"Valmiera"/ORDO vēlreiz uzvar "VEF Rīga"; izplēn rīdzinieku cerības automātiski tikt pusfinālā
Roberta Štelmahera trenētā Valmieras komanda LBL uzvarējusi 12 spēles pēc kārtas, bet, kopš janvārī treneris pārņēma komandas grožus, tā vietējā čempionātā ir zaudējusi tikai reizi 18 mačos.
Basketbols
2016. gada 20. aprīlis, 20:21

"Valmiera"/ORDO vēlreiz uzvar "VEF Rīga"; izplēn rīdzinieku cerības automātiski tikt pusfinālā

Jauns.lv

"Valmiera"/ORDO trešdien "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) regulārā čempionāta mačā ar 66:62 (19:21, 13:20, 12:8, 22:13) savā laukumā uzvarēja valsts čempionus "VEF Rīga" un nodrošināja automātisku vietu izslēgšanas spēļu pusfinālā, kamēr rīdziniekiem sezonas atbildīgie mači būs jāsāk no ceturtdaļfināla.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Valmiera"/ORDO komandas sastāvā šajā spēlē pa 12 punktiem iemeta Armands Šķēle un Mārtiņš Laksa, bet 11 pievienoja Jānis Kaufmanis un Artūrs Bērziņš.

Savukārt "VEF Rīga" rindās 14 punktus guva Džošua Bostiks, kamēr 11 punkti un 12 atlēkušās bumbas Džošam Harelsonam.

Spēles pirmo daļu labāk aizvadīja "VEF Rīga" basketbolisti, kuriem pirmā puslaika beigās izdevās gūt deviņus punktus pēc kārtas un izvirzīties vadībā ar 41:28. "Valmiera"/ORDO gan šo deficītu likvidēja, pēc Artūra Bērziņa divpunktnieka trešās ceturtdaļas izskaņā panākot vairs tikai 44:48. Pamatlaika atlikusī daļa aizritēja sīvā un emocionālā gaisotnē, un Jānis Kaufmanis pēc precīza tālmetiena ceturtā ceturkšņa otrajā minūtē vadībā izvirzīja "Valmiera"/ORDO basketbolistus - 52:51.

Sākoties pēdējām divām pamatlaika minūtēm, rezultāts bija neizšķirts 58:58, bet nedaudz vairāk kā minūti pirms beigām Mārtiņš Laksa ar tālmetienu panāca 62:58 par labu valmieriešiem. Lai gan Fransisko Kruss divus punktus atguva, pēc tam Mārtiņš Mejeris neiemeta divus soda metienus. Šo pārsvaru "Valmiera"/ORDO arī nosargāja un guva svarīgu uzvaru.

Jau otrdien, kad "Ventspils" ar 106:71 sagrāva "Barons"/LDz vienību, kļuva zināms, ka "VEF Rīga" zaudējusi izredzes uz uzvaru regulārajā sezonā. Par to pašlaik cīņu turpina vienīgi valmierieši un ventspilnieki, kas regulārās sezonas noslēgumā sestdien savā starpā tiksies Vidzemes Olimpiskajā centrā.

Trešdienas spēle bija svarīgāka "VEF Rīga" komandai, jo, izcīnot uzvaru, tā garantētu regulārās sezonas noslēgšanu otrajā vietā un vietu pusfinālā, taču tā nenotika. Savukārt "Valmiera"/ORDO, lai triumfētu regulārajā sezonā, obligāti jāuzvar sestdienas mačā.

Roberta Štelmahera trenētā Valmieras komanda LBL uzvarējusi 12 spēles pēc kārtas, bet, kopš janvārī treneris pārņēma komandas grožus, tā vietējā čempionātā ir zaudējusi tikai reizi 18 mačos.

Tikmēr "VEF Rīga" pēdējā laikā rāda cienījamu sniegumu VTB Vienotās līgas sacensībās un iepriekšējās divās spēlēs uzvarējusi Ainara Bagatska trenēto "Ņižņij Novgorod" vienību, kā arī Saratovas "Avtodor", kas abas jau garantējušas vietu izslēgšanas turnīrā. Savukārt svētdien rīdzinieki, noslēdzot Vienotās līgas sezonu, viesosies pie Krasnodaras "Lokomotiv-Kubaņ" no Krievijas, kas pašlaik sacenšas ULEB Eirolīgas ceturtdaļfinālā.

