Latvijas hokeja izlase parāda raksturu, tomēr nespēj sasmelt izlieto ūdeni pret Vāciju
Andris Džeriņs (pa kreisi) vārtu priekšā pielaboja Roberta Bukarta (pa vidu) metienu astoņas sekundes līdz pamatlaika beigām samazināja deficītu līdz vienu vārtu starpībai.
Hokejs
2016. gada 22. aprīlis, 22:01

Latvijas hokeja izlase parāda raksturu, tomēr nespēj sasmelt izlieto ūdeni pret Vāciju

Jauns.lv

Latvijas izlases hokejisti piektdien "Arēnā Rīga" Eiropas Hokeja izaicinājuma (EHC) turnīra ietvaros saspringtā mača galotnē ar rezultātu 3:4 (0:2, 1:2, 2:0) atzina Vācijas valstsvienības pārākumu.

Latvijas izlase mača gaitā bija iedzinējos ar 0:2 un 1:4, taču spēles beigās izdevās gūt divus vārtus, tādējādi sarūpējot saspringu cīņas galotni.

Valstsvienības sastāvā ar vārtu guvumu izcēlās Gunārs Skvorcovs, Rodrigo Ābols un Andris Džeriņš, savukārt vārtsargu Edgaru Masaļski atzina par labāko šajā mačā Latvijas izlases rindās.

Zīmīgu robežu Latvijas hokeja izlasē sasniedza uzbrucējs Džeriņš, kuram šī bija simtā spēle valstsvienības rindās. Latvijas izlases kreklā uzbrucējam guva savus 18.vārtus kopš debijas 2007.gada pavasarī.

Pirmajā periodā Vācijas hokejisti laukumā dominēja un trešdaļas beigās viesiem izdevās īsā laikā gūt divus vārtus. Vispirms vāciešus vadībā izvirzīja Marsels Nēbelss, kurš tika atstāts nepiesegts un bija precīzs no tuvas distances vārtu priekšā. Nepilnu minūti vēlāk viesi dubultoja pārsvaru, kad no tālas distances ar precīzu metienu izcēlās Filips Gogula, kuram rezultatīvi piespēlēja bijušais Rīgas "Dinamo" leģionārs uzbrucējs Fēlikss Šics. Metiena brīdī Edgaram Masaļskim redzamību traucēja priekšā esošie spēlētāji un Latvijas izlases vārtsargs neredzēja lidojošo ripu.

Latvijas izlase krietni sparīgāk iesāka otro periodu un trešdaļas devītajā minūtē pēc Mika Indraša piespēles skaitlisko vairākumu rezultatīvi noslēdza Gunārs Skvorcovs. Tomēr vācieši atkal labāk spēlēja perioda otrajā daļā, kad pusotras minūtes laikā guva divus vārtus. Vēlreiz ar rezultatīvu piespēli izcēlās Šics, savukārt ceturtos vārtus Vācijas izlases rindās guva Zīmons Danners.

Trešajā periodā bija mazāk asumu spēlētāju starpā un komandas spēlēja piesardzīgāk. Trešdaļas 15.minūtē Ābols individuāli aizkļuva līdz pretinieku vārtiem un ar atkārtotu metienu uzbrucējam izdevās pārspēt pretinieku vārtsargu un gūt otros vārtus Latvijas izlases labā. Laukuma saimnieki kļuva aktīvāki un ar cīņas sparu mača pēdējā minūtē izdevās gūt trešos vārtus. Masaļskis tika nomainīts pret sesto laukuma spēlētāju un astoņas sekundes pirms mača beigām precīzs bija Džeriņš.

Sestdien abas vienības tiksies atkārtoti.

Pirmajai spēlei ar Vāciju netika pieteikti vārtsargs Jānis Kalniņš, aizsargi Kristaps Zīle, Edgars Siksna, Aleksandrs Jerofejevs un Oskars Cibuļskis, kā arī uzbrucēji Artūrs Ozoliņš un Nikolajs Jeļisejevs.

Vācijas izlase šiem mačiem ar Latviju sastāvā iekļāvusi arī Nacionālajā hokeja līgā (NHL) veiksmīgi spēlējošos Leonu Draizatlu un Tobiasu Rīdertu.

Pašlaik 20 gadus vecais uzbrucējs Draizatls ikdienā pārstāv vienu no NHL pastarītēm Edmontonas "Oilers", bet šosezon viņš 72 spēlēs izcēlās ar 19 vārtiem un 32 rezultatīvām piespēlēm, tiekot pie negatīva lietderības koeficienta -2. Vācietis bija komandas otrais rezultatīvākais hokejists.

Tikmēr 23 gadus vecais Rīderts, kurš arī ir uzbrucējs, šosezon Arizonas "Coyotes" sastāvā 82 maču laikā atzīmējās ar 14 vārtiem un 23 rezultatīvām piespēlēm, taču pamanījās nopelnīt negatīvu lietderības koeficientu -21.

