foto: Reuters/Scanpix/LETA
Šī 45 gadus vecā sportiste brauks uz olimpiskajām spēlēm, lai pārrakstītu vēsturi un cīnītos par medaļu
Klaudija Pehšteina brauks uz Phjončhanu ar domu cīnīties par medaļu - desmito savā karjerā.
Citi sporta veidi
2017. gada 22. novembris, 05:18

Šī 45 gadus vecā sportiste brauks uz olimpiskajām spēlēm, lai pārrakstītu vēsturi un cīnītos par medaļu

Kasjauns.lv

Leģendārā Vācijas ātrslidotāja Klaudija Pehšteina savu pirmo olimpisko medaļu izcīnīja tālajā 1992. gadā Albērvilā, kad 5000 metru distancē izcīnīja bronzu. Redzot Pehšteinas sniegumu Pasaules kausa pēdējā posmā, viņa arī Phjončhanā pamatoti var cerēt uz medaļām.

Vācijas ātrslidošanas leģenda Klaudija Pehšteina

Leģendārā Vācijas ātrslidotāja Klaudija Pehšteina savu pirmo olimpisko medaļu izcīnīja tālajā 1992. gadā Albērvilā, kad 5000 metru distancē izcīnīja bronzu. ...

gallery icon
17

Tolaik 19 gadus vecā sportistes Albervilā 5000 metru distanci veica 7 minūtēs un 39.80, bet aizvadītajā nedēļas nogalē Norvēģijas pilsētā Stavengerē izcīnīja savu pirmo Pasaules kausa uzvaru pēdējos trīs gados turklāt ar fantastisku rezultātu - 6:56.60, kas ir jauns sacensību rekords.

Sarunā ar Starptautisko slidošanās apvienību (ISU) Pehšteina neslēpa savu sajūsmu par sasniegto: "Tas ir neticami, manā vecumā būt šādā līmenī. Dažas no pretiniecēm varētu būt manas meitas."

Kā vēsta ātrslidošanas statistikas portāls SchaatsStatistieken.nl, Pehšteinas uzvara bez šaubām ir visu laiku vecākās sportistes panākums šāda līmeņa sacensībās turklāt otru vecāko apsteidz par septiņiem gadiem.

Jau tagad ir praktiski skaidrs, ka Vācijas ātrslidošanas leģenda kļūs par pirmo sievieti, kura septiņas reizes piedalījusies ziemas olimpiskajās spēlēs. Piedevām Klaudija vēl nav paziņojusi, ka nemēģinās kvalificēties 2022. gada Pekinas olimpiskajām spēlēm.

Tāpat Pehšteinai ir iespēja kļūt par visu laiku vecāko ziemas olimpisko spēļu medaļnieci individuālajās sacensībās un pirmajai, kura varētu uzvarēt vienā un tajā pašā individuālajā disciplīnā četras reizes (5000 metros viņa triumfēja 1994. gadā Lillehammerē, 1998. gadā Nagano, un 2002. gadā Soltleiksitijā).

Kā vēsta olimpisko spēļu oficiālā statistika, četras sievietes ir piedalījušās astoņās vasaras olimpiskajās olimpiskajās spēlēs (Rietumvācijas un Itālijas kanoe airētāja Josefa Idema Guerīni, kanādiešu airētāja Leslija Tomsone, PSRS, Apvienotās komandas un Gruzijas šāvēja Nina Salukvadze, kā arī zviedru paukotāja Kerstina Palma), bet Pehšteina kopā ar vēl divām sportistēm ir līderes ar sešām reizēm ziemas olimpiskajās spēlēs (arī mūsu kamaniņu braucēja Anna Orlova un viņas ilggadējā sāncense itāliete Gerda Vaizenštainere).

Vīriešu vidū ziemas olimpisko spēļu rekordisti ir krievu kamaniņu braucējs Alberts Demčenko un japāņu tramplīnlēcējs Noriaki Kasai, kuriem abiem jau aiz muguras septiņas olimpiskās spēles. Ja Demčenko pēc Sočiem 2014. gadā beidza karjeru, tad 45 gadus vecais Kasai vēl pagājušajā sezonā Pasaules kausa izcīņā izcīnīja 15 vietu un reāli plāno piedalīties arī savās astotajās olimpiskajās spēlēs.

Vēl viena rekordu ailīte, kur Pehšteina ir soļa attālumā no pašas spices, jo viņai ir izcīnītas deviņas olimpiskās medaļas, bet izcilajām distanču slēpotājām norvēģietei Maritai Bjergenai, krievietei Raisai Smetaņinai un itālietei Stefānijai Belmondo ir pa desmit. Divas pēdējās jau sen beigušas savas karjeras, bet 37 gadus vecā Bjergena vēl pērn bija pasaules labākā slēpotāja, atgriežoties sportā pēc pauzes, kas bija saistīta ar bērna laišanu pasaulē.

Paredzams, ka Bjergena Phjončhanā izcīnīs vairākas medaļas un pietuvosies vai varbūt pat noķers visu laiku veiksmīgāko ziemas olimpisko spēļu dalībnieku norvēģu biatlonistu Oli Eināru Bjorndālenu (13 medaļas un astoņas zelta), kurš gan arī grasās startēt Dienvidkorejā.

Pehšteina gan, visticamāk, jau būtu kļuvusi par ziemas olimpisko spēļu izcilāko dalībnieci, ja vien dopinga diskvalifikācijas dēļ (netika apsūdzēta lietošanā, bet gan bioloģiskās pases neregulārā aizpildīšanā) nebūtu izlaidusi 2010. gada Vankūveras olimpiskās spēles. Kā vēsta NBC, viņa ilgtoši cīnījās par savām tiesībām līdz 2011. gadā varēja atgriezties profesionālajā sportā.

Ceļā uz Phjončhanas olimpisko zeltu Vācijas sporta leģendai priekšā ļoti nopietna cīņa ar izcilo čehieti Martinu Sablikovu, kura uzvarējusi pēdējās 11 nozīmīgākās (pasaules čempionāti un olimpiskās spēles) sacensības 5000 metru distancē.

Sablikova pieveic Pehšteinu arī pērn pasaules čempionātā, kurš notika olimpiskajā trasē, bet aizvadītajā nedēļas nogalē vāciete revanšējās, astājot Čehijas sportisti vien ceturto. Tiesa, tiek runāts, ka Martinai traucējis muguras savainojums. Jebkurā gadījumā Phjončhanā mūs sagaida ļoti interesanta cīņa ātrslidošanas sacensībās.