foto: ITAR-TASS/Scanpix/LETA
Krievijas sporta ministrs sola cīnīties par saviem sportistiem, kuri tikko zaudējuši triumfu Soču spēļu kopvērtējumā
Krievijas sporta ministrs Pāvels Kolobkovs.
Citi sporta veidi
2017. gada 22. novembris, 19:03

Krievijas sporta ministrs sola cīnīties par saviem sportistiem, kuri tikko zaudējuši triumfu Soču spēļu kopvērtējumā

Kasjauns.lv / LETA

rievija darīs visu, lai aizstāvētu savus sportistus, kuriem Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) atņēmusi Soču olimpiskajās spēlēs izcīnītās medaļas, trešdien pauda šīs valsts sporta ministrs Pāvels Kolobkovs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jau ziņots, ka Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) trešdien atņēma Krievijas sportistam Aleksandram Tretjakovam 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs izcīnīto zelta medaļu. Visticamāk, pēc Tretjakova diskvalifikācijas par olimpisko čempionu kļūs Latvijas skeletona līderis Martins Dukurs, kurš Sočos palika otrais, bet viņa brālim Tomasam Dukuram tagad pienākas bronzas godalga. Lēmums par medaļu pārdalījumu oficiāli jāpieņem Starptautiskajai Bobsleja un skeletona federācijai (IBSF)

Tāpat diskvalificēta skeletoniste Jeļena Ņikitina, kura Sočos ieguva bronzu, bet jau iepriekš Krievijai piecas medaļas tika atņemtas distanču slēpošanā un kopā diskvalificēti jau desmit šīs valsts atlēti. Lēmumus pieņem īpaši izveidota SOK komisija, ko vada tās biedrs Deniss Osvalds,

Pēc tam kad trešdien kļuva zināms par atņemtajām godalgām skeletonistiem Aleksandram Tretjakovam un Jeļenai Ņikitinai, 2014.gada Soču olimpisko spēļu medaļu skaitā Krievija noslīdējusi uz trešo vietu.

Krievijai palikušas vien 27 Soču medaļas - 12 zelta, astoņas sudraba un septiņas bronzas. Norvēģijai tagad, ieskaitot sportistus, kas pakāpušies pēc krievu diskvalifikācijām, ir 29 (11-6-12) godalgas, tikpat cik ASV (9-8-12).

Tiesa, oficiālajā ieskaitē Krievija joprojām ir vadībā, jo tur vispirms ņem vērā izcīnītos zeltus.

Par dopinga pārkāpumiem Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) jau agrāk atņēma zelta medaļu Krievijas sportistam Aleksandram Ļegkovam 50 km slēpošanā, 4x10 km vīriešu stafetes komandai un divas Maksima Vilegžaņina gūtas sudraba medaļas 50 km un komandu sprinta distancēs. Anulēja vēl vairāku slēpotāju rezultātus.

"Ja komisijai viss jau ir zināms, nevajag tērēt laiku. Ir acīmredzams, ka viņiem viss ir skaidrs. Mēs saprotam, kas notiek," savas valsts medijiem paudis Kolobkovs.

"Mēs cīnīsimies par savu sportistu godu," uzsvēris ministrs. "Pieņemot lēmumus, viņiem nav būtiskākā daļa - pierādījumi. Ar to ir pietiekami, lai iesniegtu apelāciju Sporta arbitrāžas tiesā (CAS)."

"Šis mani šokēja," aģentūra TASS citē Ņikitinas treneri Denisu Aļimovu. "Ļena ir viena no kārtīgākajām sportistēm, milzīgs talants. Ne par kādu dopingu nevar būt runa."

"Domāju, ka šādi no mums atbrīvojas, kā no medaļu pretendentiem. Saprotiet, Ļena pagājušās nedēļas beigās uzvarēja Pasaules kausa etapā, bet tagad viņu diskvalificē," teica treneris, uzsverot, ka par taisnību nepieciešams cīnīties.

SOK trešdien mūža diskvalifikācijas no olimpiskajām spēlēm piesprieda arī krievu skeletonistēm Olgai Potiļicinai un Marijai Orlovai, kuras Sočos ieņēma attiecīgi piekto un sesto vietu. Orlova aģentūrai TASS paudusi, ka SOK lēmums nekā neatsauksies uz viņas piedalīšanos Eiropā gaidāmajos Pasaules kausa posmos.

"Esmu "tīra" sportiste un vienmēr tāda biju. Nekad neesmu lietojusi dopingu," izteikusies Potiļicina. "Esmu šokā par jaunumiem. Pagaidām nezinu, kā rīkošos, bet esmu gatava darīt visu, lai aizstāvētu savu vārdu."

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tāpat SOK komisija izskata Krievijas bobslejistu lietu. Soču Olimpiādē bobsleja pilots Aleksandrs Zubkovs ar stūmējiem Alekseju Vojevodu, Alekseju Ņegodailo un Dmitriju Truņenkovu, izcīnīja zelta medaļas četriniekos, kur otrā palika Oskara Melbārža ekipāža. Ja Zubkovu un viņa ekipāžu piemeklēs līdzīgs liktenis kā Krievijas skeletonistus un distanču slēpotājus, Melbārža četrinieks ar stūmējiem Arvi Vilkasti, Daumantu Dreiškenu un Jāni Strengu potenciāli arī kļūs par olimpisko spēļu čempioniem.

"Domāju, ka arī bobslejistu un hokejistu jautājumos var gaidīt šādus pat lēmumus. Tā ir spēle vienos vārtos," TASS citē Krievijas Olimpiskās komitejas prezidentu Aleksandru Žukovu.

"Uzskatu, ka olimpiskās spēles bez Krievijas nav olimpiskās spēles," savu viedokli paudusi Krievijas daiļslidotāja Jevgēņija Medvedeva. "Tīrajiem Krievijas sportistiem jāļauj tajās piedalīties."

Kā ziņots, Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) pagājušajā nedēļā noraidīja Krievijas Antidopinga aģentūras (RUSADA) pieteikumu atjaunot tās darbību, raisot spekulācijas, ka šī valsts varētu tikt diskvalificēta no 2018.gada Phjončhanas olimpiskajām spēlēm. Šis jautājums tiks izlemts 5.decembrī SOK izpildkomitejas sanāksmē.

2016.gadā SOK ignorēja WADA aicinājumus diskvalificēt Krieviju no Riodežaneiro Vasaras olimpiskajām spēlēm, atstājot lēmumu pieņemšanu katras individuālās sporta veida federācijas rokās.