foto: Vida Press
14 miljoni sezonā? Pat ne tuvu! Cik patiesībā saņem visvairāk pelnošie NHL hokejisti
Patriks Keins (pa kreisi) un Džonatans Teivzs daudziem par pārsteigumu tomēr nav visvairāk pelnošie NHL hokejisti.
Hokejs
2017. gada 11. novembris, 05:50

14 miljoni sezonā? Pat ne tuvu! Cik patiesībā saņem visvairāk pelnošie NHL hokejisti

Kasjauns.lv

Visiem interesentiem oficiāli pieejamas ir Ziemeļamerikas profesionālo līgu sportistu atalgojuma summas, kur visbrangāk atalgotie saņem ļoti iespaidīgus miljonus, tomēr par to, cik šie vīri īstenībā saņem "uz rokas", tiek runāts nelabprāt, jo summas ir krietni mazākas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pirms trim gadiem NHL klubs Čikāgas "Blackhawks" parakstīja ilgtermiņa līgumus ar savām spilgtākajām zvaigznēm Patriku Keinu un Džonatanu Teivzu, kuri šosezon "uz papīra" saņem iespaidīgus 13,8 miljonus ASV dolāru, kas ir lielākais oficiālais atalgojums visā līgā. Pērn 14 miljonus dolāru saņēma slovēņu snaiperis no Losandželosas "Kings" Anže Kopitars, kuram šosezon algas čeks par miljonu mazāks - tikpat, cik šogad pie jauna kontrakta tikušais Dalasas "Stars" līderis Džeimijs Benns, kuru nereti uzskata par vienu no visnenovērtētākajiem spēlētājiem līgā, jo līdzjutēju acīs viņš nereti paliek savu komandas biedru Aleksandra Radulova un Tailera Segina ēnā. Tomēr pēc "Bloomberg" aprēķiniem nenovērtētais Benns, kurš ir pagājušās sezonas rezultatīvākais spēlētājs un Soču olimpisko spēļu pusfināla spēles vārtu guvējs sanāk šobrīd visvairāk pelnošais NHL hokejists.

"Bloomberg" ir apskatījuši daudzos iespaidīgos nodokļus, kurus uzliek NHL spēlētājiem, kas krietni ietekmē spēlētāju ienākumus.

ASV federālais nodoklis

Visi hokejisti, kuri pārstāv amerikāņu klubus, tiek aplikti ar ASV federālo nodokli - 39,6% apmērā. Tātad tīri matemātiski: Teivzs un Keins no savas summas "zaudē" 5,46 miljonus, bet Kopitars un Benns.

Tātad jau pēc pirmo nodokļu novilkšanas abiem Čikāgas hokejistiem palikuši 8,34 miljoni, bet slovēnim un "Stars" līderim - 7,85 miljoni.

Atšķirīgie štatu nodokļi

Katram ASV štatam ir savs nodokļu slogs, kurš svārstās no 13,3% Kalifornijā (Losandželosas "Kings", Sanhosē "Sharks", Anaheimas "Ducks" līdz 0. Bez štata nodokļa ir Teksasa (Dalasas "Stars"), Florida ("Panthers"), Nevadas (Lasvegasas "Golden Knights"), Tenesī (Našvilas "Predators"). Ilinoisā, kur bāzējas Čikāgas "Blackhawks", tie ir 4,95%.

Atņemot štata nodokļus Benns jau izvirzījies vadībā ar 7,85 miljoniem, abiem Teivzs un Keins saglabājuši 7,65 miljonus, bet Kopitaram palikuši vairs "tikai" 6,12 miljoni.

foto: Vida Press
Anžem Kopitaram Kalifornija ir ļoti neizdevīga.

Jāmaksā arī pretiniekiem (Jock tax)

Ar šiem diviem nodokļi vēl nebeidzas, jo hokejistu gana lielu seoznas laiku pavada citos štatos, kur viņi strādā (spēlē hokeju) un saņem algu, tāpēc ir jādalās ar savu peļņu arī ar citiem.