Savukārt bijušais Rīgas "Dinamo" leģionārs uzbrucējs Fēlikss Šics sezonu noslēdza Zviedrijas vienībā "Rogle". Viņš sezonu sāka Rīgas komandā, tomēr oktobra pirmajā pusē līgums ar viņu tika pārtraukts. Turpinājumā viņš pievienojās latvieša Pētera Skudras trenētajai un Kaspara Daugaviņa pārstāvētajai Ņižņijnovgorodas "Torpedo" vienībai, tomēr arī to atstāja jau pēc pusotra mēneša.

Jau ziņots, ka Latvijas izlases hokejisti aizvadītajā nedēļā "Arēnā Rīga" aizvadīja divas pārbaudes spēles EHC turnīrā pret Baltkrieviju, vispirms ciešot zaudējumu ar 1:3, bet tad emocijām bagātā mačā revanšējoties ar 3:2 pēcspēles metienu sērijā.

Savukārt vēl pirms tam Latvijas izlase EHC divās spēlēs viesos ar 6:4 un 4:3 pārspēja Dāniju.

Turpinot gatavošanos čempionātam, Latvijas izlase aprīļa beigās izbraukumā aizvadīs divas pārbaudes spēles ar Šveici.

Pagaidām nav skaidrības par pieredzējušā aizsarga Aleksandra Jerofejeva iespējām tikt uz pasaules čempionātu, jo viņš pārbaudes spēlē guva ribu lūzumu. Šobrīd ir skaidrs, ka planētas meistarsacīkstēs Latvijai nepalīdzēs aizsargi Artūrs Kulda, Oskars Bārtulis, Krišjānis Rēdlihs un Georgijs Pujacs, kā arī uzbrucēji Lauris Dārziņš un Mārtiņš Karsums.

Savukārt nākamnedēļ gaidāma NHL klubā Bufalo "Sabres" spēlējošā uzbrucēja Zemgus Girgensona pievienošanās izlasei.

Šī gada pasaules čempionāts no 6. līdz 22.maijam risināsies Krievijas pilsētās Maskavā un Sanktpēterburgā. Latvija spēlēs Maskavas grupā, samērojot spēkus ar Krieviju, Zviedriju, Čehiju, Šveici, Norvēģiju, Dāniju un Kazahstānu. Latvijas izlase augstākajā divīzijā būs pārstāvēta jau divdesmito gadu pēc kārtas.

Pērn pasaules čempionātā Prāgā Latvijas izlase ieņēma 13.vietu, nespējot izpildīt Latvijas Hokeja federācijas doto uzdevumu tikt labāko desmit komandu skaitā. Pēc čempionāta vasarā darbu pie izlases stūres zaudēja Aleksandrs Beļavskis, kurš šos pienākumus pildīja vienu sezonu. Viņa vietā stājies Leonīds Beresņevs, kuram palīdz Ģirts Ankipāns, Kārlis Zirnis un Juris Klodāns.

Savukārt no 1. līdz 4.septembrim gaidāmajā olimpisko spēļu kvalifikācijas izšķirošajā kārtā Latvijas izlase "Arēnā Rīga" uzņems Vāciju, Austriju un Japānu. Uz Phjončhanas olimpiskajām spēlēm dosies tikai šī miniturnīra uzvarētāja.

Latvijas hokeja valstsvienības kandidāti, gatavojoties pasaules čempionātam:

vārtsargi - Edgars Masaļskis (Toljati "Lada", KHL), Jānis Kalniņš ("Szekesfehervar II", Ungārija), Ivars Punnenovs (Langnau "Tigers", Šveice), Elvis Merzļikins ("Lugano", Šveice);

aizsargi - Oskars Cibuļskis, Kristaps Sotnieks, Aleksandrs Jerofejevs, Guntis Galviņš, Kristaps Zīle (visi - Rīgas "Dinamo"), Kristiāns Rubīns ("Vasteras", Zviedrija), Ralfs Freibergs (Toledo "Walleye", ECHL), Maksims Širokovs ("Sterzing"/"Vipiteno", Itālija), Edgars Siksna (Karagandas "Sariarka", VHL), Jānis Andersons, Renārs Demiters (abi - "Zvolen", Slovākija);

uzbrucēji - Miķelis Rēdlihs, Gints Meija, Miks Indrašis, Andris Džeriņš, Kaspars Saulietis, Vitālijs Pavlovs, Gunārs Skvorcovs, Māris Bičevskis, Edgars Kulda, Nikolajs Jeļisejevs (visi - Rīgas "Dinamo"), Juris Upītis (Ustjkamenogorskas "Torpedo", VHL), Artūrs Ozoliņš (Angarskas "Jermak", VHL), Kaspars Daugaviņš (Ņižņijnovgorodas "Torpedo", KHL), Roberts Bukarts ("Zlin", Čehija), Rodrigo Ābols (Portlendas "Winterhawks", WHL).

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA