foto: Vida Press
Brāļi Dukuri no valsts varētu saņemt papildus vairāk nekā 80 000 eiro
Tomass (pa kreisi) un Martins Dukuri gatavojas startam Soču olimpiskajās spēlēs.
2017. gada 22. novembris, 17:52

Brāļi Dukuri no valsts varētu saņemt papildus vairāk nekā 80 000 eiro

LETA

Ja Latvijas skeletonists Martins Dukurs tiks oficiāli apstiprināts par olimpisko čempionu, bet Tomass Dukurs tiks pie bronzas, valsts no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem viņiem varētu izmaksāt prēmiju starpību, trešdien žurnālistiem teica Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Sporta departamenta direktors Edgars Severs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Starptautiskā Olimpiskās komiteja (SOK) trešdien Krievijas skeletonistam Aleksandram Tretjakovam atņēma 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs izcīnīto zelta medaļu. Visticamāk, pēc Tretjakova diskvalifikācijas par olimpisko čempionu kļūs Latvijas skeletona līderis Martins Dukurs, kurš Sočos palika otrais, bet viņa brālim Tomasam Dukuram tagad pienākas bronzas godalga. Lēmums par medaļu pārdalījumu oficiāli jāpieņem Starptautiskajai Bobsleja un skeletona federācijai (IBSF)

"Līdzšinējā prakse ir tāda, ka nozares ministrija rosina izmaksāt starpību pēc tā gada noteiktajām prēmijām," stāstīja Severs. "Federācijas aicinājumu nemaz negaidīsim, jo informācija visiem ir pieejama publiski. Acīmredzot tas būs jāmaksā no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem."

Lai sportisti saņemtu valsts prēmiju, vispirms sporta veida federācijai jāiesniedz pieteikums, ko pēc tam izskata Nacionālā sporta padoma, bet pēc tam lēmumu apstiprina Ministru kabinets.

2014. gadā tika lemts Martinam Dukuram par otro vietu olimpiskajās spēlēs piešķirt 85 373 eiro pēc nodokļu nomaksas, bet Tomasam Dukuram par ceturto vietu - 30 734 eiro. Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka par olimpisko zeltu valsts sportistiem izmaksā līdz 142 288 eiro prēmiju. Līdz ar to Martinam Dukuram papildus pienāksies gandrīz 60 000 eiro.

Pašlaik Ministru kabineta noteikumi nenosaka precīzu summu, kāda sportistiem jāsaņem par olimpisko sudrabu vai bronzu, bet paredzēts, ka piešķiramās naudas balvas apmērs nedrīkst pārsniegt 60% no iepriekšējās vietas maksimāli iespējamā naudas balvas apmēra. Līdz ar to maksimālā summa, ko var piešķirt par olimpisko bronzas godalgu ir 51 224 eiro.

Ja līdz šodienai neatkarīgajai Latvijai nebija neviens Ziemas olimpisko spēļu čempions, jau pavisam drīz šis skaits var vēl palielināties, jo SOK izskata Krievijas bobslejistu lietu. Soču Olimpiādē bobsleja pilots Aleksandrs Zubkovs ar stūmējiem Alekseju Vojevodu, Alekseju Ņegodailo un Dmitriju Truņenkovu, izcīnīja zelta medaļas četriniekos, kur otrā palika Oskara Melbārža ekipāža. Ja Zubkovu un viņa ekipāžu piemeklēs līdzīgs liktenis kā Krievijas skeletonistus un distanču slēpotājus, Melbārža četrinieks ar stūmējiem Arvi Vilkasti, Daumantu Dreiškenu un Jāni Strengu arī kļūs par olimpisko spēļu čempioniem.

Severs pauda, ka bobslejā pieeja būs identiska. Tomēr, ja starptautiskais lēmums par diskvalifikāciju nebūs līdz 29.novembrim paredzētajai Nacionālās sporta padomes sēdei, viņu prēmiju jautājums, visticamāk, tiks skatīts nākamā gada sākumā.

Tretjakovs, tāpat kā virkne citu Krievijas sportistu, tika turēti aizdomās par dopinga provju viltošanu Soču Olimpiādes laikā. Šīs lietas izskata speciāla SOK komisija Denisa Osvalda vadībā, pēc kuras rekomendācijām, SOK arī pieņēmusi lēmumu atņemt Tretjakovam medaļu. Līdzīgas sankcijas skārušas arī Krievijas skeletonisti Jeļenu Ņikitinu, kura Sočos tika pie bronzas dāmu sacensībās.

Martins Dukurs ir 2010.gada Vankūveras olimpisko spēļu vicečempions. Tāpat viņš piecas reizes karjerā triumfējis pasaules čempionātā, kā arī astoņus gadus pēc kārtas uzvarējis Pasaules kausa kopvērtējumā.

Tikmēr Tomass Dukurs divās iepriekšējās Olimpiādēs palika ceturtais, līdz ar to viņš beidzot būs ticis pie olimpiskās medaļas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

SOK trešdien arī vēsta, ka mūža diskvalifikāciju no olimpiskajām spēlēm saņēmušas krievu skeletonistes Olga Potiļicina un Marija Orlova, kuras Sočos ieņēma attiecīgi piekto un sesto vietu, līdz ar to oficiālajos Soču olimpisko spēļu rezultātos dalīta desmitā vieta pienākas Leldei Priedulēnai.

Paziņojumā norādīts, ka visi četri Krievijas skeletonisti ir pārkāpuši antidopinga noteikumus, līdz ar to viņu rezultāti Soču olimpiskajās spēlēs tiek anulēti.

Jau vēstīts, ka Krievija 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs triumfēja medaļu ieskaitē, tomēr jau gadu vēlāk Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgas komisijas izmeklēšanā, kuru vadīja kanādiešu jurists Ričards Maklarens, tika gūts apstiprinājums, ka Krievijā bija izveidota valsts atbalstīta dopinga sistēma, kulmināciju pārkāpumos sasniedzot tieši savās mājās notikušajās olimpiskajās spēlēs, kad virknei mājinieku sportistu tika nomainītas pozitīvas dopinga proves pret "tīrām" analīzēm.

Lai izmeklētu šīs lietas, tika izveidota SOK komisija, ko vada tās biedrs Deniss Osvalds, pārskatot lietas ar iespējamu dopinga lietošanu un testu viltošanu Soču olimpiskajās spēlēs, prioritāri izmeklējot sportistus, kuri varētu piedalīties Phjončhanas Olimpiādē.

Jau iepriekš līdzīgas soda sankcijas kā skeletonisti, saņēma vairāki Krievijas distanču slēpotāji, tostarp medaļas guvušie Aleksandrs Ļegkovs un Maksims Viļegžaņins, kuru rezultāti arī tika anulēti.