Krievu olimpiskā cerība spēlē pret Šmēdiņu/Samoilovu pārrauj muskuli; mūsējie jau pusfinālā
Latvijas vadošie pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš jau sasnieguši Fudžou "Open" sacensību pusfinālu.
Citi sporta veidi
2016. gada 22. aprīlis, 13:01

Krievu olimpiskā cerība spēlē pret Šmēdiņu/Samoilovu pārrauj muskuli; mūsējie jau pusfinālā

Jauns.lv

Latvijas vadošie pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš piektdien bez nopietnas pretestības iekļuva Ķīnas pilsētā Fudžou notiekošā Pasaules kausa "Open" kategorijas turnīra pusfinālā.

Samoilovs ar Šmēdiņu, kuri turnīrā ir izlikti ar ceturto numuru, sāka ceturtdaļfināla maču pret Krievijas duetu Ņikitu Ļjaminu un Dmitriju Barsuku, kam ticis 24.numurs, bet pirmajā setā pretinieki no cīņas izstājās.

Latvijas sportistiem tika fiksēta uzvara ar rezultātu 2-0 (21:2, 21:0), bet spēle ilga trīs minūtes.

Kā vēsta Latvijas duets, Barsuks cīņas gaitā pārrāvis vēdera preses sāna muskuli. Krietni samazinot savas izredzes kvalificēties Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

Labāko četru pāru skaitu Pasaules kausa sacensībās kāds no Latvijas duetiem sasniedzis pirmoreiz šosezon.

Pusfinālā Samoilovs un Šmēdiņš sestdienas rītā spēkosies ar sacensību galvenajiem favorītiem amerikāņiem Filu Dalhauzeru un Nikolasu Lusenu no ASV, kuri ir izlikti ar pirmo numuru, bet grupu turnīrā spēja pieveikt citu Latvijas duetu Mārtiņu Pļaviņu un Haraldu Regžu.

Savukārt otrajā pusfinālā itāļi Paolo Nikolai un Daniele Lupo, kuriem ir devītais numurs, sacentīsies ar 2013.gada Eiropas čempioniem Pavlo Erreram un Adrianam Gaviram no Spānijas, kuriem sacensībās piešķirts piektais numurs.

Kā zināms, pirms tam piektdien astotdaļfinālā Samoilovs un Šmēdiņš ar rezultātu 2-0 (21:18, 21:12) pārspēja citu Latvijas duetu Mārtiņu Pļaviņu un Haraldu Regžu.

Līdz ar zaudējumu ar 16.numuru izliktie Pļaviņš un Regža turnīru noslēdza dalītā devītajā vietā.

Tā kā Samoilovs/Šmēdiņš apakšgrupu turnīrā izcīnīja trīs uzvaras trijās spēlēs, viņi ieņēma pirmo vietu grupā un izslēgšanas spēles sāka no astotdaļfināla.

Tikmēr Pļaviņš/Regža grupā tika pie viena panākuma trijos mačos un izslēgšanas cīņas sāka no pirmās kārtas, kurā piektdien ar 2-0 (21:17, 21:15) pārspēja ar 19.numuru izliktos Sebastjanu Fuksu un Štefanu Vindšeifu.

Savukārt trešais Latvijas pāris Rihards Finsters un Edgars Točs sacensības iesāka vēl no kvalifikācijas, pamatturnīrā bija izlikti ar 26.numuru, bet tajā zaudēja visos trijos mačos un izslēgšanas turnīru nesasniedza.

Latvijas pludmales volejbolistiem šī sezona nav sākusies pārāk sekmīgi. Pagājušajā nedēļā Ķīnas pilsētā Sjameņā notikušajā "Open" raudzes turnīrā Samoilovs un Šmēdiņš pirmoreiz aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam, tiesa, tas viņiem bija tikai otrais posms šogad, jo Latvijas vadošais pāris šosezon koncentrējas uz startiem svarīgākajās sacensībās. Pļaviņš un Regža iepriekšējos divos posmos bija sasnieguši šogad pirmos astotdaļfinālus - mēneša sākumā "Open" posmā Katarā un pagājušajā nedēļā Sjameņā. Savukārt Finsters un Točs šonedēļ trešo reizi šosezon spēlēja pamatturnīrā, tomēr viņiem pagaidām nav izdevies izkļūt no apakšgrupas.

Visos turnīros volejbolisti spēkojas par Starptautiskās Volejbola federācijas (FIVB) pludmales volejbola pasaules ranga punktiem, kas ir svarīgi, cīnoties par ceļazīmēm uz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

Atlase Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm sākās pērn 1.janvārī. Augustā gaidāmajai Olimpiādei 15 pāri kvalificēsies pēc pasaules ranga, kurā skaitīs 12 labākos turnīrus pusotra gada laikā. Vēl piecas komandas tiks kā Kontinentālā kausa uzvarētājas no katra kontinenta, divas vietas neilgi pirms olimpiskajām spēlēm sadalīs otro un trešo vietu ieguvēji Kontinentālajā kausā, vienu vietu saņēma pagājušā gada pasaules čempionāta uzvarētāji, bet vēl viena pienāksies Olimpiādes mājiniekiem.

Turpinājumā turnīri līdz olimpiskās atlases beigām risināsies ik pēc nedēļas - nākamnedēļ Pasaules kausa posms notiks Brazīlijā, kur risināsies Fortalezas "Open" kategorijas turnīrs, kuram gan nav pieteicies neviens Latvijas duets. Pēc tam sekos "Open" posmi Sočos (Krievija), Antālijā (Turcijā) un Sinsinati (ASV). Savukārt maija pašās beigās, noslēdzot olimpisko atlasi, risināsies "Grand Slam" sērijas posms Maskavā.

Latvijas vadošais duets Samoilovs un Šmēdiņš pašlaik olimpiskajā rangā ieņem septīto vietu, bet Pļaviņš un Regža ir 29.pozīcijā, taču, skaitot valstu kvotas, otrs labākais Latvijas duets ierindojas 23.vietā.

Latvijas dueti saglabā cerības uz otras ceļazīmes iegūšanu arī Kontinentālajā kausā.

Šosezon pludmales volejbolā prestižākie notikumi būs Riodežaneiro olimpiskās spēles, kur sacensības risināsies slavenajā Kopakabanas pludmalē, un oktobrī Fortloderdeilā, ASV, gaidāmās Pasaules kausa finālsacensības. Tūrē būs arī pieci "Grand Slam", trīs "Major" sērijas turnīri un 11 "Open" sērijas turnīri vīriem.

Kā zināms, 2017.gadā Latvijā risināsies Eiropas čempionāta finālposms, bet 2018.gadā ir cerības pirmoreiz organizēt Pasaules kausa sacensības.

LETA/Foto: EPA/LETA