foto: Twitter.com
Venēcijas maratonā uzvar baseina kopējs no Itālijas, jo rīkotāji "apčakarē" afrikāņus
Ejobs Faniels pie Itālijas pilsonības tika vien 2015. gadā.
Citi sporta veidi
2017. gada 27. oktobris, 05:15

Venēcijas maratonā uzvar baseina kopējs no Itālijas, jo rīkotāji "apčakarē" afrikāņus

Kasjauns.lv

Ar negaidītu un visai kuriozu iznākumu aizvadītās nedaļas nogalē noslēdzās prestižais Venēcijas maratons, kurā par lielu pārsteigumu triumfēja Eritrejas izcelsmes Itālijas skrējējs Faniels Ejobs.

Šis 24 gadus vecais Āfrikā dzimušais skrējējs netika pieskaitīts favorītu pulkam "Huawei" Venēcijas maratonā un, visticamāk, arī nebūtu ticis pie lielākā panākuma savā karjerā, ja vien nenotiktu kāds ļoti kuriozs atgadījums, kas vairāk skrējējiem nekādus smieklus šobrīd noteikti neraisa.

Mazpazīstamais itāliešu gargabalnieks pie uzvaras tika tāpēc, ka maratona vadībā esošais kvartets (afrikāņu sportisti, kuri Venēcijā bija ieradušies, lai cīnītos par uzvaru un naudas balvām): trīs kenijieši Kipletings Čumba, Kipkemejs Mutai, Davids Kiprono Meto un etiopietis Abdulā Davuds, sekojot rīkotāju norīkotajam pavadošajam motociklam, nogriezās nepareizi trasē uz zaudēja aptuveni divas minūtes. Daži simti metru, kuri tika noskrieti nepareizā virzienā, pēc tam, kad veikti jau bija vairāk nekā 25 kilometri no kopējā distances garuma (42,195 kilometriem) bija par daudz, un līdz finišam viņi nepaguva atgūt zaudēto.

Kuriozais misēklis Venēcijas maratonā - video:

Misēkļa brīdī Faniels atpalika no favorītiem aptuveni minūti, bet pavisam pēkšņi nokļuva jau vairāk nekā 60 sekundžu vadībā, ko laimīgi spēja noturēt arī līdz finiša līnijai. Neviens mājinieku pārstāvis Venēcijas maratonā nebija uzvarējis 22 gadus, kas liek galvā iezagties kādām sazvērestības teorijām.

Jebkurā gadījumā Ejoba Faniela rezultāts finišā bija gana cienīgs - divas stundas 12 minūtes un 16 sekundes. Salīdzinājumam: šogad Rīgas maratona uzvarētājs Džozefs Kjengo noskrēja divas sekundes ātrāk.

Eritrejā dzimušais skrējēs uz Itāliju kopā ar savu ģimeni pārcēlās 2003. gadā. Vispirms viņš mēģināja kļūt par profesionālu futbolistu, bet tas līdz galam neizdevās un Ejobs pamanījis savas dotības skriešanā nolēma pievērsties vieglatlētikai. Faniels jau iepriekš uzvarējis Florences maratonā, bet ikdienā strādā algotu darbu, nodarbojoties ar peldbaseinu uzturēšanu. Ertitrejā dzimušais sportists pie Itālijas pilsonības tika 2015. gadā.

Pēc finiša Ejobs Faniels neslēpa, ka nokļūšana līderpozīcijā viņā bijis milzu pārsteigums: "Es esmu ļoti laimīgs. Visvairāk es vēlos pateikties "Venēcijas maratonu klubam", ar kuriem es sāku trenēties pirms trim gadiem, un tagad varu teikt, ka esmu uzvarējis savā māju maratonā. Sacensības nebija vieglas, uz vairākiem tiltiem bija milzīgs pretvējš, ar kuru nācās cīnīties vienatnē. Bet es jutos labi un līdzjutēji mani iedvesmoja. Šis rezultāts apliecina, ka smags darbs atmaksājas. Šo uzvaru es veltu pats sev, jo es vienmēr ticēju, ka spēšu to izdarīt, arī pašos smagākajos brīžos.

Venēcijas maratons norisinās jau kopš 1985. gada un tā maršruts šķērso 14 dažādus tiltus šajā krāšņajā un vestures objektiem pārbagātajā pilsētā.