Oficiāli šis nodoklis saucas "Jock tax". Šajā lauciņā Kopitaram paveicies, jo Kalifornijas štatā ir vēl divas komandas, ar kurām viņam sanāk visai bieži spēlēt, tāpēc kopumā jāškiras no 106 000 dolāru, kamēr Teivzam un Keinam tiek noņemti 157 600 dolāru, bet Bennam pat 185 000, jo viņam nepatīkamais faktors ir spēlēšana Klusā okeāna divīzijā, kur bieži jāspēlē ar "dārgajām" Kalifornijas komandām.

Sakarā ar valstu vienošanos Kanādas hokejisti, kuri spēlē Kanādas klubos nemaksā "Jock tax", kad spēlē ASV teritorijā, tas pats attiecas arī uz ASV hokejistiem, kuri spēlē ASV komandās. Izņēmumi ir tikai Ņūdžersijas štats (Ņūdžersijas "Devils"), Pensilvānija (Filadelfijas "Flyers" un Pitsburgas "Penguins") kā arī Kalifornija.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Mūsu četrinieka situācija pēc "Jock tax" nomaksas: Benns 7,665 miljoni, Keins un Teivzs - 7,49 miljoni un Kopitars - 6,06 miljoni.

foto: AP/Scanpix/LETA
Izdevīgais Teksasas štats palīdzējis Džeimijam Benam būt vislabāk atalgotajam NHL hokejistam

"Escrow" - NHL apdrošināšanas fonds

Nākamie izdevumi ir "Escrow" fonds jeb pārskaitījums uz NHL apdrošināšanas fondu, kas gan daļēji vai varbūt pilnībā tiks atmaksāts spēlētājiem atpakaļ. Pēc "Bloomberg" datiem visprecizākie šī fonda iemaksu dati ir zināmi par 2014./15. gada sezonu, kad spēlētāji tur iemaksāja tur 15% savas algas. No tās summas šobrīd viņi ir atguvuši 2,05%. Tātad Čikāgas duets iemaksās vēl divus miljonus, bet abi pārēji - 1,95 mijonus. Savukārt atapakaļ ir saņemti attiecīgi 282 900 un 266 500.

Aģentu algas

Vairumā gadījumu NHL hokejisti savu aģentu labā atskaita 3% no algas - visai niecīgu summu, salīdzinot ar pārējām izmaksām. "Blackhawks" hokejisti par 414 000, kamēr Kopitars un Benns - 390 000.

Vēl 18 000 dolāru aiziet pensiju fondā un būtībā tas arī varētu būt viss.

Pēc "Bloomberg" aprēķiniem gala summas, ko visvairāk pelnošie hokejisti saņem "uz rokas" ir aptuveni šādas:

Džeimijs Benns 5 570 000 ASV dolāru (sākumā bija 13 miljoni)

Patriks Keins 5 280 000 ASV dolāru (sakumā bija 13,8 miljoni)

Džonatans Teivzs 5 280 000 ASV dolāru (sakumā bija 13,8 miljoni)

Anže Kopitars 3 920 000 ASV dolāru (sākumā bija 13 miljoni)

Šeit arī "Bloomberg" pētījumā ir noskaidrota patiesība, kāpēc daudzi nemaz negrib spēlēt Kalifornijas klubos kā arī Monreālas "Canadiens", kam esot paši lielākie nodokļi. Vēl pirms "Escrow", "Jock Tax", aģentu naudām un pensijām slavenā Kanādas kluba hokejistiem jau nodokļos "aizpeld" 53,9% algas.

Monreālas klubam tāpēc ir ļoti grūti piesaistīt labus brīvos aģentus. Lai spēletājs tikt "uz rokas" pie tādas pašas summas kā, piemēram ar Floridas vai Teksasas klubiem viņiem jāmaksā hokejistam teju par miljonu vairāk, bet nedrīkst aizmirst, ka algu griesti visiem klubiem ir vienādi.

foto: AP/Scanpix/LETA
Drīz vien nekas nebūs vairs jārēķina, jo Konors Makdeivids tiešām būs vislabāk atalgotais hokejists NHL.

Visizdevīgākajā stāvoklī nodokļu jautājumā atrodas Albertas province Kanādā, kurā spēlē Kalgari "Flames" un Edomontas "Oilers". Tātad "Oilers" jaunā superzvaigzne Konors Makdeivids, kad saņems 15 miljonus ASV dolāru sezonu, viņš noteikti būs vislabāk atalgotais spēlētājs NHL.