Latvijas U-18 hokejisti izgāž pirmo trešdaļu un cieš sagrāvi pret krieviem
Krievijas izlases uzbrucējs Andrejs Svečņikovs (#14) vairākumā gūst pirmos vārtus pret Mareku Mitenu (#30).
Hokejs
2016. gada 18. aprīlis, 22:44

Latvijas U-18 hokejisti izgāž pirmo trešdaļu un cieš sagrāvi pret krieviem

Jauns.lv

Latvijas U-18 hokeja izlase pasaules čempionāta augstākajā divīzijā jauniešiem pirmdien apakšgrupas spēlē piedzīvoja pārliecinošu zaudējumu Krievijai, kas uz turnīra atvedusi U-17 vecuma komandu, tādējādi valstsvienībai nāksies cīnīties par vietas saglabāšanu elitē.

Latvijas izlase piedzīvoja zaudējumu ar rezultātu 0:7 (0:4, 0:2, 0:1).

Jau pirmajā trešdaļā Krievijas valstsvienība guva četrus vārtus, turklāt pēc trešajiem tika nomainīts Latvijas vārtos šo spēli sākušais Mareks Egils Mitens. Viņa vietā stājās Gustavs Dāvis Grigals, kurš vairākkārt glāba komandu no vārtu zaudējuma, taču tik un tā bija spiests ielaist vairākas ripas.

Krievijas hokejistiem šajā spēlē piederēja liels pārsvars, kas mača turpinājumā ļāva vēl vairāk nostiprināt savu vadību. Lai gan otrajā trešdaļā Latvija pa pretinieku vārtiem pamanījās izdarīt 13 metienus, jo krievi pelnīja daudz noraidījumus, gūt vārtus tā arī neizdevās.

Pašā spēles izskaņā Latvijai bija iespēja gūt goda vārtus, taču izdevība netika izmantota.

Krievijas hokejisti šajā mačā pa pretinieku vārtiem veica 46 metienus, kamēr Latvija atbildēja ar 20 raidījumiem.

Krieviju šajā turnīrā pārstāv U-17 vecuma grupas puiši, jo pāris dienas pirms čempionāta sākuma gadu vecāko spēlētāju analīzēs tika konstatēts bēdīgi slavenais meldonijs, tāpēc tika nomainīts viss komandas sastāvs.

A apakšgrupā līdere ir ASV, kas izcīnījusi deviņus punktus trīs spēlēs, bet otrā ar pieciem punktiem ir Krievija. Tai ar trim punktiem divās spēlēs seko Šveice, bet divus punktus guvusi Zviedrija, kamēr Latvija tikpat punktus guvusi četrās cīņās un nākamajā kārtā vairs iekļūt nevar.

Latvijas izlase turnīru iesāka slavējami, jo pirmajos divos mačos, lai arī tika piedzīvoti zaudējumi, Ērika Miļuna trenētā komanda tomēr spēja iegūt pa punktam. Vispirms Latvija ceturtdien ar 4:5 pagarinājuma izskaņā piedzīvoja zaudējumu pret Šveici, bet otrajā mačā ar 3:4 pagarinājumā tika atzīts Zviedrijas vienaudžu pārākums.

Abi Latvijas zaudējumi bija nepatīkami, jo Šveice uzvaras vārtus iemeta septiņas sekundes pirms pagarinājuma beigām, bet Zviedrija no zaudējuma izglābās 19 sekundes pirms trešā perioda izskaņas, bet tam uzvaru nodrošināja pagarinājumā.

Savukārt trešajā spēlē svētdien Latvija ar 1:12 cieta sagrāvi pret galvenajiem favorītiem ASV hokejistiem.

Krievija šī turnīra pirmajā mačā ceturtdien ar 2:8 zaudēja ASV komandai, bet sestdien tikai pagarinājumā ar 2:1 uzveica Šveici.

Jau ziņots, ka dienu pirms došanās uz pasaules čempionātu pēc masveidīgas bēdīgi slavenā meldonija konstatēšanas Krievijas U-18 hokeja izlases spēlētāju analīzēs pilnībā tika nomainīts vienības sastāvs un komandā iekļauti pārsvarā U-17 vecuma hokejisti. Čempionātā bija plānots spēlēt Vitālija Prohorova trenētajai 1998.gadā dzimušo spēlētāju komandai, tomēr viņu vietā stājās galvenais treneris Sergejs Golubovičs un viņa vadītā 1999.gadā dzimušo puišu komanda.