"Valmiera"/ORDO ar "VEF Rīga" iepriekšējo reizi šosezon tikās pašā sezonas ievadā, kad valmierieši izbraukumā guva uzvaru ar 79:75.

Trešdien arī "Jelgava" Zemgales Olimpiskajā centrā uzņem "Jēkabpils" basketbolistus.

Kā zināms, "Jēkabpils" jau ilgāku laiku cīnās par pēdējo ceļazīmi uz izslēgšanas turnīru - lai to nodrošinātu, viņiem jāuzvar gan Jelgavā, gan sestdien gaidāmajā regulārās sezonas noslēdzošajā mačā pret pēdējā laikā ļoti neveiksmīgi spēlējošo "Barons"/LDz vienību.

Jelgavnieki uzvaras nav guvuši jau tieši mēnesi, piekāpjoties četrās LBL spēlēs pēc kārtas. Tiesa, šosezon divos no trijiem savstarpējiem abu komandu mačiem uzvaras guvuši tieši jelgavnieki.

Savukārt dienas trešajā LBL spēlē "Liepāja"/"Triobet" savā laukumā tiekas ar kopvērtējuma pastarīti "Latvijas Universitāti" (LU).

Šī spēle gan kopvērtējumā neko neizšķirs - jau zināms, ka liepājnieki regulāro sezonu noslēgs ceturtajā vietā, bet LU sezonu beigs noslēdzošajā, 11.pozīcijā. Abu komandu savstarpējās spēlēs šosezon liepājnieki guvuši trīs uzvaras.

Vietu izslēgšanas turnīrā sev ir nodrošinājušas piecas komandas - "Valmiera"/ORDO, "Ventspils", "VEF Rīga", "Liepāja"/"Triobet" un "Jūrmala"/"Fēnikss", bet uz pēdējo ceļazīmi pretendē "Valka"/"Valga", kas regulāro sezonu jau noslēgusi, un "Jēkabpils".

LBL turnīra tabulā līdere ar 29 uzvarām 35 spēlēs ir "Valmiera"/ORDO, otrā ar 28 panākumiem 35 mačos ir "Ventspils", bet ar 15 uzvarētām spēlēm 20 cīņās trešajā pozīcijā atrodas "VEF Rīga".

Tikmēr 22 uzvaras 34 mačos ir "Liepājas"/"Triobet" kontā, bet piekto vietu ar 20 panākumiem 36 spēlēs ieņem "Jūrmala"/"Fēnikss". Sestajā pozīcijā ar 11 uzvarām 20 mačos atrodas "Valka"/"Valga", bet 18 panākumi 34 cīņās ir "Jēkabpils" rēķinā.

Savukārt 11 uzvaras 35 spēlēs ir "Barons"/LDz komandai, "Jelgavai" ir deviņi panākumi 34 mačos, "Ogre"/"Kumho Tyre" ir tikusi pie astoņām uzvarām 35 mačos, bet turnīra tabulu noslēdz LU ar pieciem panākumiem 34 cīņās.

Šajā sezonā deviņas komandas, ieskaitot "Ventspili", savā starpā izspēlēs četrus apļus, bet divas - "VEF Rīga" un "Valka"/"Valga" - ar visiem pretiniekiem spēlēs katra divas reizes. Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas labākās komandas.

LBL reglamentā ieviesta viena izmaiņa saistībā ar finālsērijas izspēli. Tā ritēs līdz četrām uzvarām, pirmās divas spēles notiks tās komandas laukumā, kas pamatturnīrā ieņēmusi augstāku vietu, divas nākamās - pie pretiniekiem, bet nepieciešamības gadījumā pārējās spēles pēc sistēmas 1-1-1.

Pagājušā gada pavasarī "VEF Rīga" pēc gada pārtraukuma triumfēja Latvijas čempionātā, finālsērijā ar 4-2 pieveicot pērno čempioni "Ventspili".

LETA/ Foto: bkvalmiera.lv