Citi sporta veidi
2016. gada 22. aprīlis, 21:43

Kenijā beidzot stājas spēkā antidopinga likums

Jauns.lv

Kenijā piektdien beidzot stājās spēkā valsts antidopinga likums, izpildot Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) prasību, līdz ar to šīs valsts sportistiem nevajadzētu rasties šķēršļiem startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

WADA Kenijai uzdeva izstrādāt un pieņemt antidopinga likumu, kā arī nodrošināt finansējumu Kenijas Antidopinga aģentūras funkcionēšanai, šo jautājumu atrisināšanai kā termiņu vispirms nosakot 11.februāri, vēlāk to pārceļot uz 5.aprīli, bet pēc tam pagarinot līdz 2.maijam.

Ja WADA prasības netiktu izpildītas, Kenijas sportistiem draudēja aizliegums startēt olimpiskajās spēlēs.

Jauno antidopinga likumu piektdien parakstīja valsts prezidents Uhuru Kenjata, kurš pauda pārliecību, ka WADA jauno likumu uztvers kā zīmi par Kenijas apņemšanos sasniegt augstākos starptautiskos standartus dopinga lietotāju apkarošanā.

Tāpat Kenjata aicināja sportistus ievērot antidopinga kodeksu. Valsts prezidents gan piebilda, ka valsts sportistu vidū nav bijusi sistemātiska dopinga lietošana, bet gan atsevišķi gadījumi, kuros daži sportisti rezultātu uzlabošanai izvēlējušies krāpšanās ceļu.

Kenijā līdz šim nedarbojās antidopinga aģentūra, tāpat WADA pieprasīja, lai valsts likumdošanā tiktu iekļauts punkts, kas par dopinga lietošanu paredz 100 000 Kenijas šiliņu (872 eiro) lielu naudas sodu, vai arī viena gada cietumsodu. Savukārt tiem, kuri izplata vai piedāvā aizliegtās vielas, tiktu piemērots līdz trīs miljonus Kenijas šiliņu (26 200 eiro) liels naudas sods vai trīs gadu cietumsods.

WADA Kenijas pieņemto antidopinga likumu izskatīs 12.maijā, kad arī tiks pieņemts lēmums, vai likums atbilst antidopinga kodeksa prasībām.

Jau ziņots, ka pērn novembrī atklātībā nāca WADA neatkarīgās izmeklēšanas komisijas ziņojums, kā rezultātā IAAF sistemātisko dopinga pārkāpumu dēļ Krievijas Vieglatlētikas federācijai piesprieda pagaidu diskvalifikāciju.

Vairāk nekā 4000 Krievijas vieglatlētu ir diskvalificēti no starptautiskajām sacensībām, un tikai maijā taps zināms, vai šīs valsts vieglatlēti augustā varēs startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Savukārt pēdējo divu gadu laikā vairāk nekā 40 vieglatlēti no Kenijas saņēmuši diskvalifikāciju saistībā ar dopinga lietošanu.

2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs Keniju pārstāvēja 47 sportisti, kuri tika pie 11 godalgām, tās visas iegūstot vieglatlētikā.

BNS