Atšķirībā no junioru U-20 vecuma čempionātiem, jauniešu U-18 līmenī Krievijai pēdējā laikā nav tik labi panākumi, jo pēdējo reizi pasaules čempionātā medaļas tā izcīnīja 2011.gadā, kad palika trešā.

Tikmēr pasaules čempionāta otrajā apakšgrupā spēlē Somijas, Kanādas, Čehijas, Slovākijas un Dānijas jaunieši. Grupas līdere ar astoņiem punktiem trīs spēlēs ir Somija. Seši punkti ir Kanādai, trīs Slovākijai, bet viens Čehijai, taču šīs komandas ir aizvadījušas pa divām spēlēm, kamēr Dānija trīs mačos pie punktiem nav tikusi.

Pēc apļa cīņām katras grupas četras labākās komandas iekļūs ceturtdaļfinālā, bet grupu vājākās komandas cīnīsies par vietas saglabāšanu augstākajā divīzijā.

Kā vēstīts, tad sagatavošanās posma noslēgumā Latvijas U-18 izlase aizvadīja treniņnometni Tīfriverfolā (ASV), kas atrodas netālu no Grandforksas. Miļuna vadītā komanda aizvadīja divas pārbaudes spēles, pirmajā ar 4:5 zaudējot Dānijas vienaudžiem, bet otrajā ar 0:4 atzīstot ASV reģionālās U-18 izlases pārākumu.

Tāpat Latvijas U-18 izlase no 30.marta līdz 7.aprīlim aizvadīja nedēļu ilgu treniņnometni "Volvo" ledus hallē, tās laikā pārbaudes spēlē Tukumā ar 1:8 zaudējot Latvijas pieaugušo izlases kandidātiem.

Miļunam darbā ar izlasi palīdz asistenti Aigars Razgals un Anatolijs Jemeļjaņenko.

Šī ir sestā reize, kad Latvijas jauniešu U-18 izlase spēlē pasaules čempionāta augstākajā divīzijā. Debija tika piedzīvota 2007.gadā Somijā, kam sekoja turnīri arī 2010., 2012., 2013. un 2015.gadā.

Pērn Latvijas izlase augstākās divīzijas čempionātu aizvadīja Šveicē, kurā ieņēma devīto vietu, jo divās pārspēlēs ar vienādu 5:3 pārspēja Vāciju. Latvija arī atzīstami aizvadīja apakšgrupu turnīrā, kurā ar 6:11 zaudēja Kanādai, ar 1:4 Čehijai, 1:3 Somijai un ar 2:3 Šveicei, kas vēlāk tika līdz pusfinālam, no tālākās cīņas izslēdzot Krieviju. Savukārt par pasaules čempioni pērn kļuva ASV, kas finālā ar 2:1 uzvarēja Somiju.

Savukārt augstākajā divīzijā Latvija iekļuva 2014.gadā, uzvarot pirmās divīzijas A grupas turnīrā Nicā (Francija).

Latvijas U-18 hokeja izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā:

vārtsargi - Mareks Egils Mitens, Gustavs Dāvis Grigals (abi - "Rīga"), Niklāvs Rauza (Vāsas "Sport", Somija);

aizsargi - Roberts Kaļķis, Pauls Svars, Silvestrs Seļickis (visi - "Rīga"), Olafs Bērziņš, ("Rīga 99"), Sandis Smons (Ženēvas "Servette", Šveice), Tomass Zeile (Meštas "Wings", Zviedrija), Regnārs Ūdris ("Anaheim Jr.Ducks", ASV);

uzbrucēji - Haralds Štrombergs, Vlads Vulkanovs, Emīls Ezītis, Erlends Kļaviņš (visi - "Rīga"), Emīls Ģēģeris, Lūkass Sičevs (abi - "Rīga 99"), Vladislavs Nazarovs ("Liepāja"), Valters Apfelbaums ("Prizma"), Deniss Smirnovs ("Servette"), Roberts Bļugers ("Shattuck St.Mary's", ASV), Verners Egle ("Madison Capitols", ASV), Markuss Komuls (Vermontas "Luberjacks", ASV), Renārs Krastenbergs ("Thunder", ASV).


LETA/Foto: IIHF.com