars, Silvestrs Seļickis (visi - "Rīga"), Olafs Bērziņš, ("Rīga 99"), Sandis Smons (Ženēvas "Servette", Šveice), Tomass Zeile (Meštas "Wings", Zviedrija), Regnārs Ūdris ("Anaheim Jr.Ducks", ASV);

uzbrucēji - Haralds Štrombergs, Vlads Vulkanovs, Emīls Ezītis, Erlends Kļaviņš (visi - "Rīga"), Emīls Ģēģeris, Lūkass Sičevs (abi - "Rīga 99"), Vladislavs Nazarovs ("Liepāja"), Valters Apfelbaums ("Prizma"), Deniss Smirnovs ("Servette"), Roberts Bļugers ("Shattuck St.Mary's", ASV), Verners Egle ("Madison Capitols", ASV), Markuss Komuls (Vermontas "Luberjacks", ASV), Renārs Krastenbergs ("Thunder", ASV).


LETA/Foto: IIHF.com